„Đir za rožice“: Humanitarna utrka za Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“

Autor: Andrea Načinović 13.05.2022

dir za rozice

Po završetku utrke, za one koji to žele, slavit će se misa zahvalnica za sve dobrotvore Prihvatilišta u Bazilici. Svi sudionici utrke će kao nagradu primiti prigodan poklon, koji su izradili vrijedni korisnici Prihvatilišta u sklopu radno-okupacijske terapije.

Rijeka - Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljana dobrotvorna manifestacija – utrka „ĐIR ZA ROŽICE“, koja će se održati u subotu, 14. svibnja u organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat, a povodom 15. godišnjice uspješnog i neprekinutog djelovanja prvog i najstarijeg Prihvatilište za beskućnike u Rijeci i PGŽ - „Ruže sv. Franje“.

„Tijekom proteklih 15. godina kroz Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ prošlo je gotovo 700 osoba, što samo pokazuje koliko je postojanje jedne ovakve institucije i te kako potrebno u našem gradu. Važno je istaknuti kako je gotovo 70% njih uspješno resocijalizirano i pružena im je pomoć u rješavanju njihovih statusnih prava. Također, kroz sve ove godine, sustavno radimo na destigmatizaciji beskućnika i beskućništva“, istaknuo je voditelj Prihvatilišta Pjer Orlić.

Dolores Turkalj Jurčević, predstavnica organizatora FSR – MB Trsat Dolores Turkalj Jurčević, najavila je samu utrku koja će se održati u subotu, 14. svibnja 2022., na relaciji od Prihvatilišta na Kozali do Svetišta Majke Božje Trsatske, u duljini od 2km. „U utrci mogu sudjelovati svi koji to žele, svatko svojim tempom, od sportaša do starijih osoba i roditelja s djecom – zato je i nazvana đir. U njoj nije važno što prije stići na cilj, nego sudjelovati, pa samo i pješačenjem, ali i dati svoj prilog za rad prihvatilišta. Radi se o startnini od 100 kuna ili naravno manje, ako netko nije u mogućnosti toliko izdvojiti“, kazala je Turkalj Jurčević.

Po završetku utrke, za one koji to žele, slavit će se misa zahvalnica za sve dobrotvore Prihvatilišta u Bazilici. Svi sudionici utrke će kao nagradu primiti prigodan poklon, koji su izradili vrijedni korisnici Prihvatilišta u sklopu radno-okupacijske terapije.

Zbog održavanja utrke, na pojedinim dionicama utrke po potrebi će biti privremeno zaustavljen promet radi prolaska sudionika utrke preko pješačkih prijelaza. Za vrijeme održavanja utrke Trinajstićeva ulica će biti privremeno zatvorena za promet vozila.

Voditelj Prihvatilišta, Pjer Orlić, zahvalio se i svima kojima kroz ovih 15. godina pomažu rad Prihvatilišta, od mnogobrojnih volontera i običnih građana i tvrtki do institucija - Riječke nadbiskupije, nadležnog Ministarstva, PGŽ i Grada Rijeke.

Maja Pudić, voditeljica Službe za socijalnu skrb Grada Rijeke, istaknula je uspješnu i dobru dugogodišnju suradnju Grada Rijeke i Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“. Kao jedan od oblika dobre suradnje istaknula je nedavno završen EU projekt „Novi put“ te kratko predstavila brošuru „Vodič za beskućnike“ koji je nastao kao jedan dio samog projekta. Sam Vodič na jednom mjestu donosi sve potrebne informacije o institucijama i udrugama u Rijeci, koje mogu pomoći osobi koja se našla na ulici, kao i o vrsti pomoći koju oni pružaju.