Danom narcisa s Korza poslana poruka o važnosti ranog otkrivanja raka dojke

Autor: Marina Pauletić 24.03.2023

dan_narcisa_korzo

Tijekom dva dana trajanja građani mogu od 9 do 14 sati na štandu od članica Udruge Nada za simboličnu donaciju preuzeti svoj buketić narcisa.

Rijeka - U organizaciji Udruge žena operiranih dojki Nada – Rijeka na Korzu, ispred Narodne čitaonice tijekom petka i subote tradicionalno se obilježava Dan narcisa posvećen informiranju i senzibilizaciji javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke te o važnosti prevencije ove bolesti.

Tijekom dva dana trajanja građani mogu od 9 do 14 sati na štandu od članica Udruge Nada za simboličnu donaciju preuzeti svoj buketić narcisa. Sav prikupljeni iznos ide za rad Udruge, a prema riječima predsjednice Udruge Mirande Zakarija Udruga broji 190 članica i pruža psihološku pomoć ženama, organiziraju post operativne vježbe i uslugu limfne drenaže, a organiziraju i nordijsko hodanje za svoje članice. „Na ovaj dan želimo poslati ženama poruku o važnosti preventivnih pregleda, jer karcinom dojke koji se otkrije na vrijeme izlječiv je u 99% slučajeva. Također, želimo poslati i poruku ženama koje su trenutno u procesu liječenja, da se bore, da ne odustaju, jer ima nade“, poručila je Zakarija.

Podršku ovoj javno-zdravstvenoj akciji svojim su dolaskom pružili i riječki gradonačelnik Marko Filipović i v.d. pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Silvia Hunjadi Korošec.

„Udruga Nada ovom akcijom, ali i svojim radom općenito šalje poruku o važnosti preventivnih pregleda prilikom otkrivanja karcinoma dojke. Njihov rad nastavit ćemo podupirati i dalje“, rekao je gradonačelnik Filipović, a važnost prevencije istaknula je i Hunjadi Korošec. „Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira 11.500 slučajeva karcinoma kod žena, od čega je svaki četvrti upravo karcinom dojke. Dokazano je kako se stopa smrtnosti uslijed preventivnih pregleda može smanjiti stoga je važno da se žene obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke odazovu pozivu, a sve ostale žene da također vode računa o zdravlju svojih dojki“, rekla je Hunjadi Korošec.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke počeo se provoditi 2006. godine i obuhvaća sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina koje se pozivaju na mamografski pregled svake dvije godine.

Prema riječima Helene Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, provedba ovog programa u našoj županiji počeo se provoditi 2004. godine, nakon čega je 2006. podignut na nacionalnu razinu.

„Mamografijom, odnosno pretragom rengenskog snimanja mogu se otkriti promjene na dojkama koje su toliko male da se ne mogu otkriti niti jednim drugim pregledom i upravo ih tog razloga apeliramo na žene da se odazivaju na poziv u sklopu ovog programa kada ga dobiju. Zadovoljavajući postotak odaziva bio bi 70%, a trenutno smo na 50%. Nažalost, tijekom 2022. godine 67 žena umrlo je od raka dojke. Preventivnim pregledima želimo broj smrtnosti svesti na minimum“, rekla je Glibotić Kresina.

Osim u Rijeci Dan narcisa na području Primorsko-goranske županije obilježava se i u Bakru, Delnicama, Crikvenici, Kostreni, Kraljevici, Puntu, Baški i Novom Vinodolskom.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...