Europski tjedan testiranja: HIV infekcija danas se može smatrati kroničnom bolešću uz koju je moguće voditi kvalitetan život

Autor: Marina Pauletić 21.11.2023

europski_tjedan_testiranja_

Udruga Hepatos, kao i svake godine, organizira testiranja na HIV i hepatitise.

Rijeka - U utorak, 21. studenog održana je konferencija za medije povodom Europskog tjedna testiranja s ciljem podizanja svjesnosti o potrebi testiranja na spolno i krvlju prenosivih bolesti. Iako je Hrvatska zemlja s niskom incidencijom i prevalencijom HIV-a i hepatitis infekcija, rano otkrivanje zaraze ključno je za uspješno liječenje. HIV infekcija danas se može smatrati kroničnom bolešću s kojom je, uz doživotnu antiretrovirusnu terapiju, moguće voditi kvalitetan život.

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Iskorakom i Udrugom Lori svakoga dana u njihovim prostorima organizira besplatna i anonimna testiranja od 17:00-19:00 sati.

„U Primorsko-goranskoj županiji od 2007. – 2023. godini zabilježeno je 45 HIV pozitivnih osoba. Većina detektiranih slučajeva zaražena je spolno prenosivim putem, intravenskim injektiranjem droga te u manjem broju slučajeva prijenosom s majke na dijete“, izjavila je epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Andrea Petaros Šuran, dr.med.

Udruga Hepatos, kao i svake godine, organizira testiranja na HIV i hepatitise pa će se 23. studenog, od 13:00-15:00 sati u prostorima Udruge Hepatos svi zainteresirani građani moći besplatno i anonimno testirati, bez uputnice.

„Osim testiranja za građane, organizirat ćemo i dvije terenske akcije u sklopu kojih ćemo provesti testiranje zatvorenika u riječkom zatvoru, a testiranja za građane provest će se i u NZZJZ PGŽ – ispostavi Rab te u specijalnoj bolnici Insula za sve zainteresirane korisnike bolnice“, izjavila je predsjednica Udruge Hepatos Aleksandra Marković.

Uoči obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Udruga Hepatos provest će i javnozdravstvenu akciju „Đir po Starom gradu“ u sklopu kojeg će posjetiti mjesta okupljanja mladih te dijeliti promotivno-edukativni materijali i besplatni prezervativi.
U suradnji s Klubom mladih Rijeka organizirat će se i kviz znanja o HIV-u sa zanimljivim nagradama za pobjednike.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...