Centar tehničke kulture Rijeka predstavio projekt Digitally for Climate

Autor: Marina Pauletić 07.06.2023

zelena_praksa_za_velike_i_male_i_

Riječ je o projektu čiji je cilj potaknuti zelene i održive prakse među učenicima osnovnih škola.

Rijeka - Jučer je u Centru tehničke kulture Rijeka održano događanje Zelene prakse za velike i male, završno događanje Erasmus+ projekta Digitally for Climate u sklopu kojega su odgajatelji/ce, i nastavnici/e, kao i svi oni koje zanimaju održive edukativne imali priliku naučiti te isprobati kreativne i zabavne načine kako održivi razvoj približiti najmlađima.

Riječ je o projektu čiji je cilj potaknuti zelene i održive prakse među učenicima osnovnih škola. Kroz projekt Digitally for Climate, zajedno s partnerima iz Latvije i Litve, razvijen je Digitalni alat za učenje s 12 interaktivnih lekcija na temu održivog razvoja, klimatskih promjena te zaštite biljaka i životinja. Edukativni materijal namijenjen je učenicima nižih razreda osnovnih škola, a u projektu je sudjelovalo preko 180 učenika iz četiri škole iz Primorsko-goranske županije. Važno je napomenuti kako razvijeni materijal stoji na raspolaganju svim nastavnicima i nastavnicama koji žele koristiti dodatni digitalni materijal u svom radu.

Na događanju su predstavljeni rezultati projekta, a u predstavljanju su sudjelovale Melita Stambulić iz Područne škole Jušići i Sandra Mikšič iz Osnovne škole Sveti Matej, učiteljice koje su bile uključene u testiranje razvijenih interaktivnih lekcija. Učiteljice su kroz razgovor s prisutnima podijelile svoje dojmove o interaktivnim lekcijama koje su oduševile njihove učenike, ali i njih same te istaknule kako je ovaj tip interaktivnih lekcija upravo ono što im nedostaje u svakodnevnom radu s njihovim učenicima.

zelena_praksa_za_velike_i_male_-39157

Nakon razgovora s učiteljicama, uslijedio je okrugli stol Zelene prakse u lokalnoj zajednici u sklopu kojega su Danijela Matejčić Miletić, voditeljica razvoja i edukacije korisnika u KD Čistoća Rijeka, Diana Kovačić, predsjednica i voditeljica edukativnih programa Udruge Žmergo i Martina Goričanec, članica Tranzicijske inicijative Rijeka predstavile svoje organizacije i razgovarale o približavanju navedenih praksi i koncepata djeci, te načinu na koji ih oni mogu potaknuti na odgovorno ponašanje prema prirodi od malih nogu.

Danijela Matejčić Miletić, voditeljica razvoja i edukacije korisnika u KD Čistoća Rijeka, predstavila je Riperaj - projekt Komunalnog društva Čistoća koji predstavlja mjesto na kojem građani mogu besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine. Riperaj je prvi takav projekt u Republici Hrvatskoj, a da je u gradu Rijeci itekako dobro prihvaćen najbolje govori činjenica da je od 2019. godine do danas u njemu uspješno popravljeno više od 5 500 raznih predmeta.

Diana Kovačić iz Udruge Žmergo predstavila je rad svoje udruge uključujući mnogobrojne aktivnosti poput Zelene čistke u koje se mogu uključiti svi ljudi željni zelenih promjena u svojim lokalnim zajednicama. Osim Zelene čistke, Diana je predstavila i širok spektar aktivnosti kojima se bavi udruga Žmergo, a koje se temelje na očuvanju okoliša i poticanju održivog razvoja i kružne ekonomije.

Martina Goričanec iz Tranzicijske inicijative Rijeka predstavila je rad ove aktivne skupine građana koja kroz aktivnosti u lokalnim zajednicama potiče građane na aktivnije sudjelovanje u očuvanju okoliša, kao i na prelazak na održiviji način života kroz uzgoj biodinamičkog voća i povrća i nabavljanje namirnica iz lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Za kraj događanja održane su i tri Zelene radionice za velike i male na kojima su sudionici imali priliku okušati se u kompostiranju, izradi korisnih predmeta od recikliranih materijala i promišljanju kreativnih potencijala otpada. Radionice su vodili Radmila Rakaš (Čuvam ono što volim), Mladen Mladenović (Kompostiranje za sve!) i Diana Kovačić (Kreativni potencijali otpada).

Projekt Digitally for Climate (2021-1-LV01-KA220-SCH-000029630) financiran je iz Erasmus+ programa i provodi se u partnerstvu sa Zemgales regiona kompetencu attistibas centrs iz Latvije i Siauliai Ragaine progymnasium iz Litve.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...