Flow u gradu koji teče vol.2. – Riječanima predstavljen popularni koncept flow

Autor: Marina Pauletić 16.11.2023

predstavljanje_koncepta_flow

Flow malo po malo prodire i u Rijeku te se organizatorica Tamaskó nada da će s vremenom za ovaj pojam i koncept koji je proslavio Riječanin Csíkszentmihályi znati cijeli njegov rodni kraj.

Rijeka – Sinoć se održalo drugo po redu predstavljanje flowa u Rijeci i to na poslovnom Veleučilištu PAR, a u organizaciji Lektorata za mađarski jezik riječkog Filozofskog fakulteta. Prezentacija je bila dio PAR-ovog Poduzetničkog kampa, s jedne strane, te dio programa "Gostujući profesori za mađarsku kulturu" Lektorata za mađarski jezik, s druge strane.

Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja flowa kojeg je proučavao i popularizirao riječko - mađarski psiholog svjetskog raspona Mihály Csíkszentmihályi - na red je došlo i upoznavanje s flowom u poduzetništvu, odnosno u upravljanju poslovnim procesima i radnim timovima.

Za tu je priliku glavna organizatorica, lektorica za mađarski jezik, prof. Eszter Tamaskó, odabrala prezentaciju business video - igrice FLIGBY koja počiva upravo na flowu te je za tu priliku u Rijeku pozvala i govornike: Zsadányija Zada Vécseyija, autora ove korporativne igrice te dobitnika brojnih međunarodnih nagrada za svoj rad i Roberta Manchina, mađarsko - američkog sociologa i jednog od bliskih Csíkszentmihályijevih suradnika.

Nakon što je u uvodnom obraćanju prisutnima prof. Tamaskó predstavila govornike, osvrnula se s nekoliko riječi i na sam jučerašnji događaj:

- Ovo je drugo predstavljanje flowa u gradu koji teče i jako sam uzbuđena zbog toga. Naime, donijela sam odluku da ću redovito promovirati flow u Rijeci kroz različite segmente. Tako smo prošle godine u suradnji s HNK Ivan pl. Zajc o flowu govorili kroz ples i pokret, danas ćemo kroz razvoj leadership vještina na primjeru ove video - igrice, a već sada najavljujem da ćemo organizirati i predstavljanje flowa - u sportu.

Nakon toga nekoliko je riječi rekao i prijatelj pokojnog Csíkszentmihályija, Rober Manchina, koji se prisjetio prijateljstva s ovim velikanom suvremene psihologije. Konačno, mikrofon je u ruke uzeo i autor FLIGBY-ja Zsadányi Zad Vécseyi koji je opisao svoju suradnju s Csíkszentmihályijem dok je radio na razvoju svoje ideje:

-Naravno da je Csíkszentmihályi s flowom povezan na drugačiji način, dok sam se ja kao poduzetnik flowom bavio kao jednim važnim dijelom ove korporativne video - igrice. Ona je osmišljena na način da igračima pruža cjelovit pristup vođenju jednog radnog tima koji u nekoliko mjeseci mora proizvesti novo vino u zamišljenoj vinariji. Igrač vodi glavne likove koji na početku po skali raspoloženja nisu na optimalnom nivou. Prevladavaju raspoloženja poput dosade, anksioznosti, nezadovoljstva radnim okruženjem, nemotiviranosti, a na igraču kao njihovom manageru jest da tijekom ove interaktivne igrice to promijeni i svoj projekt uspješno privede kraju. Bit je u tome da igrač mora donositi odluke kojima će uspjeti ostvariti rezultate i to u optimalnom radnom okruženju s motiviranim radnim timom. Tu dolazimo do flowa kojeg igrač mora potaknuti kako u samim pojedincima tako i u timu kao cijeloj skupini pojedinaca. Da bi to uspio, igrač mora stvarati poticajno okruženje i donositi što ispravnije odluke, a virtualni narator ga izvještava o postignutome. Na kraju igrice, igrač dobiva i skill report kako bi vidio što je i u kojoj mjeri uspio, ispričao je Vécsey.

FLIGBY tako na svoj način doprinosi razvoju menadžerskih vještina, ali baziranih na flowu koji predstavlja optimalnu zonu ljudskog stvaranja. Upravo zbog toga, ponajbolji sportaši flow state nazivaju i tzv. zonom (Being in the zone). Također, o flowu se zna da je to stanje sreće u potpunoj okupiranosti nekom radnjom. Neki flow još nazivaju čarobnom obuzetošću u kojoj smo oslobođeni "vladavine" ega te neopterećeni vremenom imamo osjećaj potpune kontrole nad onime što radimo.

Na jučerašnjem upoznavanju PAR-ovih polaznika s konceptom flowa, a na primjeru FLIGBY igrice, posebno se istaknuo trenutak u kojem je jedna od studentica odabrala upravo temu flowa u poslovanju za svoj diplomski rad.

Zaključno, flow malo po malo prodire i u Rijeku te se organizatorica Tamaskó nada da će s vremenom za ovaj pojam i koncept koji je proslavio Riječanin Csíkszentmihályi znati cijeli njegov rodni kraj.

Projekt je financiran sa strane Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...