Dodijeljene Nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci za 2021. godinu

Autor: Marina Pauletić 14.12.2022

kampus-12790

Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci svake se godine dodjeljuje najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima.

Rijeka - Na svečanosti održanoj u Akvariju sveučilišnog Kampusa održana je svečanost dodjele Nagrada Zaklade Sveučilišta za 2021. godinu, kao i Nagrada za transfer znanja za 2022. godinu.

Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci svake se godine dodjeljuje najzaslužnijim mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima, koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, odnosno svojim javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci te akademskoj i široj zajednici.

U kategoriji „Mladi znanstvenik za područje društveno-humanističkih znanosti“ nagrađen je dr.sc. Slobodan Beliga s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci, a za područje tehničkih i biotehničkih znanosti nagrade su dodijeljene dr.sc. Franku Hržiću i dr.sc. Ivani Lučin s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nagrada u kategoriji „Znanstvenik za društveno-humanističke znanosti“ dodijeljena je prof.dr.sc. Marku Periću s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Sveučilišta u Rijeci, a za područje biomedicinske i prirodne znanosti nagrađeni su prof.prim.dr.sc. Tomislav Ćabov s Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci te prof.dr.sc. Goran Vukelić s Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u području tehničkih i biotehničkih znanosti.

U kategoriji „Mladi umjetnik“ nagrada je uručena Korini Hunjak, mag.art. s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Nagrada u kategoriji „Umjetnik“ dodijeljena je izv.prof.art. Tomislavu Brajnoviću s Akademije primijenjenih umjetnosti. Nagrada za životno djelo uručena je prof.emerit.dr.sc. Diani Stolac, umirovljenoj profesorici Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Nagradom za transfer znanja nagrađen je primjer dobre prakse uspješnog transfera znanja pod nazivom „Potpora razvoju inovativnog priključka za spajanje konstrukcijskih elemenata od tankostjenih čeličnih C-profila“ u kategoriji „Inovacijski projekti“. Nagrada je dodijeljena timu s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u sastavu doc.dr.sc. Paulina Krolo, Lazar Lukačević, mag.ing.aedif., Antonio Bakran, mag.omg.aedif., doc.dr.sc. Natalija Bede Odorčić i izv.prof.dr.sc. Ivan Marović. Nagrada za transfer znanja pokrenuta je u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i tvrtkom partnerom Alarm automatika d.o.o.

Dobitnicima nagrada čestitali su ravnateljica Zaklade izv.prof.dr.sc. Bojana Ćulum Ilić, rektorica riječkog Sveučilišta prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

„Na riječkom Sveučilištu puno se radi i postižu se sjajni rezultati što dokazuju i brojne državne i međunarodne nagrade koje osvajaju naši znanstvenici. Važno je slaviti njihove uspjehe i njihove nagrade, jer iza tih rezultata stoji cijeli jedan sustav vrijednosti, stoje marljivi, znatiželjni, poduzetni, inspirativni, kreativni, požrtvovni i ustrajni ljudi“, čestitala je u svom obraćanju Bojana Ćulum.

Rektorica Sveučilišta istaknula je kako riječko Sveučilište jedino u Hrvatskoj ima Zakladu, te se zahvalila Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji koje njezin rad podupiru od početka, već dugih 19 godina. „Naša Zaklada je mjesto valorizacije znanja koje prepoznaje različite talente i načine na koje znanstvenici i članovi Sveučilišta mogu doprinijeti široj društvenoj zajednici. S tom idejom je Zaklada i osnovana i u tom duhu će i nastaviti u svom daljnjem radu“, rekla je rektorica Prijić-Samaržija.

Gradonačelnik Marko Filipović pridružio se čestitkama i istaknuo općenitu kvalitetnu i uspješnu suradnju Grada Rijeke, Sveučilišta i Primorsko-goranske županije. „U interesu svih nas je da promoviramo društvo znanja i upravo iz tog razloga želio bih pozvati i druge jedinice lokalne samouprave da se priključe radu Zaklade, a poziv upućujem i gospodarskom sektoru da aktivnije participira u radu Zaklade. Znanje, projekti i inovacije koje se ovdje osmišljavaju, dugoročno znače boljitak i razvoj, ne samo Rijeke već i šire regije“, rekao je gradonačelnik i poručio kako Zaklada i u budućnosti može računati na pomoć i podršku Grada Rijeke.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je kako Rijeka ima jako i moderno Sveučilište, te kako je upravo znanje važan pokretač društva. „Želio bih da Sveučilište u budućnosti još više bude povezano s gospodarskim sektorom, kao i sa širom društvenom zajednicom. Naše Sveučilište na razini Hrvatske vodeće je u mnogočemu i na tom trebamo svi biti ponosni“, zaključio je Komadina.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...