[FOTO] Nagrađeni volonteri i volonterke godine u Primorsko-goranskoj županiji

Autor: Marina Pauletić 05.12.2023

volonteri_godine_2023_rijeka__1_

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine.

Rijeka - Povodom Međunarodnog dana volontera, Udruga za razvoj civilnog društva SMART–Volonterski centar Rijeka u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom dodijelila je nagrade „Volonterke i volonteri godine“ za 2023. godinu.

Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine i od tada se svake godine obilježava 5. prosinca, kako bi se istaknuo doprinos volonterki i volontera ekonomskom i društvenom razvoju, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Prisutne je uvodno pozdravila Marta Hauser, voditeljica volonterskog centra Udruge SMART dok su nagrade uručili zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

volonteri_godine_2023_rijeka__9_

„Kad bi svi volontirali, svijet bi sigurno bio bolje mjesto. Zamislite da više od osam milijardi nas volontira, koje su to neograničene mogućnosti za održivi razvoj. Volontiranje je ustvari ogroman obnovljivi resurs za rješavanje društvenih, ekonomskih i ekoloških problema diljem svijeta“, istaknula je Marta Hauser.

Zamjenica Medarić je navela kako je ovo prilika da se oda priznanje dobrim i humanim ljudima koji nesebično daju svoje vrijeme da bi pomagali drugima. „Ovo je prigoda da im se svima od srca zahvalimo, ali i potaknemo druge da im se priključe, jer puno je načina kako s malo napora, ali velikim srcem možemo nekome olakšati ili uljepšati život. Drago mi je da se krug aktivnih volontera širi, a posebno mi je drago da je među njima sve više mladih. Čineći drugima dobro i sebe i društvo oplemenjujemo, izgrađujemo i činimo ga boljim i humanijim“, rekla je Medarić koja je čestitala nagrađenima, ali i zahvalila Udruzi SMART koja okuplja volontere i usmjerava njihove aktivnosti.

volonteri_godine_2023_rijeka__3_

Gradonačelnik Filipović čestitao je nagrađenima i istaknuo kako iza ovih nagrada stoji veliki trud, rad i zalaganje volontera. „Doprinos volontera društvu nemjerljiv je, a na ovaj dan možemo vam se samo skromno zahvaliti na svemu što činite. Volontersko djelovanje iznimno je važno za razvoj društva i vi ga svojim radom činite boljim i kvalitetnijim, a siguran sam i da ste poticaj drugima da se uključe u volontiranje. Čast mi je stajati ovdje pred svima vama, kao gradonačelnik, ali prvenstveno kao čovjek, kako bismo, ne samo ja osobno, nego i svi mi ovdje prisutni odali priznanje, volonterkama i volonterima, svim vama, koji činite naš grad boljim, ljepšim i humanijim mjestom za život. Danas odajemo priznanje vašoj nesebičnoj predanosti, solidarnosti i zajedništvu – vrijednostima koje čine temelj naše zajednice. Rekao bih, vrijednostima koje čine temelj našega grada“, istaknuo je Filipović.

Nagradu za volontera godine za PGŽ-a primili su Biserka Maračić, Matejka Lovrić i Filip Škopić. Nagrade za Grad Rijeku uručene su Gorani Marković, Aurori Necko i Goranki Rupe. SMART-ova nagrada “Organizator volontiranja 2023.” dodijeljena je Društvu za istraživanje i potporu Rijeka dok je OŠ Centar nagrađena kao “Školski volonterski klub” za 2023.

volonteri_godine_2023_rijeka__4_

„Volonteri godine“ za Grad Rijeku

Gorana Marković je dugogodišnja volonterka Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. U Volonterski program se uključila na otvorenju projekta Rijeka 2020. Europska Prijestolnica Kulture (EPK) a zbog broja sati koji su iza nje moglo bi se čak reći i istinska ambasadorica HKD-ovog programa volontiranja na kulturnim događanjima. No Gorana je svestrana pa tako ne volontira samo u HKD-u i na kulturnim događanjima nego i u drugim organizacijama na različitim pozicijama pa je tako volontirala i u Crvenom križu i na konvenciji znanstvene fantastike Rikon. Aktivnim sudjelovanjem u brojnim kulturnim aktivnostima motivirala je članove svoje obitelji i kolege da joj se pridruže u volontiranju, time ne samo da je doprinijela rastu volonterskog programa već je unaprijedila povezanost sa širom zajednicom. Ona je iznimno predana, profesionalna i sposobna da inspirira druge jer volontiranje za Goranu nije samo aktivnost to je za nju “način života”.

