11. Impulse Festival u Art-kinu: Premijera dokumentarnog filma Sav taj pank

Autor: Nikola Cvjetović 21.04.2024

Sav-taj-pank-foto

U petak, 26. travnja u 20:30 sati, na veliko platno premijerno stiže Sav taj pank, dokumentarni film Slobodana Simojlovića čija radnja započinje upravo u Rijeci.

Rijeka - Glazbeni impulsi jedanaestog Impulse Festivala, riječkog boutiqe festivala koji promiče urbanu kulturu, već tradicionalno stižu i u Art-kino.

Tom prigodom u petak, 26. travnja u 20:30 sati, na veliko platno premijerno stiže Sav taj pank, dokumentarni film Slobodana Simojlovića čija radnja započinje upravo u Rijeci, a propituje punk supkulturu na području bivše države, uz neizostavne poveznice s današnjicom i općenitim kretanjem ovog kako glazbenog tako, za neke, i životnog pravca.

Riječkoj premijeri filma prisustvovat će redatelj i scenarist filma Slobodan Simojlović, montažer Bojan Filipović i dizajner zvuka Aleksandar Zoričić.

Punk je po definiciji supkultura, alternativna kultura i kultura mladih zasnovana na međudjelovanju kulturoloških elemenata različitih od elemenata popularne kulture i ostalih supkultura. Posjeduje vlastitu prepoznatljivu glazbu, ideologiju, stil, vizualni identitet, igru, književnost i film. Pankeri su uglavnom mladi ljudi drugačijeg mišljenja, kojima je zajednički duh antiestablišmenta i nepriznavanja kanona. Kao glazbeni pravac, u punom je zamahu egzistirao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, izvršivši utjecaj na tadašnju rock scenu, ističe se u najavi filma.
Pritom dokumentarac istražuje kako je punk došao na prostor Jugoslavije i koja su bila njegova žarišta, je li predstavljao opasnost za tadašnje državno i društveno ustrojstvo te može li se punk promatrati kao način života.

Radnja se paralelno odvija u četiri grada – Rijeci, Novom Sadu, Beogradu i Ljubljani – gdje se predstavnici punk scene prisjećaju kako su živjeli i razmišljali onda te što rade danas, a film obiluje i brojnim arhivskim snimkama, kao i dojmovima drugih aktera – poput policajaca, političara i novinara – koji su punk scenu promatrali s druge strane.

Ulaznice za premijeru su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...