Albert Sirotich nastupio u Utrechtu na europskom Yu-Gi-Oh prvenstvu: Krenulo je dobro, ali nije dobro završilo

Autor: Portal Torpedo 06.07.2023

albert_sirotich-07581 Foto: privatna arhiva

U Utrecht je došao s velikim ambicijama, odradio partije prvog dana, sakupio tri pobjede i četiri poraza i uz pratnju prijatelja Mateja Morića, u ovom slučaju i asistenta, zaključio da je bolje biti prvi na selu nego zadnji u gradu.

Utrecht/Rijeka - Albert Sirotich završio je svoj nastup na Europskom u Utrechtu. Ma koliko ja zazivao pomoć svevišnjeg, božice Fortune, prizivao malenog Yugi Motoua u pomoć, kao i svu silu poznatih mi mitoloških, crkvenih i inih junaka, uključujući i one koji nikad neće biti dovedeni do te razine (Savo Kovačević, Boško Buha, Zdenko Petranović Jastreb, Tihi, Prle, Mrle…) naš junak nije dospio u prvi plan na velikoj europskoj Yu-Gi-Oh sceni. Nije Albert poslušao niti savjet jednog poznatog riječkog štovatelja biomehaničkih vina, njegove riječi podrške (Ne vraćaj se bez medalje! op.p) ovoga puta nisu doprle do mladoga hazardera. U Utrecht je došao s velikim ambicijama, odradio partije prvog dana, sakupio tri pobjede i četiri poraza i uz pratnju prijatelja Mateja Morića, u ovom slučaju i asistenta, zaključio da je bolje biti prvi na selu nego zadnji u gradu.

- Ma, bilo je odlično. Krenulo je dosta dobro, na kraju nije toliko dobro završilo, ali sve u svemu bilo je više nego zabavno, iz Utrechta poručuje najbolji grobnički Yu-Gi-Oh igrač svih vremena, jedini Riječanin koji se našao na startnoj listi europske smotre što je okupila 2400 kartašica i kartaša sa sve četiri strane Europe.

albert_sirotich-80942 Foto: privatna arhiva

- Teško je igrati kada su svi dobri i kada svi znaju što rade. Nema lagane pobjede, za svaku se moraš izboriti. Najviše ljudi je iz Njemačke, ali ima Francuza, Nizozemaca, Britanaca… igrao sam protiv dva Talijana. Svi su dobri igrači, baš je užitak bio igrati uz tako puno igrača. Ne, nije me ovo obeshrabrilo, mislim da ću zapeti još jače, naravno koliko mi to obaveze budu dopuštale. Sve u svemu, jako lijepo iskustvo, zadovoljan sam, ako se ikad ukaže prilika rado ću ponovo otići na Europsko prvenstvo. Kada sam prije dvije godine prvi put išao na državno prvenstvo bio sam 64. i propisno sam se osramotio, a ove sam godine bio deveti. Dakle, idući put sam u završnici europskog prvenstva, dodao je Albert, koji nije želio iskoristiti tajni adut i zahtijevati poseban tretman kao osoba s invaliditetom, iako su mu organizatori samoinicijativno olakšali boravak u dvorani, jer inkluzija se u svijetu podrazumijeva, samo je kod nas izuzetak, a ne pravilo. Iako ga je potpisnik ovih redova nagovarao da se predstavi kao pripadnik neke od ugroženih hrvatskih ili svjetskih manjina, kao albino-crnac, da nakon pobjede uzme megafon u ruke i pjeva proste pjesme Šibenčanima, da se nakon poraza požali da je teren bio sklizak, a sudac izrazito loš, ništa od toga nije napravio. Stoički je podnio šamaranje prekaljenih jugiogaša i otišao pogledati finale u kojem su snage odmjerili Britanci Jessica Robinson aka Rikka Sunavalon i Christian Thomas.

Od hrvatskih igrača, svi su manje-više prošli poput Alberta, što ukazuje da na ovoj našoj sceni Yu-Gi-Oh još uvijek malo kaska za Europom. No, čast je spasio Luka Forijan, najbolji hrvatski igrač i aktualni državni prvak. Ušao je u TOP-64, što je velika stvar s obzirom na konkurenciju. Ako uzmemo u obzir da je Albert jednom igrao 1:1 s Lukom, onda možda za našega asa još uvijek ima nade.

- Yu-Gi-Oh karte aktivno igram od 2018. godine. Volio sam to kao dijete, ali nisam znao pravila dok nisam počeo igrati prije nekoliko godina. Počeo sam igrati sasvim slučajno, mislim da sam dosta napredovao, sada vidim da još uvijek nisam napredovao toliko da se ravnopravno nosim s najboljim europskim igračima. Kako opisati što je to Yu-Gi-Oh? Osim što je igra s kartama, dosta sličnosti ima i sa šahom, moraš moći jako dobro predvidjeti što će iduće odigrati suparnik, puno toga je u pripremi, postoji mnoštvo špilova koji se igraju na drugačije načine, naglašava Albert.

Ono što je Albert u Utrechtu naučio bit će mu od neprocjenjivog značaja za daljnji nastavak karijere, ali i potvrda da je Yu-Gi-Oh jedan zasebni univerzum unutar ovoga našega, svima poznatoga.

Autor: Kristian Sirotich

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...