Bude li HDZ ustrajao na dijeljenju Primorsko-goranske županije na dvije izborne jedinice PGS najavio reakciju: Pozvat ćemo stanovništvo i političke stranke na građanski neposluh i prosvjede

Autor: Sanja Monar 29.03.2023

PRESS_IZBORNE_JEDINICE_pgs-84071

PGS je od prvog dana formiranja aktualnih izbornih jedinica jasno artikulirao svoje nezadovoljstvo, a u veljači je sve potvrdio i Ustavni sud proglašavajući iz i nelogičnim i neustavnim.

Rijeka - Uoči sutrašnje sjednice Skupštine Primorsko-goranske županije na kojoj će, između ostaloga, biti raspravljano i o izmjenama granica izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj, ali i poslije javnih predstavljanja mogućih novih izbornih jedinica, danas je konferenciju na tu temu održao Primorsko goranski savez. Ta je stranka posljednjih tjedana u više navrata već predstavila vlastiti prijedlog: jedna županija-jedna izborna jedinica s brojem zastupnika proporcionalno broju stanovnika po pojedinoj županiji.

NAJOBIČNIJA POLITIČKA PODVALA

„PGS ima vrlo loša iskustva s granicama izbornih jedinica i činjenicom da je naša županija podijeljena na dvije izborne jedinice, 7. i 8., a novi prijedlozi vode k rješenju da lokalne samouprave u kojima HDZ ima vlast budu pripojene 8. izbornoj jedinici pa tako umanje rezultate ljevijih političkih snaga, dok bi one u kojima HDZ nema naročitu podršku bile pripojene 7.,možemo zaključiti da je na djelu provođenje ne baš klasičnog izbornog inženjeringa. Budimo izravni, riječ je o najobičnijoj izbornoj podvali i prevari u kojoj bi se manipulacijom i seljenjem općina i gradova iz jedne u drugu izbornu jedinicu jačala politička pozicija HDZ-a u 8. izbornoj jedinici“, vrlo je jasan bio politički tajnik PGS-a Franjo Butorac pa dodao je spominjanje ministra Olega Butkovića u tom kontekstu medvjeđa usluga i njemu samome, a cijela ta priča nedopustivo bezobrazna podvala, bez obzira je li riječ o konačnoj odluci stranke na vlasti ili probnom balonu puštenom u javnost.

PGS je od prvog dana formiranja aktualnih izbornih jedinica jasno artikulirao svoje nezadovoljstvo, a u veljači je sve potvrdio i Ustavni sud proglašavajući iz i nelogičnim i neustavnim. Ta stranka i dalje inzistira na modelu jedna županija-jedna izborna jedinica jer, rečeno je, stanovništvo županije poznaje aktualnu situaciju na svom terenu, živi iste specifične probleme…. Zbog toga Primorsko goranski savez na sutrašnju sjednicu Skupštine dolazi s već predloženim amandmanom, odnosno svojim modelom granica izbornih jedinica što, isto tako, predviđa i smanjenje broja saborskih zastupnika za njih dvadeset.

HDZ-ovi INTERESI IZNAD SU INTERESA DRUŠTVA I DRŽAVE

Na konferenciji je sudjelovalo i dvoje PGS-ovih županijskih vijećnika koji silom HDZ-ove političke matematike pripadaju 7. izbornoj jedinici, Snježana Podobnik s Viškova i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje. Potonji je rekao da je odlukom Ustavnog suda pružena jedinstvena prilika da se isprave povijesne greške u krojenju granica izbornih jedinica, ali, kako stvari stoje, to se neće dogoditi.
„Novim prekrajanjem jedinica, opet u režiji Vladimira Šeksa, ustvari se ide korak dalje. Analiziraju se, seciraju izborni rezultati iz prošlosti, računa u kojim lokalnim jedinicama HDZ ima većinu pa se prilagođava tome. Dakle, opet se ne promatra interes zajednice, društva, ne prate demokratski uzusi ili zdrava logika. Nečiji stranački interesi naprosto nisu nacionalni interesi već predstavljaju neke nove i dublje podjele.“, zaključio je Marčelja

PGS-ov županijski vijećnik Damir Pilepić, pak, ustvrdio da je riječ samo o nastavku nepravde što je HDZ nanosi Primorsko-goranskoj županiji i njezinom stanovništvu još od ranih 90-ih godina prošlog stoljeća.

POZVAT ĆEMO NA PROSVJEDE I OBRATITI SE USTAVNOM SUDU

„I sasvim je jasno da je ovako apsurdnim rješenjima vladajućima stalo isključivo do samih sebe, a ne građana i društva. I nova prekrajanja granica izbornih jedinica tek je puko zadovoljavanje forme, ali i prilika da se HDZ pokuša jače pozicionirati u 8. izbornoj jedinici u kojoj nikada i nije uspijevao ostvarivati naročite rezultate. Sada će to pokušati novom obmanom i prevarom birača. Ustav kaže da svaka županija ostvaruje zajedničke interese njezinih građana na svom području, ali, eto, kada su izbori u pitanju HDZ će tu ustavnu činjenice tako olako zanemariti pa neće dozvoliti da građani Primorsko-goranske županije biraju svoje zastupnike, zastupnike koji se, baš kao i oni, identificiraju sa svojim krajem, svojom županijom, zastupnike kojima će se moći i obratiti po potrebi“, rekao je Pilepić, a potom zaključio da PGS neće nijemo promatrati nove nepodopštine vladajućih.

„Postavit ćemo se ovisno o tome kako će glasiti službeni prijedlog Vlade RH o granicama izbornih jedinica. Ako se obistine naše crne slutnje, pozvat ćemo građanke i građane, ali i sve političke opcije na izražavanje nezadovoljstva, na građanski neposluh, otpor, prosvjede… Pozvat ćemo stanovništvo Kastva, Viškova, Klane, Jelenja, Čavli, Gorskog kotara, a, kako se čini, i Matulja da najglasnije što mogu poruče da ne pristaju na nasilnu odluku HDZ-a da svoje zastupnike biraju s građanima Španskog u Zagrebu ili, recimo, Karlovca, a, opet ovisno o odluci, pokrenut ćemo i postupak pred Ustavnim sudom“, najavio je Pilepić.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...