Aurora Necko je volonterka Udruge Centar za kulturu dijaloga gdje je krenula volontirati još kao srednjoškolka dajući instrukcije iz matematike djeci – korisnicima udruge. Volontirajući je gradila sebe i svoje kompetencije sudjelujući gotovo na svim edukacijama koje su organizirane za volontere u udruzi. Ostvarila je izvrsnu suradnju s djelatnicima udruge, a s djecom je stvorila poseban odnos baš zbog toga što nije bilo velike razlike u godinama pa je uz obrazovnu podršku i slobodno vrijeme s djecom provodila u igri i razgovoru. Svojim znanjem i vještinama obogatila je organizaciju i doprinijela obrazovnom napretku djece iz loših socio-ekonomskih uvjeta. Aurora se ističe po svojoj svestranosti, inspiracija je mladima u promociji volonterstva što je čini vrijednim doprinositeljem zajednici.

Goranka Rupe je volonterka Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“, Franjevačkog svjetovnog reda, Mjesno bratstvo Trsat dugi niz godina. Volontira na kreativnim radionicama, dobrotvornim akcijama i redovnim programima u organizaciji, a neizostavna je u Prihvatilištu gdje uz podjelu večere korisnicima udijeli savjet, podršku, osmijeh i toplu riječ što korisnicima jako mnogo znači. Također, na promotivnim štandovima Prihvatilišta zajedno s korisnicima predstavlja njihove radove i radi na destigmatizaciji beskućništva i siromaštva te upoznaje građane s djelovanjem i radom Prihvatilišta. Svojim primjerom pokazuje kako i zašto se volontira, svoja znanja i vještine spremna je podijeliti ne samo s drugim volonterima nego i s korisnicima. Goranka promiče sve vrijednosti koje se volontiranjem afirmiraju, poput solidarnosti, zaštite ljudskih prava, razvoj osobnih potencijala, uključivost i brige za drugoga.

„Volonteri godine“ za Primorsko-goransku županiju

Filip Škopić je jedan od najmlađih volontera Udruge Ri Rock gdje je njegov angažman itekako vidljiv. Pomaže u uređenju i održavanju prostorija udruge, pomaže na bini tijekom glazbenih nastupa, osmišljava i vodi radijske emisije, sudjeluje u prodaji promotivnih materijala udruge, pomaže mentoru glazbenih radionica za umirovljenike te još mnogo drugih stvari. Kroz samoinicijativno zalaganje za unaprjeđenje programa i prostora, samostalno rješavanje problema i izazova te predlaganje novih ideja, Filip je donio jedan novi elan i svježinu u rad udruge. Svojim djelovanjem u udruzi pripomogao je kulturno-glazbenoj sceni grada Rijeke i PGŽ omogućivši udruzi Ri Rock realizaciju velikog broja kulturnih programa.

Matejka Lovrić je volonterka Udruge za promicanje dobrobiti djece „Portić“ a volontira na programu „Pripovjedač/ica priča za laku noć –Tete i barbe pričalice“. Kroz ovaj program tete i barbe pričalice čitaju priče djeci koja su hospitalizirana na Dječjem odjelu KBC-a Rijeka. Nakon pandemijskog razdoblja, Matejka je jedna od volonterki koja vraća program u svoje okvire i i opravdava njegovu vrijednost nakon dvije godine njegova provođenja online. Doprinos volontiranja u ovom programu osim djece osjete i njihovi roditelji koji uvide da u teškoj situaciji nisu sami i vrijeme koje volonteri provedu s njihovom djecom mogu iskoristiti za sebe i svoje potrebe. Svojim kontinuiranim volontiranjem se Matejka tu zaista iskazala te je svojom osobnošću i toplinom ostavila trag kod djece ali i roditelja, medicinskog osoblja te kolegica volonterki s kojima volontira.

