Ekstremne topline i UV zrake pogubne su za oči – Što trebate znati kad kupujete sunčane naočale

Autor: Andrea Načinović 24.08.2022

damir_tau-29746

Sunčane naočale bez kvalitetnih zaštitnih leća još više facilitiraju oštećenje vašeg oka. Što se tiče same geometrije poželjno je da ručice naočala budu nešto šire nego one za vid kako bi spriječile prodor sunčevih zraka sa strane.

Rijeka – Toplinski udar koji osjećamo posljednjih dana škodi ljudskom zdravlju, a među najugroženijim organima je onaj najosjetljiviji – oči. UV zrake oštećuju vid, stoga je važno osigurati si kvalitetnu zaštitu za oči.

damir_tau-79381

Prilikom ovakvih ekstremnih uvjeta važno je ne izlaziti na sunce između 11 i 19 sati ako to nije nužno. Ako već morate, onda je važno znati da UV zrake oštećuju oči te ih od njih treba zaštititi kvalitetnim sunčanim naočalama. Često zaboravljamo da je UV zračenje prisutno i za oblačnog vremena, pa imajte to na umu. Preciznije, kada pričamo o ultraljubičastom zračenju onda ga dijelimo na UVA, UVB i UVC zračenje. UVB zrake se uglavnom zaustave na rožnici (cornea – vanjski sloj na prednjem dijelu oka) i tako ne prodiru do mrežnice (retina), za razliku od UVA zračenja koje prolazi kroz rožnicu do leće i mrežnice oka. Dugotrajno izlaganje UV zračenju može dovesti do niza degenerativnih promjena na oku. Šteta od UVA-zračenja je kumulativna, što znači da izlaganje vašeg nezaštićenog oka suncu neće se nužno manifestirati odmah, no šteta je sigurno napravljena. UVC zračenje u pravilu blokira ozonski omotač (dok ga još imamo) no sunce nije jedini izvor ovog zračenja, ističu u Očnoj optici Damir.

Naravno, uz onu zaštitnu, kvalitetne sunčane naočale imaju i estetsku ulogu, jer one su već odavno obavezni modni detalj koji treba uskladiti s osobnim stilom, aktualnim modnim trendovima te voditi računa da su komplementarne fizionomiji lica.

damir_tau
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...