[FOTO] 150. godina groblja Kozala: U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja predstavljena monografija i izložba

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 23.11.2022

izlozba_groblja_guvernerova__4_

Obljetnica se, kako je naglašeno, odnosi na 150 godina vođenja knjige ukopa na spomenutom groblju.

Rijeka - Riječko komunalno groblje Kozala bilježi 150. godišnjicu postojanja, a tim je povodom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održan prigodni program, u sklopu kojeg je otvorena izložba uvećanih fotografija najznačajnijih mauzoleja i detalja groblja. Obljetnica se, kako je naglašeno, odnosi na 150 godina vođenja knjige ukopa na spomenutom groblju.

izlozba_groblja_guvernerova__1_

Tim povodom je i objavljena monografija “Kozala 150 godina”, čiji je podnaslov “Dio života, dio grada”, a koja donosi informacije i slikovne prikaze najzanimljivijih dijelova ovog groblja, ali predstavlja i druga groblja, poput Zametskog, na Drenovi, u Dragi i Svetom Kuzmu. Uz monografiju ponuđeni sui videozapisi s vizurama grobljja iz zraka, snimljenih dronom. Urednici monografije su Nives Torbarina, Tanja Sušić i Dejan Ljubiša, za tekstove su zaslužni Goran Moravček i Tanja Šušić, a za fotografije Petar Fabijan.

Svečanosti su prisustvovali i riječki gradonačelnik Marko Filipović, direktorica KD Kozala Nives Torbarina, predstavnici Ministarstva kulture Republike Hrvatske, predstavnici Udruženja značajnih groblja u Europi (ASCE) čiji je KD Kozala član te brojni drugi uvaženi gosti.

izlozba_groblja_guvernerova__2_

Kako je istaknuo gradonačelnik Filipović, nije poznato je li Rijeka prvi grad na ovim prostorima u kojem se počela voditi matica umrlih, međutim vođenjem knjiga matice umrlih, groblje na Kozali dobilo je predznak komunalnog groblja koje danas baštini naše Komunalno društvo Kozala.

„U stoljeće i pol dugoj povijesti, stvarala se, ponajprije na grobljima Kozala i Trsat, iznimno vrijedna arhitektonska i umjetnička baština, a groblje Kozala postalo je i kulturno dobro Republike Hrvatske. Stoga su ova dva groblja, ali i druga riječka groblja, danas mjesto pijeteta, ali i mjesto koje turistički i profesionalno obilaze mnogi posjetitelji. Groblja su mjesta posljednjih počivališta naših najmilijih, ali naša riječka, pogotovo ova dva spomenuta, kriju zanimljivu kulturnu i povijesnu baštinu našega grada. Dovoljna je samo kratka šetnja grobljem da bi se iščitala povijest našega grada. U tim nadgrobnim spomenicima pohranjeno je čitavo bogatstvo koje svjedoči o multikulturalnosti Rijeke, o ratnim vremenima, carskim vremenima, industrijskom razvoju grada, političkim promjenama, ali i o mijenama stanovništva u Rijeci kroz stoljeća. Kako je živio grad, tako se stvaralo i groblje koje danas nosi titulu kulturnog dobra“, rekao je Filipović.

Uzvanicima se prigodnim govorom obratila i direktorica KD Kozala Nives Torbarina koja je istaknula kako riječka groblja nisu samo prostori namijenjeni pogrebima i sjećanjima na umrle već puno više od toga. „Naša su groblja i odraz naše tradicije, povijesti i kulture grada. Njihovo bogatstvo ogleda se u različitosti koja je odraz naše Rijeke i njezine bogate i zanimljive povijesti“, rekla je Torbarina.

U prigodnom programu svečanosti nastupili su glumica Olivera Baljak i Komorni zbor Val.

izlozba_groblja_guvernerova__5_
izlozba_groblja_guvernerova__3_
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...