Davor Štimac: Povećanje plaća gradonačelniku i suradnicima u ovakvim okolnostima – blago rečeno - nije moralno

Autor: Nikola Cvjetović 22.03.2023

davor-stimac-2

- Kad već napominju da je plaća riječkoga gradonačelnika manja nego li je ona drugih čelnika gradova i općina, podsjećamo i na to da su i plaće riječkih odgojitelja za 200 do 300 eura manje od plaća odgojitelja u okolnim gradovima i općinama, a i manje su nego učiteljske, ističe Štimac.

Rijeka - Nezavisni vijećnik Davor Štimac osvrnuo se na 5. točku dnevnog reda, Prijedlog odluke o određivanju plaće i drugih prava Gradonačelnika i zamjenika Gradonačelnika Grada Rijeke, koje će se pred vijećnicima Grada Rijeke naši na sljedećoj sjednici.

- Kada u proračunu nema novaca za povećanje plaće ni pripadnicima javne vatrogasne postrojbe niti zaposlenicima u dječjim vrtićima, povećanje plaće gradonačelniku i zamjenicima moralno je vrlo upitna odluka. Protiv sam takve odluke, bez obzira na to što bi u gradskom proračunu za nju trebalo osigurati dodatna sredstva u iznosu od samo oko 6.000 eura za 2023. godinu. Nadam se da kolege u vijeću neće podržati prijedlog da si gradonačelnik povisi plaću. Kad već napominju da je plaća riječkoga gradonačelnika manja nego li je ona drugih čelnika gradova i općina, podsjećamo i na to da su i plaće riječkih odgojitelja za 200 do 300 eura manje od plaća odgojitelja u okolnim gradovima i općinama, a i manje su nego učiteljske. Plaće tehničkog osoblja u riječkim vrtićima iznose 675 do 690 eura. Od toga ljudi žive. Koliko mi je poznato, prekinuti su sindikalni pregovori pa u vrtićima možemo očekivati situaciju u kojoj smo bili prije otprilike godinu dana kada je prijetio štrajk. Gradonačelniče, ne smijete si povećati plaću! Bilo bi lijepo da gradonačelnik i njegovi suradnici mogu imati veće plaće no u ovom trenutku ne smiju čak i kad to znači samo vraćanje na plaću koju su imali 2011. Gradonačelnik i njegovi suradnici u ovom času nisu prioritet i moraju pokazati malo empatije prema svojim sugrađanima koji moraju živjeti od puno nižih primanja. Kad osiguraju primjerene plaće vatrogascima, odgojiteljima i spremačicama u vrtićima imat će pokriće da plaće podignu i sebi. Gradonačelnik sa svojih 2000 eura može živjeti, a i svi dodatni troškovi koje ima u obavljanju posla su mu plaćeni dok odgojiteljice od kuće donose papire i materijal za kreativan rad s djecom u vrtićima. Povećanje plaća gradonačelniku i suradnicima u ovakvim okolnostima – blago rečeno - nije moralno istaknuo je Davor Štimac.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...