Lažni policajci opet nasamarili stariju gospođu i otuđili novac

Autor: Andrea Načinović 29.06.2022

policija natpis-71436

PU primorsko-goranska uprava podsjeća građane da policijski službenici ne obavljaju poslove skupljanja tzv. lažnih novčanica ili nakita od građana pa ih upozoravamo da ne vjeruju nepoznatim osobama koje se predstavljaju kao policajci.

Rijeka – Policijska uprava primorsko-goranska izvjestila je kako je u nedjelju, 26. lipnja u poslijepodnevnim satima na bankomatu u Novom Vinodolskom, 43-godišnji hrvatski državljanin pronašao je zaboravljeni novac. Sutradan je došao u Policijsku postaju Crikvenica te pronađeni novac predao policiji nakon čega je otkrivena ženska osoba koja je zaboravila uzeti novac na bankomatu.

Iz PU primorsko-goranska zahvaljuju poštenom nalazniku koji je svojom nesebičnom gestom ukazao na važnost poštenja i pomoći sugrađanima.

Oprez građani! Lažni policajac opet na “terenu“

Jučer su službenici I. policijske postaje Rijeka zaprimili prijavu o počinjenju kaznenog djela teške krađe i računalne prijevare na štetu 67-godišnje hrvatske državljanke koja je oštećena nakon telefonskog poziva nepoznate muške osobe.Pustila je osobu u svoj stan na području Škurinja i pri tome mu predala tisuću kuna kako bi dotični, prema njegovoj priči, odnio novac u policijsku upravu. Predala je i bankovnu karticu s brojem pina. Počinitelj joj je obećao da će se vrlo brzo vratiti s pravim novčanicama i njezinom bankovnom karticom.

Kako se isti nije vratio ni za par sati, posumnjala je u prijevaru i otišla do najbliže banke gdje je utvrdila da joj je s računa podignuto četiri tisuće kuna.

Opisanim događajem još PU primorsko-goranska uprava podsjeća građane da policijski službenici ne obavljaju poslove skupljanja tzv. lažnih novčanica ili nakita od građana pa ih upozoravamo da ne vjeruju nepoznatim osobama koje se predstavljaju kao policajci. Ovakvi počinitelji najčešće zlouporabljuju zdravstveno stanje građana ili njihovu starosnu dob pa ih uvjere u lažne činjenice te potom materijalno oštete.

Napominju kako svaki policijski službenik prilikom postupanja uvijek pokaže svoju policijsku značku i službenu iskaznicu, stoga se pozivaju građane da provjere s kime komuniciraju prije nego te osobe puste u svoj dom ili im predaju novac te druge predmete. Ukoliko posumnjate da je riječ o počinjenju neke kažnjive radnje odmah se javite u policiju na broj 192!

Ukraden bakreni kabel

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je otuđio pedesetak metara energetskog bakrenog kabela, položenog uz željezničku prugu na dijelu Plase-Meja, nedaleko Škrljeva.

Policijski službenici očevidom su utvrdili da je kazneno djelo krađe počinjeno između 24. i 28. lipnja, kada je počinitelj odrezao i pri tome otuđio navedeni kabel, na štetu državne tvrtke sa sjedištem u Zagrebu.
Materijalna šteta se procjenjuje na oko 10 000 kn.