Brojni posjetitelji na izložbi umjetničkih radova u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob

Autor: Nikola Cvjetović 06.06.2024

sveuciliste_za_3__dob-15476

Brojni posjetitelji izložbe mogli su pogledati radove nastale u proljetnom ciklusu Sveučilišta za treću dob na kojem je kroz 7 susreta, 43 polaznika i polaznica učilo o kiparskim i slikarskim tehnikama, a mnogi od njih redovito pohađaju umjetničke radionice Sveučilišta za 3. dob.

Rijeka - Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci održalo se otvorenje izložbe radova polaznika i polaznica radionica kiparstva te početnog i naprednog slikarstva u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob. Nakon otvorenja podijeljena su priznanja i održano je druženje uz zakusku.

Brojni posjetitelji izložbe mogli su pogledati radove nastale u proljetnom ciklusu Sveučilišta za treću dob na kojem je kroz 7 susreta, 43 polaznika i polaznica učilo o kiparskim i slikarskim tehnikama, a mnogi od njih redovito pohađaju umjetničke radionice Sveučilišta za 3. dob.

Na radionici kiparstva uz vodstvo mag. art. Antonije Veljačić, polaznici i polaznice su otkrili čarobni svijet izrade lutaka za animaciju i mobilnih skulptura koristeći raznolike materijale poput epoksidne gline i tekućeg lateksa, stvarajući likove i forme koje oživljavaju maštovite ideje. Likovi koje su posjetitelji mogli pogledati bili su mačka, ptica, zec, ljudska bića i mnogi drugi.
Radionice početnog i naprednog slikarstva vodili su mag. art. Toni Živković i mag. art. Omar Lović. Početna grupa bila je namijenjena osobama bez likovnog predznanja, a program je obuhvaćao slikarski crtež, tonsku obradu u tehnici ugljena na papiru i monokromatski pristup u mokroj tehnici akrila. Učilo se i o osnovnom postupku postavljanja crteža po promatranju, tehnikama određivanja omjera i proporcija te uspostavljanje tonske skale i modelacije.

Radionice naprednog slikarstva fokusirale su se na utvrđivanje znanja elementarnih vrijednosti klasičnog slikarstva s upoznavanjem boje kroz učenje o pigmentima, svojstvima boja, modelaciji i modulaciji, paleti boja i harmoniji boja te su polaznici polaznice imali priliku obogatiti svoj likovni vokabular kroz upoznavanje osnovnih principa gradnje slike u boji. Motivi koji su se mogli pogledati na izložbi bili su flora, telefoni i posuđe.
Sveučilište za 3. dob program je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke, a namijenjen je građanima i građankama Primorsko-goranske županije iznad 55 godina sa završenom srednjom školom ili fakultetom. Edukativni programi nude neformalni oblik obrazovanja koji osobama treće životne dobi omogućuje stjecanje novih spoznaja i povezivanje stečenoga znanja s osobnim životnim iskustvom.

Jesenski ciklus predavanja Sveučilišta za 3. dob kreće od listopada, a uključivat će kratka besplatna predavanja, terensku nastavu te cikluse predavanja i kreativne radionice. Više o informacija pronađite na web stranici ili se obratite putem e-pošte 3dob@uniri.hr i telefona 051/584-862.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...