Deseti TjeDAN ZA DARovitost obilježava se u Rijeci

Autor: Sanja Monar 17.03.2023

wp-content/uploads/2020/09/djeca_skola.jpgIlustracija

Cilj TjeDNA ZA DARovitost je skrenuti pozornost javnosti, posebice stručne, na prava darovite djece i odgojno-obrazovne potrebe koje proizlaze iz njihovih specifičnih osobina

Rijeka - Povodom obilježavanja Dana darovitih učenika u Rijeci se od 20. do 26. ožujka 2023. održava deseti, jubilarni TjeDAN ZA DARovitost.

Cilj TjeDNA ZA DARovitost je skrenuti pozornost javnosti, posebice stručne, na prava darovite djece i odgojno-obrazovne potrebe koje proizlaze iz njihovih specifičnih osobina. Namjera je senzibilizirati javnost o važnosti prepoznavanja i njegovanja darovite, kreativne i talentirane djece i mladih kao budućih pokretača našeg društva te skrenuti pozornost na vrijedne, kreativne i originalne djelatnike koji svojim djelovanjem promiču ideje kvalitetnog poučavanja.

TjeDNA ZA DARovitost ove je godine posvećen dosadašnjoj predsjednici Centra za poticanje darovitosti i stručnjakinji u području darovitosti, dr. sc. Jasni Arrigoni.

U sklopu TjeDNA ZA DARovitost, koji se održava u organizaciji Centra za poticanje darovitosti Rijeka i suorganizaciji s Gradom Rijeka, Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo održat će se više od 40 različitih predavanja, radionica, igraonica, predstavljanja, stručnih skupova i drugo, a namijenjene su odgojno-obrazovnim djelatnicima, djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, roditeljima, mladima i svim zainteresiranima.

Sudjelovanje u aktivnostima manifestacije je besplatno.
Za dio aktivnosti potrebna je prijava, a načini prijave i kontakti dostupni su na mrežnim stranicama Centra za poticanje darovitosti Rijeka, u programu 10. tjeDNA za DARovitost.

U program su se uključile brojne ustanove: Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Fakultet za matematiku Sveučilišta u Rijeci, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Centar tehničke kulture Rijeka, Zavod za medicinsku kemiju, biokemiju i kliničku kemiju, Dječji vrtić Sušak, Dječji vrtić Viškovo, Dom mladih, Likovno istraživački atelje darovitih osnovnoškolaca „LIADO“ pri OŠ Nikola Tesla, E-matematička učionica pri OŠ Gornja Vežica, OŠ Zamet, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci i Sport i rekreacija Pantera.

U utorak, 21.3.2023., od 14.00 do 16.00 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, održat će se Okrugli stol na temu: "Što donose Smjernice za rad s darovitom djecom i učenicima?“.

Na okruglom stolu raspravljat će se iz različitih perspektiva o tome što nose nove Smjernice za rad s darovitom djecom i učenicima koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo u listopadu 2022. godine, a odnose se na odgojno-obrazovni rad s darovitim učenicima na svim odgojno-obrazovnim razinama

U četvrtak, 22.3.2023., od 16.00 do 19.00 sati, u Osnovnoj školi „Gornja Vežica” uživo, uz paralelnu online sekciju, održat će se 1. simpozij dobre prakse dr. sc. Jasna Arrigoni. Cilj Simpozija je obuhvatiti teme koje se odnose na rad sa potencijalno darovitim učenicima te razmijeniti iskustava s naglaskom na prikazu primjera dobre praske odgojno-obrazovnih ustanova. Stoga će program Simpozija obuhvatit izlaganja primjera dobre prakse psihologa, učitelja i odgojitelja iz cijele Republike Hrvatske te Republike Bosne i Hercegovine.

Grad Rijeka u suradnji s Domom mladih, u sklopu programa TjeDAN za DARovitost, organizira ciklus online predavanja iz područja rada s potencijalno darovitom djecom pod nazivom: „Što učiniti da dar ne postane dar-mar!?“

Predavači su odgojno-obrazovni djelatnici riječkih osnovnih škola koji su završili „Edukaciju učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova grada Rijeke za izgradnju kapaciteta za identifikaciju i rad s darovitim učenicima“ u organizaciji International Centre for Innovation in Education (ICIE) i Grada Rijeke.

Predavanja su prvenstveno namijenjena učiteljima i drugim pedagoškim djelatnicima, ali i roditeljima i svim drugim zainteresiranim osobama koje interesira područje odgoja i obrazovanja potencijalno darovite djece.

U obilježavanje Dana darovitih uključile su se i gotovo sve riječke osnovne škole/vrtići bogatim i raznovrsnim programima u svojim školama/vrtićima.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...