[FOTO] Najavljen Riječki karneval 2023. - Stiže nam peto godišnje doba

Autor: Nikola Cvjetović 17.01.2023

rijecki_karneval_press_2023__4_

Konferencija za medije završila je u veselom tonu uz ekskluzivne zvukove nove karnevalske pjesme pod nazivom „Maškarajmo se“ u izvedbi Meštra Sandija, Tamare Brusić, Nevije Rigutto, Maura Staraja, Duška Jeličića i Roberta Pilepića, koja će uskoro doživjeti svoju premijeru.

Rijeka - Ubrzo nakon skidanja blagdanskih ukrasa iz centra grada, zamjena im je došla u obliku karnevalskih trakica i zastava koje najavljuju ono peto godišnje doba koje samo Rijeka ima – Riječki karneval. Ovogodišnje karnevalsko razdoblje koje tradicionalno počinje danas, 17. siječnja na Antonju, dizanjem Pusta i završava 22. veljače na Pepelnicu, daje nam tek malo više od četiri tjedna da „odradimo“ najluđe zabave u godini. Prvo valja izabrati novu Kraljicu Riječkog karnevala, preuzeti ključ Grada i ustanoviti vladavinu maškara. Treba vidjeti dva zasigurno najposebnija sportska događaja – Carnival run i Carnival Snowboard Session, isplesati se na brojnim maškaranim tancima i koncertima, uživati na Carnival Trash Partyu u Riječkom tunelu, voziti se s Carnival busom, nasmijati se do suza uz predstave u sklopu manifestacije Dani smijeha u Karnevalu, pojesti kakvu finu (humanitarnu) maneštru ili jotu..., a za kraj doživjeti vrhunac svih ludosti i šlag na torti Riječkog karnevala – Dječju i Međunarodnu karnevalsku povorku. Sve je to najbolje vidjeti uživo, jer nema slike ili snimke koja bi dostojno dočarala svu silinu neobičnosti i zabave koje nas očekuju. Sve to, i puno više, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Hotelu Continental.

rijecki_karneval_press_2023__2_

Danas počinje jubilarni četrdeseti po redu Riječki karneval, a već ovog petka ključ Grada preuzet će Meštar Sandi kojem će se u "vladanju" Gradom pridružiti i nova Kraljica Riječkog karnevala. „Nakon svih peripetija i problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa u protekle dvije godine, veliko mi je zadovoljstvo da ovu godinu slavimo u terminu koji to Karneval i zaslužuje!“- rekao je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović dodavši kako je manifestacija u sklopu karnevala pregršt te da bi se trebala održati sva tradicionalna karnevalska događanja. Gradonačelnik je istaknuo kako vjeruje da svi s nestrpljenjem iščekuju šareno ludilo na riječkome Korzu, uz dobru atmosferu i pregršt zabave te da smo prošle godine, kao zamjensko rješenje, imali ljetno izdanje Karnevala što je zasigurno doprinijelo promidžbi Riječkoga karnevala u turističke svrhe i da očekuje mnogo turista na 40. Međunarodnoj karnevalskoj povorci. Napomenuo je da se tradicionalno u subotu, 18. veljače uoči velike karnevalske povorke, održava Humanitarni karnevalski gala party na kojem će ugostiti brojne osobe iz diplomatskog, političkog i gospodarskog sektora te mnoge partnere i suradnike, a i ove godine bit će organiziran od strane Grada Rijeke, Rotary kluba sv. Vid iz Rijeke , Turističke zajednice grada Rijeke i uz potporu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja kojima se zahvalio na suradnji. Također, zahvalio se i svim sponzorima koji su podržavali i dalje podržavaju Riječki karneval.

