Berba 14 medalja riječkih Malaca genijalaca

Autor: Sanja Monar 26.05.2023

malac_genijalac

Na 2. Državnom natjecanju u mentalnoj aritmetici škole Malac Genijalac, što se održalo protekle nedjelje u Varaždinu, sudjelovalo je oko 200 djece iz cijele Hrvatske.

Rijeka - Četrnaest medalja osvojili su Malci genijalci iz Rijeke na 2. Državnom natjecanju u mentalnoj aritmetici škole Malac Genijalac, što se održalo protekle nedjelje u Varaždinu, a na kojem je sudjelovalo oko 200 djece iz cijele Hrvatske.

U pismenom dijelu medalje su osvojili: Mila Pavletić - 1.mjesto, Vita Vudrag - 2. mjesto, Tia Aničić - 2. mjesto, Anna Šmogor - 2. mjesto, Borneo Stipanov - 3. mjesto, Viktor Agejev -3. mjesto. U mentalnom računanju na tron su se popeli: Tomislav Frankić - 1. mjesto, Lovro Golik - 1. mjesto, Viktor Agejev - 2. mjesto, Borneo Stipanov - 2. mjesto, Anna Šmogor - 3. mjesto, Sven Kulušić - 3. mjesto, Laura Andrić - 3. mjesto. Prvo mjesto u kategoriji „super um“ osvojio je Vito Peloza.


- U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka. Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću kojem vizualizacijom i simulacijom pokreta djeca postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi! Mentalna matematika (kategorija Super Um) je namijenjena za djecu od 10 do 17 godina, a oni mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu riješiti složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja iz dekadskog u binarni kod te izračunavanja dana za određeni datum i godinu. Riječki Malci su opet pokazali kako su u samom vrhu države u svojem znanju i vještinama, a svi smo vrlo ponosni na njih!, riječi su Marije Kupi iz škole Mentalna aritmetika Malac Genijalac.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...