Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci obilježio prvu godinu osnivanja

Autor: Marina Pauletić 26.01.2023

obljetnica_faks_informatika-36791

Samo je prošle akademske godine fakultet imao čak 428 studenata.

Rijeka - Fakultetskog vijeća Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci obilježio je danas prvu obljetnicu osnivanja, premda visokoškolsko obrazovanje informatičara seže u 1985. godinu, godinu pokretanja dvopredmetnog studija informatike i matematike. Studij je 1998. preimenovan u Odsjek za informatiku Filozofskog fakulteta, 10 godina kasnije osnovan je Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci da bi potonji 2021. postao Fakultet informatike i digitalnih tehnologija.

Dekanica je u svom obraćanju naglasila promicanje znanstvene izvrsnosti i međunarodne vidljivosti, praćenje trendova i novih znanstvenih spoznaja, poticanje razvoja fakulteta kroz interdisciplinarnost i suradnju na znanstvenim projektima i nastavnim programima sa znanstvenicima iz drugih kompatibilnih područja znanosti, poticanje razvoja fakulteta kroz suradnju sa znanstvenicima u zemlji i inozemstvu na znanstvenim i stručnim projektima, promicanje STEM područja te cjeloživotnog obrazovanja, kao i specijalističkih studija.

obljetnica_faks_informatika

Fakultet danas ima sedam katedri i pet laboratorija, a broji 30 djelatnika. Vrijedno je spomena i kako surađuje s 31 tvrtkom. Samo je prošle akademske godine fakultet imao čak 428 studenata.

Ova je svečana sjednica također bila prilika za dodjelu nagrada najuspješnijim studentima i nastavnicima. Nagrađeni su studenti: Benjamin Jakupović, Teo Matijašić, Rea Lacković, Andrija Gradečak, Armin Krivičić, Ana Petrović, Paolo Kos, Anamaria Marjanović, Ines Mržljak, Anamaria Marjanović i Ana Petrović. Nagrađeni nastavnici za rad na nastavi su: Martina Holenko Dlab, Kristian Stančin i Dejan Ljubobratović, a nagrađeni nastavnici za znanstveni rad su: Kristina Host, Milan Petrović, Marija Brkić Bakarić, Mate Krišto, Marina Ivašić Kos, Miran Pobar, Franjo Matković i Slobodan Ribarić.

obljetnica_faks_informatika-38596

Dodijeljene su također zahvalnice institucijama i nastavnicima s kojima je Fakultet surađivao: Fakultetu za matematiku, Filozofskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu i AIRI Centru Sveučilišta u Rijeci te prof. art. Aljoši Brajdiću, prof. dr. Sandi Martinčić Ipšić, doc. dr. Vedranu Miletiću, doc. dr. Miranu Pobru, dr. sc. Slobodanu Beligi i dr. sc. Dinu Pitoskom.

obljetnica_faks_informatika-42068
obljetnica_faks_informatika-63278
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...