rijecki_karneval_press_2023__1_

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je da se nakon izvanrednih karnevalskih događanja organiziranih virtualno i u ljetnom izdanju, Riječki karneval ove godine napokon vraća u svoj „stari“ višestoljetni termin i na najbolji mogući način slavi svoju 40-tu obljetnicu obnavljanja tradicije. Prisjetio se kako su prije 40 godina riječkim Korzom prošle tri maškarane grupe- Lako ćemo, Pehinarski feštari i Halubajski zvončari te sigurno nisu ni sanjale kakav će uspjeh Riječki karneval imati nakon 40 godina i da će postati svjetski poznati brend kojeg je i Sunday Times proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu te je uvršten je u knjigu „501 must be there events“. Nakon 40 godina od početne tri grupe, danas Riječki Karneval broji desetke tisuća sudionika iz cijelog svijeta. Također istaknuo je kako je Riječki karneval top događaj hrvatskog turizma koji naš grad promovira na najbolji mogući način, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ukratko je najavio programe Riječkog karnevala počevši s Izborom kraljice Riječkog karnevala i primopredajom ključa Grada koji će se održati u petak 20. siječnja s početkom u 20 sati u Dvorani mladosti. Ove godine za titulu Kraljice Riječkog karnevala borit će se sedam kandidatkinja uz izvrstan zabavni program, koji vode omiljeni voditelji Josip Krmpotić i Robert Ferlin uz goste iznenađenja. Karte za Izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada u prodaji su online na portalu mojekarte.hr po cijeni od 5 eura, a moći će se kupiti i sat vremena prije početka programa u petak ispred Dvorane mladosti. Vrhunac Riječkog karnevala, Dječja i Međunarodna karnevalska povorka, ove nas godine očekuju 4. veljače i 19.veljače., a neće nedostajati ni sportskih događanja tako nas očekuju Carnival run na Molo longu i Carnival Snowboard Session na Platku 12. veljače. Dobro poznata lokacija svima, Export Delta, tradicionalno je domaćin Karnevalskih zabava sa Zagrebačkom pivovarom. Riječki karneval tradicionalno ima humanitarnu stranu koju će obilježiti nizom događaja –Humanitarni karnevalski gala party u Guvernerovoj palači, humanitarne karaoke i pidžama party, humanitarna prodaja jote i maneštre na Korzu, tradicionalno dobrovoljno darivanje krvi te po završetku karnevala prodajna izložba fotografija Foto studija Kurti „Nasmijana lica Riječkog karnevala“. Popis svih događanja u sklopu Riječkog karnevala moguće je pronaći na službenim stranicama www.rijecki-karneval.hr, gdje će se moći, kao i prethodnih godina, uživo pratiti Dječja i Međunarodna karnevalska povorka putem live-streama.

rijecki_karneval_press_2023__3_

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov istaknula je kako Riječki karneval privlači brojne goste u destinaciju te je vrlo kvalitetan motiv dolaska van turističke sezone te se zahvalila svima na doprinosu i realizaciji manifestacije Riječki karneval.

Meštar Sandi zahvalio se svim organizatorima u sklopu Riječkog karnevala, a posebnu zahvalu uputio je karnevalskim grupama, malim i velikim, grupama Riječkog prstena te svim grupama iz Hrvatske i inozemstva bez kojih Karneval ne bi bio to što je.

Dora Pilepić, prva Kraljica koja je držala titulu tri godine ovaj petak skinut će svoj zlatni plašt i predati ga svojoj nasljednici da zajedno s Meštrom Sandijem „vlada“ ovogodišnjim Riječkim karnevalom. Aktualna Kraljica istaknula je kako joj je ovo bilo predivno životno iskustvo te se zahvalila svima koji su je na tom maškaranom putovanju pratili. Pozvala je sve da dođu u petak na Izbor kraljice Riječkog karnevala u Dvoranu mladosti, dobro se zabave i okrune novu Kraljicu Riječkog karnevala.

Svim prisutnima na konferenciji za medije obratili su se pokrovitelji Riječkog karnevala. Regionalni menadžer marketinga kod kupaca Zagrebačke pivovare, Ivan Marohnić, istaknuo je kako je Zagrebačkoj pivovari sponzorstvo Riječkog karnevala jedno od najdražih te da su sretni da se vratio u stare „regule“.

Direktorica regije sektora gospodarstva Erste banke, Barbara Bernetić Ćiković, također je istaknula kako se veseli da su se maškare vratile u svoj stari termin te da im je zadovoljstvo biti pokrovitelji Riječkog karnevala, koji je od velikog značaja za naš grad.

Marija Jelić, voditeljica Odjela marketinških projekata i odnosa s javnošću SPAR Hrvatska, istaknula je kako su „najmlađi“ pokrovitelji Karnevala, ali im je izuzetno drago da su postali dio te priče i što sudjeluju u realizaciji Riječkog karnevala.

Na konferenciji za medije direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa uručio je zahvalnice svim pokroviteljima Riječkog karnevala bez kojih sigurno Karnevala ne bi ni bilo. Također zahvalio se svim organizatorima programa u sklopu Riječkog karnevala.

Konferencija za medije završila je u veselom tonu uz ekskluzivne zvukove nove karnevalske pjesme pod nazivom „Maškarajmo se“ u izvedbi Meštra Sandija, Tamare Brusić, Nevije Rigutto, Maura Staraja, Duška Jeličića i Roberta Pilepića, koja će uskoro doživjeti svoju premijeru.

pocket icon

Najavljen Riječki karneval

Više sa portala torpedo.media ...