[FOTO] Ožujak je mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Autor: Ivana Grabar 24.03.2022

rak-debelog-crijeva-1

U Hrvatskoj od 2008. traje Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje, odnosno doživljavanje očekivane dobi.

Rijeka - Rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka i drugi uzrok smrtnosti od raka, i u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Kolorektalni karcinom godišnje zahvati do dva milijuna ljudi diljem svijeta. U Republici Hrvatskoj godišnje se otkrije oko 3500 novih slučajeva raka debelog crijeva, od čega je kod polovice oboljelih bolest već proširena. Odlukom Hrvatskog sabora od 2022. mjesec ožujak obilježava se kao nacionalni mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva.

rak-debelog-crijeva-65109 Davor Štimac, Helena Glibotić Kresina, Vladimir Mičović

„Važno je da u vrijeme pandemije ne zanemarimo druge aspekte zdravlja jer svake godine u Hrvatskoj imamo rast malignih bolesti. Najčešće dijagnosticiran karcinom kod obaju spolova je kolorektalni karcinom. Svaki dan 10 osoba u zemlji sazna da ima rak debelog crijeva, a na žalost taj broj raste“, istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović na današnjoj konferenciji za novinare na temu važnosti preventivnih pregleda i podizanja informiranosti građana.

rak-debelog-crijeva-2 Davor Štimac, Helena Glibotić Kresina, Vladimir Mičović

U Hrvatskoj od 2008. traje Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje, odnosno doživljavanje očekivane dobi. Program probira i ranog otkrivanja raka debelog crijeva namijenjen je osobama od 50. do navršene 74. godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici svake dvije godine. Tim pregledom moguće je ujedno uzeti uzorak tkiva za analizu i ukoliko se otkrije polip, odstraniti ga, čime se sprječava nastanak raka.

rak-debelog-crijeva-3 Davor Štimac, Helena Glibotić Kresina, Vladimir Mičović

„Okončana su četiri ciklusa organiziranog programa probira na kolorektalni karcinom i ulazimo u peti, a ciljevi su bili da se na testiranje odazove i do 60 % populacije. Na žalost, u situaciji smo da je kroz sva četiri ciklusa testirano do 25 % stanovništva. To je malen broj i nije dovoljno da bi program ostvario zamišljeni uspjeh“, rekao je prof. dr. Davor Štimac, predstojnik Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka. Još uvijek postoji relativno malen broj karcinoma koji se otkrivaju u ranoj fazi, a pomoć koju možemo pružiti pacijentima je upravo takva da, kada tumor nije proširen, ta je bolest praktično 100 % izlječiva, naglasio je Davor Štimac.


Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva ove se godine obilježava prvi put u Hrvatskoj ukazujući na važnost preventivnih pregleda jer se njima ta zloćudna bolest može otkriti znatno ranije, prije pojave prvih simptoma.

Više sa portala torpedo.media ...