[VIDEO] Centar: „Ostavka Blaževića koja stupa na snagu za godinu i pol dana je izrugivanje“

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 20.09.2022

racic_i_vlajnic_centar-97136

"Zamislite da gradonačelnik Filipović kaže da daje ostavku, ali ona stupa na snagu za dvije godine“, upozorio je potpredsjednik Centra, gradski vijećnik Marin Račić,

RIJEKA - Svoje viđenje o situaciji u HNK Ivana pl. Zajca dala je i stranka Centar, odnosno potpredsjednik Centra, gradski vijećnik Marin Račić i predstavnik Centra, ugledni dirigent Igor Vlajnić.

„Situacija u HNK Ivana pl. Zajca jedno je od najvažnijih političkih pitanja u Rijeci jer ukazuje zašto ovaj grad godinama stagnira. U ovom slučaju koalicija SDP/HDZ koja godinama vlada ovim gradom funkcionira savršeno. Na prvom su mjestu interesi stranaka, a tek onda javni interes. Jedni drugima čuvaju leđa u svim važnim političkim pitanjima, pa tako i u ovome.

Ostavka koju će intendant HNK Marin Blažević dati stupa na snagu za godinu i pol dana pa to nije ostavka već izrugivanje građana koji financiraju HNK. Zamislite da gradonačelnik Filipović kaže da daje ostavku, ali ona stupa na snagu za dvije godine“, upozorio je potpredsjednik Centra, gradski vijećnik Marin Račić, uoči sjednice riječkog Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o Blaževiću razrješenju na osobni zahtjev.

Upitavši kakav uopće legitimitet može imati intendant kojem Gradsko vijeće izglasa nepovjerenje, ali ono počinje vrijediti za godinu i pol dana, Račić je istaknuo da intendant ili ima ili nema povjerenje Gradskog vijeća.

„Ako ga nema, mora otići odmah“, rekao je, najavivši da će na sjednici glasati protiv razrješenja jer ne želi sudjelovati u igrokazu u režiji HDZ-a i SDP-a. Da je situacija apsurdna i štetna za riječku kulturu smatra i predstavnik Centra, ugledni dirigent Igor Vlajnić.

VIDEO

„Gradsko vijeće kao nestručno tijelo, imenovalo je stručno tijelo, Kazališno vijeće, da sudjeluje u upravljanju najvećom ustanovom u kulturi. To vijeće smatra da stvari nisu dobre i predlaže smjenu. Uz to, Gradsko vijeće nije prihvatilo financijski izvjestaj intendanta. Dakle, on nema povjerenje ni gradskog ni kazališnog vijeća. Nema ni povjerenje radnika. Kako netko tko nema povjerenje navedenih moze imati legitimitet da vodi ustanovu još godinu dana?“, upitao je Vlajnić.

Upozorava da se odgovor na to pitanje možda krije u novom Zakonu o kazalištima koji je sada u saborskoj proceduri.

„On propisuje da će se intendant i kazališno vijeće imenovati – dekretom, a predviđa da se intedanta neće tako lako moći smijeniti. Predviđa i potpunu liberalizaciju ugovora o radu, na način da čak i zaposleni na neodređeno imaju obveznu provjeru svakih nekoliko godina, i to pred 'stručnom' komisijom koju imenuje - intendant. Nisu predviđeni nikakvi kontrolni mehanizmi“, pojasnio je, pozivajući članove Gradskog vijeća da prihvate prijedlog i razriješe intendanta odmah, kako bi kazalište moglo krenuti naprijed.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...