Delegacija grada Kawasakija u posjeti Rijeci u sklopu Programa Međunarodne urbane i regionalne suradnje

Autor: Marina Pauletić 28.11.2022

delegacija_kawasaki

Hrvatski gradovi Zagreb i Rijeka izabrani su za suradnju s japanskim gradom Kawasaki.

Rijeka - Grad Rijeka je od 23. do 25. studenoga 2022. godine bio domaćin predstavnicima japanskog grada Kawasakija u njihovom posjetu gradu Rijeci, održanog u okviru Programa Međunarodne urbane i regionalne suradnje (IURC).

Tijekom trodnevnog posjeta gradu Rijeci gostima je prezentiran rad i razvoj grada s naglaskom na energetske, IT i kulturne teme. Uvodnu prezentaciju održala je Nataša Zrilić, viša savjetnica gradonačelnika – specijalistica za razvoj i gospodarstvo, koja je gostima predstavila Plan razvoja grada Rijeke 2021. – 2027. O Održivom razvoju grada i ublažavanju klimatskih promjena govorila je Tajana Jukić Neznanović, viša savjetnica gradonačelnika – specijalistica za energetiku. Od ostalih tema gostima su prezentirani i kapitalni gradski projekti; Art kvart Benčić predstavila je Sonja Lukin, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata iz OGU za kulturu, a projekt Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana prezentirala je Neda Suvajac, savjetnica za provedbu projekata i pravne poslove iz OGU za poduzetništvo. Nakon održanih prezentacija, organizirani su zajednički posjeti Palači šećerane i Proizvodnom parku Torpedo.

U petak, 25. studenoga, gosti iz Japana posjetili su Lurssen Design Center Kvarner gdje su ih primili Teuta Duletić, izvršna direktorica LDC Kvarnera i Sergej Pintar, voditelj razvoja proizvoda tvrtke Maritime Center of Excellence d.o.o. Gostima je, između ostalog, predstavljen rad LDC Kvarnera i njegov razvojni i gospodarski potencijal za Rijeku i cijelu regiju. Na navedenom sastanku sudjelovao je i Anđelko Petrinić, direktor ACI-GITONE d.o.o. koji je prezentirao razvoj projekta buduće ACI marine Rijeka u Porto Barošu s naglaskom na održive i zelene komponente samog projekta.

Delegacija je u sklopu sastanka obišla i područje buduće marine Porto Baroš koja će promijeniti vizuru Rijeke te podignuti standard turističke ponude u gradu, kao i životni standard građana.

Ukratko o programu:

IURC Azija i Australazija (International Urban and Regional Cooperation) je program Europske unije koji promiče suradnju na održivom urbanom razvoju te izgradnji partnerstva između gradova EU-a i gradova azijske i australazijske regije. IURC Azija i Australazija program pridonosi postizanju ciljeva bilateralne politike te provedbi međunarodnih sporazuma o urbanom razvoju i klimatskim promjenama, poput Agende održivog razvoja 2030., Nove urbane agende Ujedinjenih naroda, Europskog zelenog plana i Urbane agende za Europsku uniju. Desetak gradova iz azijske i australazijske regije te EU-a provode praktičnu suradnju u relevantnim područjima kako bi poboljšali održivi urbani razvoj, uključujući oporavak nakon COVID-19, razvoj pametnih gradova, poboljšanje mobilnosti, energetsku tranziciju, kružno gospodarstvo, urbane industrije, kulturu, obrazovanje i turizam. IURC Azija i Australazija temelji se na modelu suradnje „Quadruple-Helix“ koji potiče javni sektor na suradnju s privatnim akterima, istraživačkim i obrazovnim institucijama te partnerima iz civilnog društva na razvoju pilot projekata u kratkom roku.

Hrvatski gradovi Zagreb i Rijeka izabrani su za suradnju s japanskim gradom Kawasaki. Bilateralni sastanci između gradova omogućili su razmjenu iskustava, izazova i najboljih praksi iz područja održivog razvoja te prepoznavanje i nominiranje potencijalnih pilot akcija za daljnju suradnju. U sklopu projekta planirane su i međusobne studijske posjete u sklopu kojih će partneri na projektu razmijeniti iskustva na zajedničkim izazovima, ali iz bitno različitih perspektiva.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...