„Akcija za 5!“: Srednjoškolci osmišljavaju projekte na temu zdravlja mladih

Autor: Nikola Cvjetović 08.11.2023

Zapocela-Akcija-za-5-2023-11-900x600 Foto Grad Rijeka

„Akciju za 5!” provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom „Delta” iz Rijeke, a cilj projekta je pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.

Rijeka - U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke započela je osamnaesta po redu „Akcija za 5!“, a cijelog dana učenice i učenici riječkih srednjih škola osmišljavat će projektne prijedloge na temu zdravlja mladih.

„Akciju za 5!” provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom „Delta” iz Rijeke, a cilj projekta je pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. Srednjoškolci će imati priliku zauzeti poziciju donositelja i donositeljica odluka, po prvi puta boraviti u riječkoj gradskoj upravi i razgovarati sa zaposlenicima i zaposlenicama Grada. Na ovaj način želi se smanjiti nepovjerenje mladih u politiku i političke procese te dati im priliku za učenje kako odgovorno raspolagati javnim novcem.

Sudionike „Akcije za 5!“ pozdravio je i riječki gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, izrazivši ponos što se ovaj projekt, koji je ove godine proslavio svoju punoljetnost, provodi toliki niz godina.

„Danas sjedite u klupama u kojima za vrijeme sjednica Gradskog vijeća sjede izabrane gradske vijećnice i vijećnici – donositelji odluka na lokalnom nivou. Na kraju dana imat ćete priliku vidjeti način na koji se donose odluke – vjerujem da će vas sudjelovanje u ovom projektu potaknuti da postanete aktivni građani koji doprinose ne samo razvoju lokalne zajednice nego i društva u cjelini“, kazao je gradonačelnik Filipović, uz kojeg je na otvaranju Dana akcije bila i Vlasta Linić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Temu ovogodišnje „Akcije za 5!“ odabrali su članovi i članice Savjeta mladih Grada Opatije, Savjeta mladih Grada Rijeke i Savjeta mladih Grada Križevaca u kojima se ove godine provodi projekt „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“. Tako će se na „Danu akcije“ učenici i učenice fokusirati na fizičko, mentalno i reproduktivno zdravlje mladih.

„Izuzetno mi je drago što je za temu ovogodišnje ‘Akcije za 5!’ izabrana upravo tema mladih. Važnost te teme prepoznao je i Grad Rijeka, koji od iduće godine eksperimentalno u gradske osnovne škole uvodi izvannastavnu aktivnost Zdravstveni odgoj i obrazovanje“, kazao je gradonačelnik Filipović, izrazivši nadu da će riječki model Zdravstvenog odgoja, po uzoru na Građanski odgoj i obrazovanje, preuzeti i druge općine, gradovi i županije te da će biti prepoznat i na nacionalnom nivou.

Dobrodošlicu na središnji događaj “Akcije za 5!” učenicima su poželjele i Maša Cek i Sara Sušanj iz Udruge Delta, koja u suradnji s Gradom Rijekom provodi projekt.
“Čeka vas dan prepun doživljaja, kontakata s različitim osobama, rada, druženja i konstruktivne rasprave te ćete u konačnici i odlučiti koji ćete to projekt provesti do kraja ovog polugodišta”, učenicima je poručila Sara Sušanj.

Ove godine u „Akciji za 5!” sudjeluje pedesetak učenika i učenica iz 15 riječkih srednjih škola, koji će biti smješteni u uredima gradske uprave. U tom procesu, na raspolaganju će im biti i educirani koordinatori i koordinatorice, ali i zaposlenici i zaposlenice različitih upravnih odjela Grada Rijeke, ujedno i Ambasadori i Ambasadorice Programa za mlade Grada Rijeke 2023. – 2030. Naime, Grad Rijeka uspostavio je mehanizam zagovaranja unaprijeđenja provedbe politika za mlade kroz Ambasadorice i Ambasadore mladih, visoko motivirane gradske službenike i službenice iz svih upravnih odjela.

Tijekom cijelog dana srednjoškolci će, podijeljeni u šest timova, osmišljavati svoje prve projektne prijedloge i odabrati najbolji projekt kojeg će na kraju i realizirati. Članovi i članice svake grupe učenika i učenica kandidirat će svoje predstavnike ili predstavnice u Vijeće učenika i učenica koje će prema unaprijed zadanim kriterijima bodovati projektne prijedloge. Pobijedit će onaj projektni prijedlog koji bude imao najveću srednju ocjenu.

Predstavljanja projektnih prijedloga u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke pratit će i Stručno tijelo koje će učenicima i učenicama davati povratne komentare na njihove ideje i raspravu. Stručno tijelo činit će Marta Hauser i Tamara Fabac iz riječkog Volonterskog centra Udruge Smart, Lucija Kero, savjetnica za mlade iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade te Luka Čanković, predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke.

Za provedbu učeničkog pobjedničkog projekta, Grad Rijeka osigurao je iznos od oko 660,00 eura, dok provedbu projekta podržava s iznosom od 3.400,00 eura. Projekt uključuje pisanje i izdavanje priručnika za učenike i koordinatore, održavanje pripremnih radionica za koordinatore i učenike, a nakon današnjeg osmišljavanja i prezentacije projekta i izbor najboljeg, slijedi provedba pobjedničkog projekta.

„Akcija za 5!“ je u 2023. godini dio šireg projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“. Projekt provodi Udruga „Delta“, partneri su Grad Rijeka, Grad Opatija i Grad Križevci, a provodi se uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...