AM: Neizglasavanje rebalansa nema nikakve veze s povećanjem plaća

Autor: Portal Torpedo 26.05.2023

akcija_mladih_-43596

Održana tiskovna konferencija gradskih vijećnika Rijeke Vedrana Vivode (AM) i Roberta Salečića (UK) o plaćama vatrogasaca, zaposlenih u gradskoj upravi i u sustavu predškolskog obrazovanja.

Rijeka - Vedran Vivoda i Robert Salečić na današnjoj tiskovnoj konferenciji osvrnuli su se na događanja na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Rijeke na kojoj između ostalog nije donesen drugi rebalans proračuna kao ni odluka o prodaji dionica NK Rijeke.

- Neizglasavanje rebalansa, u ovom trenutku, nema nikave veze s povećanjem plaća vatrogascima, zaposlenima u gradskoj upravi i u sustavu predškolskog obrazovanja. Odgovoran gradonačelnik umjesto izvrtanja činjenica i ucjena završio bi pregovore sa sindikatima, potpisao kolektivni ugovor i krenuo s isplatom dogovorenog povećanja plaća.
Odgovoran i socijal-demokratski gradonačelnik dovršio bi pregovore sa sindikatima prije donošenje proračuna za 2023. godinu pa rebalans proračuna uopće ne bi bio potreban. Odgovoran gradonačelnik bi isto tako prije upućivanja prijedloga rebalansa na Gradsko vijeće konzultirao se s vijećnicima koji o tom prijedlogu moraju glasati. Odgovoran gradonačelnik bi najprije dovršio pregovore sa sindikatima pa onda uputio prijedlog rebalansa proračuna na glasanje. Odgovoran gradonačelnik izvršio bi ono što je javno dogovoreno i izglasano kod donošenja proračuna za 2023. I ono najbitnije odgovoran i socijal-demokratski gradonačelnik ne bi radio razdor među zaposlenicima u sustavu predškolskog obrazovanja i tretirao bi sve radnike unutar tog sustava na jednak i pošten način. Neodgovorno ponašanje i neodgovorno upravljanje našim gradom nećemo i ne možemo podržati.
Bez obzira na sve ovo navedeno, donošenje rebalansa proračuna u ovom trenutku nema nikakve veze s dovršetkom pregovora i potpisivanjem kolektivnog ugovora s djelatnicima u sustavu predškolskog obrazovanja i u sustavu javne vatrogasne zaštite. Što god se potpiše ili već potpisalo u pregovorima će biti ispunjeno, bez obzira na proračun. Proračun će se morati prilagoditi potpisanom, preraspodjelom ili novim rebalansom, ali povećanje plaća ide od prvog dana kada se potpiše bez obzira na sve.
Na kraju moram se osvrnuti i na točku dnevnog reda na kojom smo tražili da se navijačima NK Rijeke omogući kupnja 5% - 1 dionica voljenog kluba. Svi oni koji nisu glasali za tu odluku pokazali su koliko ima je stalo do ovog grada, kluba i njegovih navijača, istaknuo je Vedran Vivoda.


Robert Salečić dodatno je prokomentirao ne donošenje odluke o prodaji dionica navijačima te posebno istaknuo žalostan istup predstavnika Grada Rijeke, a time i građana u upravi NK Rijeke Nikole Ivaniša koji je simbolični ulazak navijača u vlasničku strukturu kluba nazvao opasnim uz riječi: "Klub treba sačuvati od ulaska u vlasničku strukturu iza koje može stajati svašta. Tko razumije, razumije.".
- Obzirom na istup gospodina Ivaniša kojim je uvrijedio sve navijače kluba na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća tražiti ćemo da gospodin Ivaniš više ne obnaša dužnost člana uprave kluba u ime građana Grada Rijeke, rekao je Salečić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...