Županijska skupština: Sufinancirat će se 55 programa i projekata udruga civilnog društva

Autor: Marina Pauletić 06.04.2023

zupanijska_skupstina_2022_opatija_rujan__4_ Foto: ilustracija

ŽS je usvojila i odluku kojom se Domu zdravlja PGŽ raspoređuje iznos u visini od 300 tisuća eura u svrhu nabavke mobilnog mamografa kojim se povećava dostupnost ove usluge pacijenticama u Gorskom kotaru, na otocima i sl.

Rijeka – Nakon izglasavanja teritorijalne cjelovitosti PGŽ u novom Zakonu o izbornim jedinicama, u nastavku sjednice Usvojen je prijedlog programa javnih potreba u području tehničke kulture vrijedan 72.300,00 eura kojim će se sufinancirati 55 programa i projekata udruga civilnog društva. ŽS je podržala i Socijalni plan PGŽ za ovu godinu kojeg je predstavio predsjednik Savjeta za socijalnu skrb Nikica Sečen, a definira specifične potrebe razvoja pojedinih institucijskih i izvaninstitucijskih socijalnih usluga za pet prioritetnih skupina, i to za starije osobe, osobe s invaliditetom, djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu i mlade s problemima u ponašanju, žrtve obiteljskog nasilja te beskućnike i osobe u siromaštvu.

Na postavljene upite vezane uz Plan, resorna pročelnica Dragica Marač odgovorila je kako Viškovo više nije član zajedničkog Sporazuma u projektu izgradnje doma za starije osobe. Govoreći o poludnevnom boravku, isti će se od 1. svibnja provoditi na novoj lokaciji Praputnjaka, rekla je Marač te izrazila podršku Primorsko-goranske županije svakoj inicijativi grada i općine za pokretanjem te vrste usluge. Tijekom rasprave sugerirano je i, među ostalim, uvrstiti izvore financiranja, udio PGŽ-a i iznose troškova aktivnosti partnera u Plan, planirati izgradnju dnevnog boravka za starije u Gorskom kotaru te djelovati u smjeru organiziranog stanovanja osoba s invaliditetom.

ŽS je usvojila i odluku kojom se Domu zdravlja PGŽ raspoređuje iznos u visini od 300 tisuća eura u svrhu nabavke mobilnog mamografa kojim se povećava dostupnost ove usluge pacijenticama u Gorskom kotaru, na otocima i sl. U nekoliko Odbora ŽS razrješeni su dosadašnji članovi i potpredsjednici te imenovani predstavnici nacionalnih manjina te je dano pozitivno mišljenje na imenovanje načelnika PU PGŽ.

Prihvaćen je i prijedlog o odvodnji otpadnih voda na području aglomeracije Rijeka te dana suglasnost ŽLU Rab za dugoročno zaduživanje radi sufinanciranja projekta Rekonstrukcije i sanacije obale u luci Rab u iznou od 930 tisuća eura. Riječ je o tehničkom zaduženju, napomenuo je resorni privremeni pročelnik Zlatan Marunić, kako bi se premostila vremenska razlika do uplate sredstava resornog ministarstva. Usvojen je i prijedlog o određivanju morskih plaža na kojima će se provoditi praćenje kakvoće mora za kupanje te više odluka o dodjeli koncesija.

Uoči početka sjednice, članovima Županijske skupštine PGŽ uručena je fotomonografija „Primorsko-goranska županija 1993.-2023. Tri desetljeća rasta i razvoja“, a predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj najavila je održavanje svečane akademije povodom 30 obljetnice Primorsko-goranske županije u petak, 14. travnja 2023. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner. Kako je navela, pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program, a nastupit će umjetnici s ovih područja. Obljetnica se obilježava tijekom cijele 2023. godine, dodala je, i navela da je do sada održan prijem bivših dužnosnika, izdana fotomonografija, a slijedi svečana akademija na kojoj će se ujedno dodijeliti i godišnje nagrade i nagrade za životno djelo PGŽ.

Najavljujući naredne sjednice ŽS, predsjednik ŽS Marko Boras Mandić kazao je da je u planu svibanjsku sjednicu održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a sjednicu u lipnju na jednom od kvarnerskih otoka.

Dnevni red 16. sjednice ŽS imao je 25 točaka dnevnog reda, a do kraja nastavka sjednice sve točke su usvojene.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...