Biserka Maračić je volonterka Udruge žena operiranih dojki Nada –Rijeka. Njen volonterski angažman vidljiv je kroz sudjelovanje u svim aktivnostima vezanima uz radionicu „Ruke Nade“ kao i kroz sudjelovanje u brojnim manifestacijama koje udruga organizira pa je tako sudjelovala u organizaciji Dana narcisa, Dana ružičaste vrpce te koncerta „Pjesmom za Nadu“. Biserka je svojim volonterskim djelovanjem u samoj udruzi ali i organiziranjem manifestacija i akcija vezanih za rad udruge, postala najbolji promotor udruge kako u svom mjestu Punat tako i na cijelom otoku Krku. U radu i angažmanu za udrugu pronašla je način kako da pomogne drugima ali i sebi. Ona je osoba koja nikad ne odustaje i uvijek gura naprijed, osoba na koju se uvijek može računati i osloniti, uz Biserku je svaki rad pretvoren u ugodno druženje s osmijehom na licu.

Nagrada „Organizator volontiranja“ za 2023. godinu

Udruga za istraživanje i potporu (DIP) je organizacija kojoj je svrha djelovanja unaprjeđenje kvalitete života marginaliziranih skupina, od kojih su prioritetne skupine mladi s teškoćama u razvoju i psihosocijalnom funkiconiranju i osobe s invaliditetom, sprečavanje stigmatizacije i socijalne isključenosti nevedenih skupina te njihovo uključivanje u zajednicu. Kroz razne aktivnosti DIP uključuje volontere u svoj rad pa su tako volonterke i volonteri doprinijeli učinkovitosti provedbe različitih programa kroz različite volonterske pozicije, od asistenta u poludnevnom programu do pomoći kod uredskih i administrativnih poslova. Glavni DIP-ov volonterski program pod nazivom „Dnevni centar prijatelji“ kao i drugi programi, „DIP-ov klub mladih“, radno okupacijske aktivnosti „Priprema, pozor, radim“ i mentorski program „Laboratorij životnih vještina“ bi bez volonterskog angažmana bili nemogući. Korisnicima DIP-a su volonteri potpora, uzor i motivacija za rad i aktivno sudjelovanje u radno okupacijskim i socijalizacijskim aktivnostima te imaju veliku ulogu u inkluziji korisnika u zajednicu. Iako, moglo bi se reći da je korist obostrana, volontiranjem u DIP-u volonteri stječu kompetencije korisne za osobni i profesionalni razvoj.

Nagrada za Školski volonterski klub za 2023. godinu

Osnovna škola Centar, Rijeka je odgojno-obrazovna ustanova kroz koju djeluje Volonterski klub pod nazivom “Volontiram i profitiram”, a čiji su članovi učenici, djelatnici i roditelji koji svojim doprinosom uče, osvještavaju i razvijaju životne i ljudske vrijednosti pomažući potrebitima. U volonterskim aktivnostima uz matičnu školu sudjeluje i područna škola Orehovica, a također je ostvarena i dobra suradnja sa susjednim školama Graditeljskom i Građevinskom te Galerijom Kortil. Dugi niz godina volonteri su uključeni što samostalno kroz Volonterski klub, što u suradnji s lokalnom zajednicom u razne eko akcije, dobrotvorne donacije za potrebite, obilježavanje važnih dana kroz godinu te mnoge druge aktivnosti. Volonterski angažman kod učenika pridonio je njihovom shvaćanju važnosti volontiranja, dobrobiti koje volontiranje donosi i njima samima. Kroz volontiranje su imali priliku razvijati svoje komunikacijske i socijalne vještine, empatiju i druge ljudske vrijednosti, baviti se društvenim i korisnim fizičkim, umnim i kreativnim radom te spoznati i razvijati sami sebe.

U sklopu dodjele nagrada prikazani su i kratki promotivni videi o ovogodišnjim laureatima, a pohvale Volonterskog centra Udruge SMART primili su svi nominirani volonteri i volonterke.

pocket icon

Dodjelom priznanja obilježen Međunarodni dan volontera

Više sa portala torpedo.media ...