22. Međunarodni ženski šahovski turnir Cvijet Mediterana 2022. započinje ovu nedjelju

Autor: Ivana Grabar 05.03.2022

cvijet_mediterana_sah_najava2

Tijekom 21 godine održavanja turnir je ugostio više od 60 velemajstorica i 50 međunarodnih majstorica iz više od 30 zemalja, što potvrđuje njegovu važnost u svijetu šaha.

Rijeka - Ovogodišnji turnir Cvijet Mediterana održat će se od 6. do 12. ožujka u Šahovskom domu Rijeka, a okupit će šahistice uz šest Europskih zemalja.

Na 22. izdanju turnira snage će odmjeriti šahistice iz Poljske, Bugarske, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Svečanost promocije turnira kao i predstavljanje igračica održat će se 8. ožujka u 12 sati na Korzu ispred zgrade Gradske uprave Grada Rijeke kada će predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije odigrati simboličan prvi potez na velikoj šahovskoj ploči.

zenski_sahovski_turnir_2022__2_

„Turnir se održava u tjednu kada obilježavamo Međunarodni dan žena čime želimo potaknuti afirmaciju i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito. Zbog svega toga ovo sportsko nadmetanje idejom i kvalitetom prepoznatljivo je širom svijeta pa su time i Rijeka i Primorsko-goranska županija i Hrvatska stekle poseban ugled u šahovskom svijetu. Ova manifestacija osim šahovskog turnira prerasla je u cjelogodišnju kontinuiranu promidžbu ženskog šaha u sklopu koje se održavaju i međunarodni skupovi na kojima se unaprjeđuje sustav i rad u ženskom šahu te dogovara međunarodna suradnja i organizacija međunarodnih priredbi uz posebno obučavanje naših domaćih šahistica kroz rad u kampovima i ligaškim natjecanjima za žene“, rekao je direktor turnira i predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga Ivan Mandekić.

Tijekom 21 godine održavanja turnir je ugostio više od 60 velemajstorica i 50 međunarodnih majstorica iz više od 30 zemalja, što potvrđuje njegovu važnost u svijetu šaha.

„Veseli me sve veći broj sportskih događanja u našem gradu i vjerujem da će i turnir biti uspješan kao i prošlih godina“, rekla je predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac, a županijska pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić istaknula je kako ovaj turnir osim šaha, promovira i Rijeku i cijelu Primorsko-goransku županiju izvan granica Hrvatske.

Pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković zahvalio se organizatorima što svake godine ulažu veliki napor u organizaciju ovog turnira na koji se šahistice uvijek rado odazivaju i vraćaju u Rijeku, te se na taj način prenose vrijednosti riječkog sporta.

Za vrijeme trajanja turnira, šahovske partije bit će moguće pratiti i online na web stranici Cvijet Mediterana.

Turnir se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...