43-godišnjak bez vozačke dozvole u zavoju izgubio nadzor nad vozilom, dvoje djece teško ozlijeđeno

Autor: Andrea Načinović 16.08.2022

Prometna_policija_-_kontrola-83602

Tijekom vikenda na prometnicama ove Policijske uprave dogodile su se 53 prometne nesreće, u kojima je sedam osoba teško, a 19 ih je lakše ozlijeđeno.

Rijeka - Proteklog vikenda te jučerašnjeg blagdana Velike Gospe, prometna policija je pojačano nadzirala promet na cestama na području Policijske uprave primorsko-goranske i zabilježila sveukupno 208 prometnih prekršaja.

Najveći je broj prekršaja prekoračenja brzine – ukupno 62 prekršaja, zatim 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 17 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te tri prekršaja korištenja mobitela u vožnji. Osim toga, zabilježeno je i pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava upravljanja te još 83 različita prometna prekršaja.

Najveća brzina od 172 km/h izmjerena je 12. kolovoza oko 10.40 sati kod vijadukta Veliki Gložac, gdje je vozač osobnog vozila marke Volkswagen, njemačkih registracijskih oznaka upravljao vozilom krećući se u smjeru Zagreba navedenom brzinom, iako je na toj dionici ograničenje brzine 110 km/h.

Najveća koncentracija alkohola od 2,30 g/kg izmjerena je jučer, 14. kolovoza oko 15.30 sati na području Čavli gdje je policija zaustavila osobno vozilo marke Audi, kojim je upravljao 57-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Zbog opasnosti da će nastaviti upravljati vozilom te time ugrožavati sigurnost prometa, priveden je i zadržan u službenim prostorijama policije do prestanka djelovanja alkohola.

Spomenuti vozač je danas, uz optužni prijedlog, doveden na prekršajni odjel nadležnog općinskog suda.

Po okončanju postupka 57-godišnjak je proglašen krivim te mu je odlukom suda izrečena kazna u iznosu od 6.000 kuna i zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju mjesec dana.

U subotu, 13. kolovoza poslije ponoći policija je u prometu zaustavila i 32-godišnjeg vozača, recidivista u činjenju prometnih prekršaja. Nakon što je zaustavljen na području Viškova gdje je upravljao osobnim vozilom marke Hyundai, riječkih registracijskih oznaka s koncentracijom alkohola od 2,25 g/kg, zadržan je u službenim prostorijama policije.

S koncentracijom alkohola većom od dva promila, točnije 2,22 g/kg 13. kolovoza oko 22.15 sati na području otoka Raba, zaustavljen je 51-godišnji vozač osobnog vozila marke Volkswagen, riječkih registracijskih oznaka. Upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola te prešavši na suprotnu stranu kolnika udario je u drugo osobno vozilo te time prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Navedeni vozači, kao i ostali počinitelji prekršaja u pometu sankcionirani su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, tijekom vikenda na prometnicama ove Policijske uprave dogodile su se 53 prometne nesreće, u kojima je sedam osoba teško, a 19 ih je lakše ozlijeđeno.

Izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila tijekom poslijepodneva 12. kolovoza na DC3, na području Skrada. U ovoj prometnoj nesreći 43-godišnjak je bez vozačke dozvole, odnosno prije stjecanja prava, upravljao osobnim vozilom marke Fiat, delničkih registracijskih oznaka te uslijed brzine neprilagođene uvjetima i stanju ceste, u zavoju izgubio nadzor i s vozilom sletio 20-ak metara ispod razine kolnika. U nesreći je lakše ozlijeđena 33-godišnja putnica u vozilu i četvero djece, od kojih je dvoje teško ozlijeđeno.

Protiv 43-godišnjaka podnosi se kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Policija ponovo poziva vozače, ali i ostale sudionike u prometu na odgovorno ponašanje, uz dosljedno pridržavanje svih prometnih pravila i propisa.