Bogat oktanski vikend: Šest natjecanja u kalendaru HAKS-a

Autor: Miroslav Krpan 28.05.2022

karting Miroslan Krpan

Hrvatski automobilisti nastupaju u Sloveniji, Češkoj, Bosni i Hercegovini, te u Osijeku i Čakovcu, dok kartingaši otvaraju domaću sezonu u Virovitici.

ZAGREB – Pred nama je izuzetno bogat oktanski vikend u kojem se vozi čak šest natjecanja u kojima sudjeluju hrvatski automobilisti i kartingaši.

U sudjednoj Sloveniji, na međunarodnom 37.AMTK rally Velenje 2022., sudjeluje stotinu posada iz osam zemalja, a među njima je 17 hrvatskih iz 13 klubova, čiji se nastup boduje kao treće natjecanje ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske u rallyu.Očekuje ih gotovo 300 kilometara dug itinerer širim okruženjem Velenja, s 12 brzinskih ispita ukupne duljine 109,35 km Glavnina od deset BI vozi se u subotu na četiri različite lokacije, a cilj je u 19,30 sati. Poslije dva domaća rallya bodovno su izjednačeni Austrijanac Alfred Kramer.jr. (AK Rijeka) i Viliam Prodan (AK Opatija Motorsport), čiji su klubovi također izjednačeni u bodovima na vrhu ljestvice najboljih ekipa PH.

Četvorica hrvatskih automobilista nastupaju ovog vikenda na četvrtoj ovogodišnjoj utrci FIA EHC Prvenstva Europe na brdskim stazama što se vozi u Češkoj. Jedna od najpoznatijih europskih utrka „Ecce Homo Sternberk“, na istoimenoj stazi dugoj čak 7.800 metara, okupit će do sada najveći broj od 89 vozača iz 15 zemalja u prvenstvu Starog kontinenta Kategorije I (turistički automobili) i Kategorije II (formule i prototipovi). Među 56 sudionika pet FIA grupa turističkih automobila su Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer Evo IX), sa dvije pobjede u tri nastupa vodeći FIA Grupe 2, a peti u ukupnom poretku Kategorije I, dok će s identičnim tipom automobila u Grupi 1 svoj treći nastup ostvariti državni prvak Domagoj Pereković (AMK Zanatlija Zagreb), koji trenutno drži drugo mjesto Grupe. Uz jednu propuštenu utrku u dva nastupa do sada najmlađi hrvatski prvak, prošle godine viceprvak Europe u Grupi 4, Riječanin Matija Jurišić (AK RI autosport) drži treću poziciju sa Škoda Fabiom S2000 FIA Grupe 3, a njima će se priključiti još jedan domaći neprikosnoveni prvak, Mađar Laszlo Szasz (AK Dubrovnik Racing) kao jedini hrvatski predstavnik sa formulom „Reynard 01L“ među 33 bolida iz 11 zemalja Kategorije II. Treninzi su u subotu, a dvije bodovne vožnje u nedjelju od 8,30 sati.

Drugo natjecanja PH u autoslalomu boduje se u sklopu „4.Autoslaloma Plivska jezera 2022.“ nadomak Jajca u Bosni i Hercegovini. Nastup u ovom FIA CEZ Prvenstvu Srednjoeuropske zone, ujedno hrvatskom prvenstvu i Otvorenom prvenstvu Grada Jajca, prijavilo je 91 vozačica i vozač iz četiri zemlje, među kojima je 30 hrvatskih iz deset klubova. Vozi se na stazi duljine 1.268 metara, s osam sektora slalom vrata i mimoilaženja čunjeva. Cjelodnevni program je u subotu 28.svibnja, uz trening od 10,45 sati, a prva od tri bodovne vožnje kreće u 13,05 sati.

KRONOMETAR U CENTRU ČAKOVCA

Čakovec je, zahvaljujući organizaciji zagrebačkog AMK Fly with Kolman, domaćin četvrtog ovogodišnjeg natjecanja Prvenstva Hrvatske u kronometar vožnjama. Prva Nagrada Grada Čakovca održava se u nedjelju na improviziranoj stazi duljine 668 metara,u samom gradskom središtu, sa startom i ciljem uz Trg Eugena Kvaternika.Nastup je najavilo 77 vozačica i vozača iz 17 klubova, a do same staze stizat će se iz okruženja Autobusnog kolodvora gdje je park vozača.

Verifikacija vozača i tehnički prijam vozila počet će od 7 sati, trening je od 11 sati, a potom se voze tri bodovne vožnje, u svakoj po dva kruga, a sastavni dio staze je i prolaz obližnjim rotorom. Tehnički izvoditelj natjecanja je zagrebački AK Delta Timing, a proglašenje najuspješnijih planirano je oko 18,30 sati.

U SLAVONIJI DVA NATJECANJA

Slavonija je ovog vikenda domaćin dva natjecanja. U Osijeku domicilni Autoklub Slavonija organizira dvodnevni program „Osijek street race show 27“, utrke ubrzanja u Sportsko-poslovnoj zračnoj luci Čepin. Međunarodno je to natjecanje u sustavu HAKS Kupa, ujedno i Šampionata Bosne i Hercegovine, Regionalnog kupa i Amaterskog dnevnog natjecanja. Svaki dan, počev od 8 sati sastoji se od kvalifikacijskih, a potom finalnih vožnji.

U Virovitici, našem jedinom i istinski pravom karting centru 26.Nagradom Virovitice domicilni AMKK Cobra Virovitica otvara novu karting sezonu Hrvatskog auto i karting saveza. Za utrku Prvenstva Hrvatske, u devet raspisanih klasa, prijavljeno je 28 vozača iz 11 klubova. Subotnji dan rezerviran je za slobodne treninge, do nedjeljni počinje od 9 sati službenim treninzima. Od 10,30 sati na rasporedu su mjerni treninzi za startne pozicije, a prva od dvije skupine bodovnih utrka kreće u 12,30 sati, na stazi Cobra, dugoj 829 metara. Pokrovitelji manifestacije su Grad Virovitica i Romić-Promet d.o.o.

Više sa portala torpedo.media ...