Epidemiolozi upozoravaju: Očekuje nas eksponencijalni rast novooboljelih

Autor: Srđan Brajčić 03.01.2022

wp-content/uploads/2021/12/staara-godina-fu%C5%BEine.jpg

Vladimir Mićović upozorava na to da je na razini Primorsko-goranske županije već proteklog tjedna broj oboljelih porastao za 40 posto.

Rijeka - Grad Rijeka odustao je od organiziranih zabava u povodu ispraćaja stare i dočeka nove godine. U planu je bilo za doček Nove godine na Korzu na kojem su trebali nastupiti Neno Belan i Fiumensi. Nije održan ni najavljeni koncert Vesne Pisarović.

“Nakon primitka naputka Zavoda o potrebnom epidemiološkom okviru za organizaciju koncerta, zaključeno je kako će organizacija takvog događaja isprovocirati da se na ‘rubovima’ ograničenog koncertnog prostora okupi velik broj ljudi, što pak nije u skladu s ostalim aktualnim epidemiološkim mjerama”, pojasnili su iz Grada Rijeke kad su otkazali proslavu.

Suprotno tome Opatija, Kastva i Fužine nisu odustali i organizirani su dočeke/ispraćaje koji su privukli brojne željne zabave. Iako su organizatori najavljivali da će se voditi računa o epidemiološkim mjerama, pitanje je može li se kontrolirati nekoliko tisuća ljudi na masovnim novogodišnjim okupljanjima?

Epidemiolozi nisu sigurni u takvu učinkovitost provođenja mjera

“Ono što možemo očekivati je samo da će biti lošije i da ćemo ubirati smrtonosne plodove širenja i proslava koje su bile bez ikakvih ograničenja i protuepidemijskih mjera. Dakle, ništa nas dobro ne čeka”, upozorava splitski infektolog Ivo Ivić za N1.

Vrlo slično razmišlja i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske Županije Vladimir Mićović koji upozorava na to da je na razni Primorsko-goranske županije već proteklog tjedna broj oboljelih porastao za 40 posto. Očekuje da će u siječnju dogoditi eksponencijalni rast novooboljelih. Dobrim ocjenjuje to da se ipak nisu svugdje održani masovni ispraćaj stare i dočeci Nove godine.

“Porast oboljelih obilježit će i tjedne pred nama, očekujemo snažan eksponencijalni rast. Broj hospitalizacija zasad ne raste, trend je još uvijek silazni. Nadamo se da trend broja hospitalizacija neće slijediti trend porasta novooboljelih koji vjerojatno uzrokuje, uz deltu, omikron varijanta”, kaže Mićović i navodi da je broj hospitaliziranih COVID-19 pacijenata u riječkom KBC-u 99, a u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru je njih 12.

U PGŽ je u potpunosti cijepljeno 70 posto odraslih, odnosno 60 posto ukupnog stanovništva.

Više sa portala torpedo.media ...