[FOTO] Friuli-Venezia Giulia - Odabrali Julije Cezar i James Joyce

Autor: Sanja Tumara 18.04.2022

Akvileja_trst_frida_khalo_grado_2022__4_ Trst, Canale Grande

Trst već odavno nije sinonim za cjenkanje na Ponterossu, a cijela regija Furlanija-Julijska krajina okrenula se turizmu, enogastronomiji, kulturi, rekreaciji… Cividale del Friuli (utemeljio ga je Julije Cezar), Udine, Duino, Sistiana, Monfalcone, Gorizia, Tarvisio, Tolmezzo… Castello di Gorizia, Laghi di Fusine, Museo della Rocca di Monfalcone, Ponte del Diavolo, Rilkeova šetnica… Idealna odredišta za kratke izlete.

Trst – Usporedba cijena, Illy kava, Nutella, ulje, pašta, Ponterosso, to su, gotovo uvijek, teme o kojima se piše kad je riječ o Trstu. A Trst već odavno nije cjenkanje za Levi'sice ni strah na granici zbog štikli za maturalnu ili tenisica skrivenih negdje u bunkeru auta. Kava na Piazzi Unità d'Italia i selfi uz Fontanu dei Quattro Continenti, šetnja Molom Audace, uživanje u Barcolani, istraživanje restorana s autohtonim jelima, onda selfi pred Teatrom Romano, odlazak na neku od predstava u Gradsko kazalište Giuseppe Verdi, predah na klupi s D'Annunzijem pa onda opet kava, ali na pontonu na Canalu Grande, obilazak Muzeja Riseria di San Sabba ili Civico Revoltella ili, pak, Musea della Bora jer, sigurno ste znali, izreka kaže da se bura u Senju rađa, u Bakru se ženi, a u Trstu umire, pa i sami Tršćani za svoj grad vole reći da je città della Bora, grad bure. Sve je to, i puno više, Trst danas.

Akvileja_trst_frida_khalo_grado_2022__1_ Trst, James Joyce

Trstom stopama Jamesa Joycea

Dakle, Trst se, nakon što je prestao biti prijestolnica jugo-kupovine, okrenuo turizmu. Hotela ima mnogo i to zaista za svačiji džep, a noćenje za 4 osobe u lijepom apartmanu možete naći već za manje od 100 eura. Dvorci Miramare (s njegovim perivojima) i San Giusto (i katedrala), Teatro Romano i Svjetionik Pobjede, Faro della Vittoria izgrađen na građevinama drevne austrijske tvrđave Cressich, na 60 metara nadmorske visine, sigurno su must have kad ste u Trstu, često su to i sjajne izložbe. Primjerice, do srpnja je u bivšoj ribarnici, danas izložbenom prostoru, Salone degli Incanti, izložba o životu nevjerojatne Fride Kahlo, Il Caos Dentro, koju svakako vrijedi vidjeti. U Muzeju Revoltella do lipnja traje izložba Monet e gli impressionisti in Normandia, a zanimljivo je da je u palači Gopcevich izložba Život za balet. Hommage Jelku Yureshi, o hrvatskom baletnom velikanu (Željko Jureša) i još je imate vremena pogledati jer je otvorena do 1. svibnja.

Akvileja_trst_frida_khalo_grado_2022__6_-26017 Trst, Frida Khalo

Naravno, početna ili završna točka trebala bi vam biti Caffè degli Specchi, kavana na Piazzi Unità, koji zovu il Caffè dei Caffè jer je bio prvi kafić u Italiji s godišnjim prometom od milijun i pol posjetitelja. Fontana četiri kontinenta na koju vam pada pogled iz kafića napravljena je oko 1751., a zanimljivo je da prikazuje Europu kao konja, Aziju kao devu, Afriku predstavlja lav, a Ameriku krokodil. Ponterosso je danas uređeni trg, a uz Canal Grande često se organiziraju razne manifestacije pa je prošli vikend bio Međunarodni street food festival. I inače, Trst dosta radi na promociji autohtonih proizvoda, bilo to pivo, vino ili domaći prehrambeni proizvodi iz njihovih OPG-ova. Naravno, možete krenuti i stopama velikog Jamesa Joycea koji je u Trstu živio i prijateljevao s velikim tršćanskim piscem Italom Svevom, a u njemu je počeo pisati i roman Uliks pa ne čudi što u Trstu ima spomenik, ali i Joyce Museum.

