Besplatno predavanje na temu »Mirno rješavanja sporova«

Autor: Marina Pauletić 18.04.2024

rukovanje_ Foto: ilustracija

Za razliku od suda na kojem odluku o sporu donosi sudac, u medijaciji rješenje donose same stranke.

Rijeka - Zakon o mirnom rješavanju sporova, koji je donesen u lipnju 2023. godine, uređuje mirno rješavanje sporova u građanskim, trgovačkim, radnim, obiteljskim, upravnim i drugim sporovima o pravima kojima stranke mogu slobodno raspolagati. Svrha je ovoga Zakona stvoriti uvjete za sporazumno rješavanje sporova, izbjegavanje nepotrebnog pokretanja sudskih postupaka te osiguravanje uravnoteženog odnosa između postupka mirnog rješavanja spora i sudskog postupka.

S ciljem informiranja građana o tome što je to postupak mirnog rješavanja sporova, tko ga može pokrenuti i kada, koji spor može biti predmet medijacije, gdje se provodi i tko su medijatori, Centar za mirenje »Institucija za mirenje« pri MEHLE, d.o.o., Rijeka uz podršku Grada Rijeke organizira besplatno predavanje za građane grada Rijeke i Primorsko - goranske županije koje će se održati u utorak, 23. travnja 2024. godine od 14.00 do 16.00 sati, u prostorima RiHub-a, ul. Ivana Grohovca 1/a, Rijeka.

Naime, medijacija je svaki postupak, bez obzira na to provodi li se u sudu, instituciji za medijaciju ili izvan njih, u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć jednog ili više medijatora koji strankama pomažu postići nagodbu, bez ovlasti da im nametnu obvezujuće rješenje.

Za razliku od suda na kojem odluku o sporu donosi sudac, u medijaciji rješenje donose same stranke. Dok se na sudu odlučuje tko je u pravu, a tko u krivu, u medijaciji je bitan zajednički interes. Postupci na sudu su formalni, u medijaciji stranke odlučuju o tijeku postupka.

Ono što je najvažnije postupak medijacije je dobrovoljan, što znači da stranke dobrovoljno ulaze u postupak iz kojeg mogu u svakoj fazi postupka izaći te spor prepustiti u rješavanje sudu. One same odabiru medijatora, dok suca ne mogu birati.

Na predavanju će sudjelovati Tanja Mehle, mag. iur., registrirana medijatorica koja će govoriti o mirnom rješavanju sporova, dr. sc. Vladimir Takšić, profesor emeritus, dipl. psiholog i medijator koji će govoriti o Utjecaju emocionalne inteligencije u mirnom rješavanju sporova te Ivana Nekić, mag. iur., registrirana medijatorica, Javna ustanova Centar za mirno rješavanje sporova, rukovoditeljica područnog ureda u Rijeci koja će informirati zainteresirane građane o djelovanju Centra za mirno rješavanje sporova Ministarstva pravosuđa i uprave RH.

Zbog ograničenog broja prisutnih, molimo zainteresirane da prijave svoj dolazak na predavanju putem e-maila: medijator@mehledoo.hr ili pozivom na mobitel broj : 095-388-3821.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...