[FOTO] Održano predavanje i panel rasprava: „Kako planirati grad – slučaj stadion Kantrida“

Autor: Marina Pauletić 25.05.2024

predavanje_panel_rasprava_KAKO_PLANIRATI_GRAD_-_SLUCAJ_STADION__2_

Dvorana je bila dupkom puna.

Rijeka – Jučer je u Rijeci održana panel-rasprava „Kako planirati grad – slučaj stadion Kantrida“. Na panelu su sudjelovali Ljiljana Buljan, pročelnica gradskog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo, Janez Koželj, slovenski arhitekt i nekadašnji dogradonačelnik Ljubljane, Maroje Mrduljaš, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te jedan od autora riječke monografije „Fiume Fantastika“, Tihomir Jukić, professor emeritus Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, riječki gradonačelnik Marko Filipović i Siniša Zdjelar, arhitekt u uredu ZDL Arhitekti koji potpisuje idejni koncept budućega stadiona i pratećih sadržaja.

predavanje_panel_rasprava_KAKO_PLANIRATI_GRAD_-_SLUCAJ_STADION__5_

Dvorana je bila dupkom puna, a Siniša Zdjelar istaknuo je kako se u projektu razmišljalo o uređenju obalnog dijela koji je namijenjen upravo građanima. Također, naglasio je kako prikazane simulacije izgleda stadiona i pratećih nebodera nisu konačne – prikazani neboder niži su od maksimalno dozvoljenih 35 katova, kapacitet stadiona može se povećati na 18 tisuća, iako je optimalno između 14 i 15 tisuća, a također su ostavljene stijene po kojima je Kantrida i poznata.

predavanje_panel_rasprava_KAKO_PLANIRATI_GRAD_-_SLUCAJ_STADION__8_

Janez Koželj jedan je od zaslužnih ljudi za današnji izgled Ljubljane koja se iz devastiranog grada preobrazila u jednu od najugodnijih urbanih sredina u ovom dijelu Europe. Koželj je u svom izlaganju naglasio kako je za izgradnju funkcionalnog prostora ugodnog za život potrebno imati viziju, koja se potom ostvaruje u okvirima želja građana te zakona kapitala da bi razvoj bio optimalan.

Podsjetimo, Građanska inicijativa Kantride provodi kampanju kojom žele podići svijest o mogućim štetnim utjecajima izgradnje stadiona i pratećih sadržaja na Kantridi. Jedno od njihovih priopćenja u kojemu su razgovarali s arhitekticom Janom Puž možete pročitati ovdje.

pocket icon

Održano predavanje i panel rasprava: KAKO PLANIRATI GRAD - SLUČAJ STADION

Više sa portala torpedo.media ...