Drugi radni susret s predstavnicima ustanova u kulturi o novom višegodišnjem planu razvoja kulture Grada Rijeke

Autor: Nikola Cvjetović 09.02.2024

Drugi-radni-susret-na-temu-izrade-plana-razvoja-kulture-2-900x600 Foto Grad Rijeka

Cilj radnih sastanaka je, počevši od institucionalne razine, razmijenili mišljenja, ideje i prijedloge koji će poslužiti kao temelj za nastavak rada na temeljnom dokumentu za razvoj kulture, kao jednog od važnih elemenata za daljnji razvoj grada, u idućem sedmogodišnjem razdoblju.

Rijeka - Zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan sa suradnicima održala je drugi radni sastanak s ravnateljima i predstavnicima ustanova u kulturi o izradi novog višegodišnjeg plana razvoja kulture Grada Rijeke.

Cilj radnih sastanaka je, počevši od institucionalne razine, razmijenili mišljenja, ideje i prijedloge koji će poslužiti kao temelj za nastavak rada na temeljnom dokumentu za razvoj kulture, kao jednog od važnih elemenata za daljnji razvoj grada, u idućem sedmogodišnjem razdoblju.

Dok je tema inicijalnog konzultativnog sastanka u prvom redu bila kulturna infrastruktura, na drugom sastanku najviše se razgovaralo razvoju programske djelatnosti i ljudskih resursa ustanova u kulturi. Razmijenjena su mišljenja ravnatelja ustanova i predstavnika Grada Rijeke o mogućem smjeru kvalitetnijeg upravljanja kulturnom infrastrukturom, kadrovima i programima ustanova, a u kontekstu trenutnih i budućih potreba svih gradskih ustanova u kulturi.

Radnom sastanku održanom u novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka u art kvartu Benčić odazvali su se predstavnici većine ustanova u kulturi čiji je osnivač Grad Rijeka: ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković sa suradnikom Kristianom Benićem, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Mladen Urem sa suradnicom Marijom Lazanja Dušević, ravnateljica Art kina Slobodanka Mišković, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Branka Benčić te ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić-Bassani sa suradnicom Jelenom Tondini.

Također, sastanku je prisustvovala i gradska vijećnica Maša Magzan, ujedno i predsjednica Odbora za kulturu Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Zamjenica Krpan još se jednom zahvalila svim predstavnicima ustanova u kulturi na kvalitetnom i vrlo angažiranom pristupu, kao svojevrsnom uvodu u daljnji rad na razradi strategije. U izradu plana razvoja namjerava se uključiti i nezavisna scena, stručnjaci iz područja kulture, umjetnosti i drugih srodnih područja te šira javnost. Ujedno je istaknula važnost da se o ovoj temi važnoj za daljnji razvoj kulture, raspravlja u pozitivnom ozračju i uključujući sve dionike, kako s kulturne, tako i s političke scene.

Uz zamjenicu gradonačelnika Krpan sastanku su prisustvovale pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg te voditeljica Odsjeka za kulturu Plamena Šarlija.

Gradonačelnik Rijeke uskoro će osnovati radnu skupinu za izradu Plana razvoja kulture Grada Rijeke za razdoblje od 2025. do 2032. godine, a kao temelj za izradu strategije i raspravu o budućnosti kulture u Rijeci poslužit će Završno izvješće o provedbi Strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013. – 2020. godine, analiza stanja u kulturi od 2021. godine do danas, kao i evaluacijski izvještaj projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji je trenutno u izradi.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...