Da štima svima: Teatrino i dalje propada – pitanje je kad će tamo biti ART kino

Autor: Portal Torpedo 30.05.2023

wp-content/uploads/2020/04/Ure%C4%91enje-Pala%C4%8De-%C5%A1e%C4%87erane-ex-Upravna-zgrada-Rikard-Ben%C4%8Di%C4%87-za-Muzej-grada-Rijekee-1.jpgFoto: ilustracija

Unatoč 'debelom' kašnjenju ex Benčić ipak pomalo dobiva planirani izgled, samo zgrada teatrina i dalje propada. Zajedno s okolnim objektima, unatoč početnim lutanjima o njegovoj suvremenoj namjeni, teatrino je također dio projekta revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić.

Rijeka - Zapuštena zgrada radničkog teatra Dopolavoro s prostorom za 300 gledatelja, pozornicom i ukrasima unutar kompleksa Benčić, nekadašnjeg riječkog teatra.

Zanimljiva povijest zgrade

Riječ je o prizemnom objektu izgrađenom pored bivše upravne zgrade tvornice, kao dio tvorničkog pogona – za društvene i kulturne namjene.

Na tom je mjestu od 1930. godine, a u njemu su, uz dvoranu s pozornicom, bile čitaonica, igračnica, soba za šivanje i bife. Trenutno je zadnja zapuštena zgrada unutar Art kvarta, smještena pored palače Šećera .

Zajedno s okolnim zgradama dio je projekta revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, odnosno Art kvarta.

Unatoč 'debelom' kašnjenju ex Benčić ipak pomalo dobiva planirani izgled samoga teatra i dalje propada.

Teatrino kao centar filmske umjetnosti

Nakon što se odustalo od komercijalne funkcije ove zgrade, planirano je kreiranje modernog centra filmske umjetnosti u funkciji ART kina. Navedeni rok dovršetka bio je do kraja prošle godine. Tako stoji u Provedbenom programu Grada Rijeke za mandatno razdoblje 2021. – 2025.

Nezavisnog vijećnika Davora Štimca zanimalo je u kojoj je fazi realizacija tog projekta

Obnovom Teatrina Grad Rijeka ostvarit će dvostruku vrijednost, smatra gradonačelnik Marko Filipović. Obnovit će – kaže – gradsku imovinu, a Gradsku ustanovu Art kino preseliti u vlastiti prostor.

I dalje je riječ o mandatnom razdoblju do kraja 2025. iako je i dalje sve u fazi priprema. Više o tome pročitajte u gradonačelnikovom odgovoru.

Izvor: Da štima svima

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...