Foto natječaj Kišna Rijeka i Rijeka pod kišobranom

Autor: Sanja Tumara 27.05.2024

kisa_rijeka_2023_listopad__4_ Foto: ilustracija

To je već tradicionalni natječaj Fotokluba Rijeka. Na njega se mogu javiti sve punoljetne osobe, a zadnji dan prijave je petak, 31. svibnja do ponoći na natjecajifkri@gmail.com

Rijeka - Fotoklub Rijeka raspisuje fotografski natječaj na temu svoga grada. Tradicija je to duga 45 godina, a ove je godine tema kiša, tj. Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom.

Na natječaj se mogu javiti sve punoljetne osobe, a zadnji dan prijave na natječaj je petak, 31. svibnja do ponoći na natjecajifkri@gmail.com. Otvorenje izložbe planirano na sam Dan grada Rijeke, tj. na Dan sv. Vida, u subotu 15. lipnja u podne u Galeriji Principij.

O samom natječaju više je rekao predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić:

„Kiša, kiša i samo kiša. Kiša ljetna, zimska, topla, hladna, ledena, tropska, monsunska. Nema kakvih ih nema - negdje više, negdje manje. Neki vape za njom, a nekima je „preko glave". Bilo kako bilo, kiša je neminovnost, ona je realnost ove civilizacije, dio je obnovljivog ciklusa života na ovoj planeti. Dakle, kiša je egzistencijalna supstanca. Dobri poznavatelji prilika i oni koji to statistički prate kažu da je Rijeka najkišovitiji grad u ovom dijelu Europe, a drugi pak potvrđuju da je Rijeka po količini i učestalosti kiše odavno premašila London. Ako je to tako, a izgleda da jeste, onda je kiša jedna od identitetskih odrednica našega grada Rijeke. Zbog te činjenice i te prirodne ljepote i datosti kiše tražimo najbolje i najljepše fotografske interpretacije kiše u Rijeci, stoga ovogodišnji natječaj možemo nazvati Kišna Rijeka, Rijeka pod kišobranom itd.“

Fotoklub Rijeka u ovom istom gradu njeguje hobističku fotografiju već više od 127 godina, živeći s njim svu dnevnu i povijesnu dinamičnost. Rijeka je grad u koji su se ukorjenjivale kojekakve europske i ideološke, i privredne, i obrazovne, i znanstvene ideje i sve je to utjecalo na njegov identitetski okvir. Nasljeđe je bogato i nemjerljivo, a vrlo često i lako vidljivo kroz njegov arhitektonsko-urbanistički ambijent. Baš zbog toga nasljeđa i skoro svakodnevnih mijena u njegovu prostoru, Fotoklub Rijeka godinama raspisuje fotografske natječaje kojima je cilj na što originalniji način interpretirati naš grad i njegove građane. Želimo uključiti što više autora ili građana u ovu fotografsku akciju pa smo napravili dvije kategorije i to Kišna Rijeka i Rijeka pod kišobranom

S obzirom na to da je tema natječaja grad Rijeke, onda su i nagrade vezane za naš grad. S ovim raznovrsnim nagradama želimo objediniti kulturnu, gastronomsku, gospodarsku i svaku drugu realnost i u tom zajedništvu učinimo naš grad vidljivijim, ljepšim, boljim itd.

Kao glavnu nagradu dodjeljujemo Nagradu Viktor Hreljanović. Viktor Hreljanović rođeni je Sušačanin i dugogodišnji član Fotokluba Rijeka. Kao vrsni autor dao je doprinos u autorskoj fotografiji i u organizaciji fotografskog života Rijeke. Zbog njegova sveukupnog doprinosa fotografskom svijetu i u spomen na njega utemeljili smo nagradu s njegovim imenom. Ovu nagradu isključivo dodjeljujemo autoru koji na najkreativniji način interpretira naš grad Rijeku.

· Nagrada Viktor Hreljanović sastoji se od plakete uz koju ide i pripadajuće tiskano priznanje s tekstom obrazloženja i novčani dio od 200,00 €.

· Tri autora dobivaju po knjigu riječkih književnika - potpisane s posvetom i imenom dobitnika nagrade. Književnici su: Zoran Žmirić, Igor Beleš i Mladen Blažević.
· Tri pohvaljena autora dobivaju po umjetničku keramiku svjetski proslavljenih riječkih likovnih umjetnika: Borisa Rocea, Dijane Trtanj i Mladena Ivančića.
· Restorani Gardens, Primorska konoba i Bistro Mornar nagrađuju tri autora s primorskim ručkom za dvije osobe.
· Staklooprema sponzorira uokvirivanje triju fotografija do formata 50 x 70 cm.
· Certifikat dobivaju autori čije fotografije budu odabrane za izložbu.“

Na ovoj poveznici možete pročitati Pravila natječaja i preuzeti prijavnicu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...