Filipović sudjelovao na Svjetskoj konferenciji Međunarodnih udruga gradova i luka u Veneciji

Autor: Marina Pauletić 17.11.2023

AIVP_Venice__foto_aivp_ Foto: AIVP

Jedan od tri strateška cilja aktualnog Plana razvoja grada, pod nazivom „Povezati Rijeku 2030.“, vidi Rijeku kao multimodalno prometno čvorište s održivim i učinkovitim prometnim sustavom.

Rijeka/Venecija - Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjelovao je u panelu u sklopu svjetske konferencije Međunarodne udruge gradova i luka (AIVP), koja se na temu „Povezivanje luka i građana: Zajednička vizija za budućnost“ održava u Veneciji.

Vodeći se glavnom temom konferencije, organizatori ističu kako je osnovni temelj inovativnih luka društvena prihvatljivost i dijalog s građanima.

U sklopu konferencije gradonačelnik Filipović sudjelovao je na panelu „Angažiranje zajednica u stvaranju zajedničke vizije lučkog grada“. Pored gradonačelnika Filipovića na panelu su sudjelovali direktor kanadske luke Québec Mario Girard i potpredsjednik Korporacije za ekonomski razvoj New Yorka Romulo Garza. Predstavljeni su primjeri na koje su ova tri lučka grada pristupila izradi svojih strategija razvoja, odnosno načine na koje su u procese izrade bili uključeni građani.

Jedan od tri strateška cilja aktualnog Plana razvoja grada, pod nazivom „Povezati Rijeku 2030.“, vidi Rijeku kao multimodalno prometno čvorište s održivim i učinkovitim prometnim sustavom.

„Velikim investicijskim i infrastrukturnim projektima riječka luka dobiva novo lice. Uređeni prošireni kontejnerski terminal na Brajdici, Molo longo koji je odavno dostupan svim našim građanima te skora izgradnju nautičke marine u Porto Barošu primjer su napretka Rijeka. Sve je to ujedno i dokaz da gospodarski razvoj luke i razvoj grada nisu jedno drugom prepreka, već naprotiv partneri s istim ciljem. Sve ove aktivnosti bit će zaokružene izgradnjom budućeg kontejnerskog terminala Rijeka Gateway. Realizacijom ove velike investicije, čiji je završetak planiran 2025. godine, riječka luka dobit će novi zamah. Početkom rada ovog terminala u punom kapacitetom stvorit će se svi preduvjeti da riječka luka postane logističko čvorište Jadrana i moderna luka koja će olakšati i ubrzati protok tereta, povećati konkurentnosti našeg gospodarstva te otvoriti nove prilike za rast i zapošljavanje, čime ćemo ojačati svoju poziciju u europskom i globalnom kontekstu te otvoriti vrata novih tržišta i ojačati naše veze sa susjednim zemljama“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Osim na panelu, gradonačelnik Filipović sudjelovao je i u radu AIVP-ove Generalne skupštine.

Međunarodno udruženje gradova i luka (AIVP) je nevladina organizacija koja više od 30 godina okuplja ključne dionike s urbanih i lučkih područja te njihove partnere iz cijelog svijeta. Cilj udruge je poboljšati odnose između gradova i luka kroz međusobnu suradnju, promicanje održivijeg, odgovornijeg i inovativnijeg urbanog, lučkog i gospodarskog razvoja koji stavlja građane u prvi plan. Danas AIVP broji gotovo 200 članova, predstavnika lokalnih zajednica i vlasti, lučkih vlasti te privatnog sektora.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...