Delegacija Grada Rijeke u posjetu Gradu Kopru

Autor: Marina Pauletić 12.06.2024

filipovic_ales_brzan_kopar Gradonačelnik Kopra, Aleš Bržan i gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako Rijeka i Kopar imaju puno sličnosti, uz to što su oba grada snažna lučka središta svojih država.

Rijeka - Gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima bio je u službenom posjetu Gradu Kopru, gdje je održao sastanak s koparskim gradonačelnikom Alešom Bržanom i njegovim suradnicima. Riječ je o uzvratnom posjetu nakon što je delegacija Grada Kopra posjetila Grad Rijeku u veljači ove godine.

Prilikom susreta predstavnici dvaju gradova razmijenili su svoja iskustva u provedbi ITU mehanizama, upravljanju gradom i suradnji između gradske uprave i lučkih vlasti, a razgovarali su i o projektima u području komunalnih djelatnosti.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako Rijeka i Kopar imaju puno sličnosti, uz to što su oba grada snažna lučka središta svojih država. Iskazao je želju za jačanjem suradnje u području gospodarstva, ali i kulture i obrazovanja kroz suradnju Sveučilišta dvaju gradova.

Istaknuo je neke od trenutno najvažnijih projekata koji su realizirani ili su u tijeku, a koji uvelike utječu na kvalitetu života građana. „U tijeku se značajni projekti cestogradnje kao i projekt Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture, veliki projekt koji za cilj ima očuvanje kvalitete vode i mora i tu je riječ o generacijskom projektu. Otvorena je nova zgrada knjižnice čime je dovršen Art kvart Benčić, jedno je od najvećih ulaganja u kulturnu infrastrukturu u Hrvatskoj, ujedno i izravno nasljeđe projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Započela je i izgradnja novog autobusnog kolodvora u Rijeci što će uz izgradnju nove marine koju očekujemo u budućnosti zasigurno promijeniti vizuru našeg grada i značajno utjecati na nautički i urbani turizam. Ujedno, dovršava se i energana bivše tvornice papira Hartera, koja se obnavlja iz europskih sredstava i postaje Sinergana – inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju“, predstavio je samo neke od projekata Filipović dodavši kako se puno radi i u području digitalizacije usluga gradske uprave kao i na projektima koji vode ka ostvarenju koncepta pametnog, otvorenog i potpuno transparentnog grada.

Delegaciju Grada Rijeke uz gradonačelnika Filipovića činili su pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređene i graditeljstvo Ljiljana Buljan, Tajana Jukić Neznanović iz Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke te Andrea Bakarčić iz Upravnog odjela za komunalni sustav i projekt, dok su uz koparskog gradonačelnika Bržana sastanku prisustvovali savjetnica gradonačelnika Mojca Kleva Kekuš, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske javne službe, okoliš i promet Rafko Klinar, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj Sabina Mozetič, pročelnik Upravnog odjela za prostorni razvoj i nekretnine Matjaž Marsič i pročelnik Sekretariata gradske uprave Jure Pograjc.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...