[FOTO] Kultura svima – projekt poticanja inkluzije u kulturi

Autor: Ana Šumanović 14.10.2022

kultura_svima_2022_inkluzija_rijeka__2_

Na konferenciji su prikazani primjeri filmova prilagođenih gluhim, nagluhim te slijepim osobama te je pokrenuta rasprava o tome što zapravo znači inkluzija

Rijeka - U sklopu projekta „Kultura svima“ jučer je u Dječjoj kući održana konferencija na kojoj je predstavljen projekt prilagodbe kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom.

kultura_svima_2022_inkluzija_rijeka__3_

„Kultura svima“ je projekt koji potiče inkluziju u kulturi. Provodi ga udruga „Filmaktiv“ zajedno s partnerima Udrugom gluhih i nagluhih PGŽ-a i Udrugom slijepih PGŽ-a u trajanju od rujna 2022. do prosinca 2023.

Projekt je ekstenzija projekta „Film svima“ udruge „Filmaktiv“ u suradnji s „Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko – goranske županije“ koji se provodi od 2016. s ciljem prilagodbe sadržaja audiovizualne kulture osobama s oštećenjem sluha i vida te promicanja inkluzivnih kulturnih praksi. Projekt sadrži tri temeljne cjeline: prijevod i prilagodba filmova, javne projekcije i promocija te formiranje Medijateke filmova prilagođenih na jezik gluhih. Od 2020. kreirana je i ekstenzija projekta, projekt pod nazivom Film svima svugdje kojim se gluhoj, nagluhoj te čujućoj djeci i mladima približava medijska kultura, inkluzivne prakse u kulturi te hrvatski znakovni jezik, od 2021. pokrenute su ekstenzije Film svima svugdje online te Knjiga svima, a od 2022. i Kultura svima. Od 2016. do 2021. prevedeno i prilagođeno 23 filma koje je pogledalo preko 500 ljudi na javnim projekcijama.

kultura_svima_2022_inkluzija_rijeka__5_

Maja Ogrizović, voditeljica projekta „Film svima“ ispričala nam je kako je sam projekt potaknut osobnom pričom njene sestre sociologinje, a koja je oduvijek voljela i konzumirala različite kulturne sadržaje. U okolnostima bolesti Maju je spontano počela osvještavati o problemu nedostupnosti kulturnih sadržaja osoba s invaliditetom. Maja je onda odlučila kroz Filmaktiv organizirati sadržaje za one koji su tradicionalno isključeni, primarno za gluhe, nagluhe, slijepe i slabovidne osobe, ali plan je kroz projekt „Kultura svima“ pokrenuti ekonomsku i rodnu inkluziju.

Ministarstvo je 2020. napravilo Fond za dostupnost kulture kojim je financiralo sve subjekte koji na neki način prilagođavaju kulturu, a koji je orijentiran na sam sadržaj, ali nema posebnih zakona ili regulativa koje su usmjerene na inkluziju što se tiče kulturnih sadržaja. Na tome najviše rade organizacije civilnog društva, no čije djelovanje koje ponajviše ovisi o entuzijazmu njihovih članova.

kultura_svima_2022_inkluzija_rijeka__4_

Projekt Kultura svima namijenjen je prvenstveno mladima koji će kroz različite aktivnosti biti usmjereni na inkluzivno djelovanja u području kulture, ali i puno šire od toga, doprinoseći tako stvaranju solidarnijeg i ravnopravnijeg društva u cjelini. Uz mlade, projekt će okupiti i osobe koje rade s mladima (youth workers) i donositelje odluka u području kulture, mladih i socijalne skrbi.

Neke od aktivnosti projekta odnose se na savjetovanje s mladima na temu inkluzije, istraživanje prilagođenosti kulture osobama s invaliditetom u različitim kulturnim ustanovama, upoznavanje s primjerima dobre prakse te javno djelovanje u formi kampanje koja promovira inkluzivno djelovanje u području kulture.

kultura_svima_2022_inkluzija_rijeka__6_

Na konferenciji su prikazani primjeri filmova prilagođenih gluhim, nagluhim te slijepim osobama te je pokrenuta rasprava o tome što zapravo znači inkluzija te koliko su kultura, ali i javni kulturni prostori prilagođeni osobama s invaliditetom. Prisutni su imali priliku učiti dvoručnu abecedu te hrvatski znakovni jezik.

Osobe s invaliditetom te osobe koje na bilo koji način rade s mladima, a imaju između 15 i 30 godina pozvane su na sudjelovanje u Inkluzivnom kulturnom vijeću mladih ispunjavanjem prijavnice na web stranici projekta.

Inkluzivno vijeće funkcionirat će na razini iskustva, uz osobe s invaliditetom bit će uključene i osobe koje su zaposlene u raznim institucijama što daje mogućnosti međusobnog učenja i razmjene iskustava te pružanja podrške drugim institucijama koje su voljne svoje sadržaje i prostore učiniti inkluzivnijima. . Sudjelovanje tijekom čitavog trajanja projekta nije obvezno, važna je motivacija makar samo za jedan susret.

Projekt Kultura svima financiran je u sklopu programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1 u području mladih, pod brojem 2022-1-HR01-KA154-YUO-000071717.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...