Akvileja_trst_frida_khalo_grado_2022__5_ Grado

Grado - L'Isola del Sole

Ali, nije ovdje samo o Trstu riječ, cijela regija Friuli-Venezia Giulia, FVG, odlično je turističko odredište. I to cjelogodišnje. Uz opjevanu Veneciju i razvikani Lignano Sabbiadoro (kojem je pridjev Sabbiadoro, zlatni pijesak, dodan davne 1935. godine zbog reklamnih razloga), zatim skijališta poput Piancavalla, Sappade ili Ravascletta, FVG ima i poznato ljetovalište – Grado, mjesto koje zovu Sunčanim otokom, L'Isola del Sole, a smješteno je na poluotoku u Laguni Marano. Katedrala Sv. Eufemija s kraja 5. stoljeća i nešto starija bazilika Santa Maria delle Grazie uistinu će vas oduševiti. No ono zbog čega većina ipak posjećuje Grado mnogobrojni su hoteli, duga pješčana plaža, nevjerojatno puno šetnica, uz more, uz kanale, kroz borove šume… Bicikl, role ili dobre tenisice i na koju god stranu krenete možete šetati kilometrima i kilometrima. Ipak, Grado je prije svega ljetna destinacija, no ako i vi izbjegavate gužve, onda je sada pravo vrijeme za posjet. Ovom malom otkriću.

Akvileja_trst_frida_khalo_grado_2022__8_ Akvijela

Akvileja – Huni je uništili, UNESCO zaštitio

Akvileja, Aquileia, je puna osataka iz antičkog doba, područje to koje je od 1998. godine na UNESCO-vom popisu svjetska kulturne baštine, a posebna je atrakcija prometnica koja je s spaja Gradom, a vodi sredinom lagune. Zanimljivo je da su je Huni s Atilom 452. godine sravnili sa zemljom, ali u idućih je stotinu godina dijelom obnovljena. Burna povijest vidljiva je na svakom koraku velikog arheološkog parka. Bila je jedna od najbogatijih rimskih gradova, što je jasno iz do sada iskopanih arheoloških nalaza. Patrijarhalna bazilika, ostaci foruma, rimska luka… Dioklecijan je u njoj imao kovnicu novca, u doba najvećeg uzleta imala je, kažu, 120.000 stanovnika, što je u usporedbi s današnjih nešto više od 3.000 zaista – impozantno. Na crkvenom saboru u Bazilici, na kojem je osuđeno arijanstvo, bili su prisutni i sv. Ambrozije i sv. Jeronim.

Akvileja_trst_frida_khalo_grado_2022__2_

Furlanija-Julijska krajina – od shoppinga preko kulture do planinarenja

Cividale del Friuli (utemeljio ga je Julije Cezar), Udine, Duino, Sistiana, Monfalcone, Gorizia, Tarvisio, Tolmezzo… Castello di Gorizia, Laghi di Fusine, Museo della Rocca di Monfalcone, Ponte del Diavolo, Rilkeova šetnica… I, ne zaboravimo Palmanovu, svedenu u nas samo na shopping u outletu, a poznatu po svom fenomenalnom tlocrtu u obliku zvijezde s devet krakova projektanta Vincenza Scamozzija, koji je u 16. stoljeću bio vrhunac fortifikacijske arhitekture i tehnologije. Regija Furlanija-Julijska krajina tako nam je blizu, a tako bogata zanimljivostima. U koji god od gradova, ali i manjih mjesta stignete, naći ćete nešto zanimljivo. Kultura, rekreacija, skijanje, plivanje, shopping, bicikliranje, degustacija hrane i pića, planinarenje ili jednostavno – uživanje. Uostalom Regija se i reklamira kroz pojmove: more, Planina365, Hrana i vino, Umjetnost i kultura, Obitelj. Pa ako ste nakon ove naše dvogodišnje prisilne zatvorenosti u manje okvire željni odmaka i izleta u inozemstvo koji ne zahtijevaju puno vremena, ali ni novca, a koji će vas sasvim sigurno oduševiti, evo nekoliko ideja. Jer Trst, istina, nije naš, ali se u njemu uvijek osjećaš dobrodošlo.

pocket icon

[FOTO] Friuli-Venezia Giulia - Odabrali Julije Cezar i James Joyce

Više sa portala torpedo.media ...