7. Festival inkluzivne scene: Suvremeni ples i plesna inkluzija obilježili su lipanj u Rijeci

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.06.2022

festival_inkluzivne_scene__1_

Publici su predstavljene tri izvedbe, a svojim dolaskom pružili su podršku i ohrabrili platformu kojoj je cilj osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije.

Rijeka — Ovoga vikenda održana je završna večer 7. Festivala inkluzivnih scena koji se, kroz bogati program u rasplesanom lipnju, još jednom pokazao kao jedinstveno mjesto plesnih predstava i radionica za različita tijela i nove načine stvaranja. Ovaj se festival organizira u Rijeci već sedmu godinu za redom i to u organizaciji Plesnog kolektiva Magija, uz umjetničku voditeljicu festivala Gordane Svetopetrić.

U drugom bloku festivala, ove je subote održana večer plesnih izvedbi u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Publici su predstavljene tri izvedbe, a svojim dolaskom pružili su podršku i ohrabrili platformu kojoj je cilj osnažiti dimenziju fizičke raznolikosti u disciplini suvremenog plesa i plesne improvizacije.

festival_inkluzivne_scene__3_

Prva izvedba večeri bila je koreografija „PROSTORVRIJEME“, plesnog kolektiva Magija, koja je rezultat, ovogodišnjih regularnih plesnih radionica u organiziaciji Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Nakon izvedbe u foajeu, publiku je na sceni HKD-a dočekala izvedba „Treptaj tišine“, autorice Tamare Bračun uz koju je plesala Marina Bura. Tamara je dugogodišnja članica Magije koja se izdvaja sada sa već svojim drugim samostalnim autorskim radom. Večer je zaokružena trećom izvedbom „Sraz“, koreografkinje i autorice Martine Rukavine, renomirane riječke plesne umjetnice, a koju su izvele Sanja Polić i Marija Maksimović.

Cjelokupan festivalski program osmišljen je kao platforma na kojoj se nastavlja razvijati ideja okupljanja profesionalnih kompanija i kolektiva čiji su plesači, izvođači i koreografi osobe sa i bez invaliditeta. Ovim se festivalom prvenstveno podržava fizička raznolikost među plesačima u želji da se pristup plesu osigura svim ljubiteljima plesa i umjetnosti.

festival_inkluzivne_scene__2_
Više sa portala torpedo.media ...