Cvjetna livada nesporazuma

Autor: Sanja Tumara 17.06.2024

cvjetna_livada_kamenjak_i_torpedo_runners_01 Foto: PD "Kamenjak"

PD „Kamenjak“: Organizatori ekološke utrke uništili najljepšu cvjetnu livadu u riječkim parkovima. SRU Torpedo runners: Nenamjernim činjenjem oštetili smo poljsko cvijeće koje je u svojim volonterskim akcijama zasadili članovi PD Kamenjak.

Rijeka – Fiumanka Eco Run, ekološka utrka održana u nedjelju u širem središtu Rijeke, ostavila je, čini se, za sobom „repove“. Na svojoj Facebook stranici Planinarsko društvo „Kamenjak“ danas je objavilo ljutiti post u kojem tvrde da su „organizatori ekološke utrke uništili najljepšu cvjetnu livadu u riječkim parkovima“.

Brzo je stigao odgovor SRU Torpedo runners, jednog od organizatora utrke, koji se ispričavaju i kažu da će sanirati štetu. U nastavku prenosimo objavu PD “Kamenjak“ pa zatim i Torpedo runnersa:

„U nedjelju, 16.6.2024. održana je Fiumanka Eco Run na stazi koju su uredili volonteri PD Kamenjak uz pomoć Turističke zajednice Grada Rijeke. Start i cilj bio je u velikom gradskom parku na Kantridi koji su uredili članovi PD Kamenjak i brojni drugi volonteri, u suradnji s Gradom Rijekom.

Međutim, nevjerojatno je da su organizatori predstavili utrku kao ekološku a u pripremi utrke strojevima su potpuno uništili i do kamena dotukli najljepšu cvjetnu livadu u riječkim parkovima! Do ove "ekološki osviještene" utrke u Parku lovora šetače, bumbare, pčele i leptire svakodnevno su veselile gospina trava, različak, ivančica, mak i brojno drugo cvijeće. Organizatori su čak ušli u kamenom ogradom posebno zaštićeni dio parka gdje su rasli majčina dušica, primorski vrisak, smilje i druge vrste te i njih potamanili! Na slikama se vidi današnji izgled livade i kako je izgledala prije ove "ekološke" utrke! Organizatori su bili Fiumanka i Torpedo runners, suorganizatori KŠR Gorovo Opatija , Grad Rijeka, Savez sportske rekreacije Sport za sve.“

cvjetna_livada_kamenjak_i_torpedo_runners_02 Foto: PD "Kamenjak"

Odgovor Torpedo runnersa

„Torpedo runnersi u suradnji s Fiumankom i KŠR Gorovo organizirali su zajedničku aktivnost Fiumanka Eco Run čiji je cilj bio skrenuti pozornost na održivost i ekologiju uz prikupljanje otpada iz okoliša. Kako bismo pripremili teren za održavanje kross utrke, nenamjernim činjenjem oštetili smo poljsko cvijeće koje je u svojim volonterskim akcijama zasadili članovi PD Kamenjak. U ime svih suorganizatora akcije koristimo priliku ispričati se svima koji su uložili svoj rad u sadnju cvijeća uz izražavanje žaljenja što smo u zahtjevnoj organizaciji propustili kontaktirati PD Kamenjak i pozvati ih na uključivanje u aktivnost za što će nadamo se u budućnosti biti prilike.

Čim smo vidjeli objavu na Facebook stranici PD Kamenjak, obratili smo se pisanim putem i uputili ispriku te zamolili za sugestiju na koji način možemo sanirati štetu i u skladu s uputom nastojat ćemo u što kraćem roku nabaviti sjeme poljskog cvijeća“.

cvjetna_livada_kamenjak_i_torpedo_runners_03 Foto: Torpedo runners
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...