Eko akcija „Za našu Kozalu“ ove subote

Autor: Marina Pauletić 03.10.2023

rjecina_kozala Foto: arhiva

Ove godine, ekoakcija je dio europskog (i nacionalog) Tjedna održivog razvoja.

Rijeka - U subotu 7. listopada s početkom u 10.00 sati na Volčićevom trgu Mjesni odbor Kozala u sklopu programske aktivnosti „Za našu Kozalu“ organizira tradicionalnu ekološku akciju u kvartu.

Ove godine, ekoakcija je dio europskog (i nacionalog) Tjedna održivog razvoja, a suradnja se širi na lokalnoj razini te će se sve aktivnosti održati kao otvorene i besplatne za sve sudionike, uz podršku udruge SMART kvart i obrta za podučavanje VRRR te OŠ Kozala i DV Vidrice. Program je zamišljen kao kombinacija akcije čišćenja kvarta i edukativne radionice obrta za podučavanje „Vrtlari, recikliraj, rasti, raduj se“ te predstavljanje postavljenih ploča s porukama važnosti skupljanja otpada koji za sobom ostavljaju kućni ljubimci.

Program započinje u 10:00 sati, kada će se članovi VMO Kozala i volonteri okupiti ispred zgrade MO Kozala, na Volčićevom trgu, gdje će biti postavljena baja u kojoj će se prikupljeni otpad odvesti na za to primjereno odlagalište. Volonteri će biti raspoređeni u timove koji će obići kvart i sakupiti stvari kojima nije mjesto u našem urbanom okolišu. Potom će svo prikupljeno smeće skupiti na Volčićevom trgu i na taj način skrenuti pažnju na njegovu količinu i važnost zbrinjavanja.

Nakon okupljanja na trgu, u 10:15 sati u parku Zvonimira Škerla svečano će se otvoriti table koje se postavljaju na frekventna mjesta, a na šaljiv i direktan način prenose poruke o obvezi i važnosti skupljanja otpada koje za sobom ostavljaju kućni ljubimci.

U 11:00 sati u parku Zvonimira Škerla počinje edukativno-ekološka radionica za djecu „Glista safari“, pod vodstvom Daniele Torjan, kvartovske susjede, vlasnice obrta VRRR (Vrtlari, recikliraj, rasti, raduj se). Naglasak radionice je urbano vrtlarenje recikliranjem materijala i ambalaže koji preinakom dobivaju novi život i svrhu.

Za sve sudionike ekološke akcije osigurana je oprema, a na samom kraju predviđeno je i druženje svih sudionika uz okrjepu na glavnom trgu, ispred zgrade Mjesnog odbora.

Program je zamišljen kao aktivistički, ekološki i edukativan, pri čemu je naglasak na aktivaciji i povezivanju Mjesnog odbora s građanima te stvaranja informirane, aktivne i povezane zajednice s ciljem stvaranja kvalitetnog i održivog životnog okruženja.

„Ponosni smo na suradnju sa lokalnim udrugama, poslovnim subjektima i odgojno-obrazovnim ustanovama te smo našu ekološku akciju kao jednu od svega 4 u Rijeci i 48 u Hrvatskoj, uključili i na europskoj te nacionalnoj razini u obilježavanje Tjedna održivog razvoja, o čemu više možete pročitati na poveznici: https://esdw.eu/events/for-our-kozala-neighborhood/.

Nadamo se kako će svatko u programu pronaći nešto za sebe te se veselimo još jednoj aktivnoj suboti – u kvartu! Kozala je živa!“, poručili su organizatori.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...