Besplatni dermatološki pregledi za građane u Rijeci 6. lipnja

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.05.2022

pexels-madez

La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju pri Hrvatskom liječničkom zboru ukazuju na važnost pravilne zaštite od sunca i prevencije u zaštiti od raka kože.

Rijeka - Koža je najveći organ ljudskog tijela koji dolazi u direktan kontakt sa svim vanjskim čimbenicima, pa i onima koji su štetni za ljudsko zdravlje. Osim osjetilne, koža ima i zaštitnu funkciju, zbog čega je iznimno važno voditi brigu o njenom zdravlju. Kao istinski zagovaratelji zdravlja kože, posebice kada je riječ o zaštiti od sunca, La Roche-Posay u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom te Hrvatskim društvom za dermatološku onkologiju pri Hrvatskom liječničkom zboru pokreće javnozdravstveni projekt #SaveYourSkin u pet hrvatskih gradova. Projektom se želi educirati građane o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože, s posebnim naglaskom na najzloćudniji – rak kože.

Ovaj iznimno vrijedan projekt posvećen dobrobiti građana u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu odvijat će se uz podršku stručnjaka dermatologa koji će biti dostupni za stručna savjetovanja i besplatne preventivne preglede kože s ciljem ranog otkrivanja raka i drugih zloćudnih tumora kože.

„U cijelom svijetu se zadnjih deset godina bilježi veliki porast oboljelih od melanoma, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Iako je među svim zloćudnim tumorima u RH melanom zastupljen u samo 4% slučajeva, petogodišnje preživljenje pacijenata je samo 70%. Dakle, melanom u RH je visoko smrtonosan tumor upravo zbog toga što se otkriva u kasnijoj fazi kada je velika vjerojatnost razvoja metastaza, ali i zbog ne pridržavanja mjera fotozaštite od štetnog utjecaja UV zračenja za koga je odavno poznato da je glavni čimbenik u nastanku melanoma i drugih zloćudnih tumora kože. Prema zadnjim podatcima iz Registra za rak Republike Hrvatske iz 2019. godine, u Hrvatskoj je bilo 906 novooboljelih bolesnika od melanoma, a iste godine je od melanoma umrlo 210 bolesnika. Među europskim zemljama, Hrvatska ima prosječnu incidenciju od 16,8 oboljelih na 100 000 stanovnika i prema incidenciji Hrvatska se nalazi na 18. mjestu. Međutim, istovremeno je među europskim zemljama s najvišom stopom smrtnosti od melanoma, na visokom 4. mjestu! Povratak na javnozdravstvene aktivnosti u području prevencije i ranog otkrivanja melanoma je najučinkovitiji put k smanjenju smrtnosti od tog najzloćudnijeg tumora kože i jednog od najzloćudnijih tumora u ljudi.“, izjavila je akademkinja Mirna Šitum.

Javnozdravstveni_projekt_SaveYourSkin__2_

Ako se otkrije na vrijeme, rak kože može biti izlječiv u 99% slučajeva. Istraživanjem provedenim u 23 države koje je za brend La Roche-Posay provela agencija Ipsos, ispitani su različiti stavovi o ulozi sunca, odnosno opće znanje građana o rizicima povezanima s izlaganjem suncu. Čak 88% ispitanika svjesno je opasnosti razvoja raka u slučaju izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite. Međutim, samo 1 od 2 ispitanika se obratio dermatologu zbog pregleda madeža, dok 1 od 4 ispitanika nije nikada provjeravao madeže na tijelu. Potaknuti upravo ovim poražavajućim podatcima istraživanja, La Roche-Posay uz podršku partnera pokreće javnozdravstveni projekt, kojim građanima nude besplatne preglede madeža te mogućnost besplatnog stručnog savjetovanja s dermatolozima u nekoliko hrvatskih gradova.

„Ponukani provedenim istraživanjem i dobivenim rezultatima, odlučili smo se udružiti s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom i Hrvatskim društvom za dermatološku onkologiju te provesti akciju na dobrobit svih naših građana kako bi ih educirali i osvijestili im važnost redovnih pregleda madeža. Cilj ove akcije je ukazati na važnost i naviku redovnih pregleda te utjecati na prevenciju i promjenu navika građana. Brend La Roche-Posay uz pomoć svojih inovativnih proizvoda za zaštitu kože od sunca, istovremeno radi i na podizanju svijesti o važnosti pravilnog očuvanja zdrave i lijepe kože u svim godišnjim dobima.“, istaknuo je Kristijan Božić, brend direktor za La Roche-Posay & CeraVe u L’Orealu Adria Balkan.

Besplatni dermatološki pregledi održat će se u Rijeci u ponedjeljak, 6. lipnja na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Dermatološke preglede moguće je obaviti od 9 do 13 sati te od 16 do 20 sati. Za termin pregleda u svome gradu građani se trebaju prethodno prijaviti na ovoj poveznici. Broj termina je ograničen.

Više sa portala torpedo.media ...