[FOTO] Riječke gastronomske luke - Doživljaj blagovanja po vašoj mjeri

Autor: Nikola Cvjetović 27.04.2022

rijecke_gastronomske_luke_2022_najava__1_

Riječke gastronomske luke lokalnih namirnica

Rijeka – Grad koji teče je s jedne strane okrenut moru, a s druge okružen zelenim pojasom u kojem se uzgaja i prerađuje i ono što pase i što iz zemlje raste. Jela s vrhunskim namirnicama iz mora koje ribari svakodnevno dovoze na riječku tržnicu, okolne proizvodnje sireva, mesnih prerađevina, brašna, jaja, voća i povrća do domaće pripreme lokalnih tjestenina možete u postotku od 70 i više posto pronaći u Riječkim gastronomskim lukama lokalnih namirnica.

U Vintageu od domaćeg kukuruznog i raženog brašna pripremaju palentu kompiricu i domaći raženi kruh. Riblje delicije poput kvarnerskog škampa, kozica, sipica, raznovrsnih školjki spremaju se s ulovom domaćih ribara, a provjereni uzgajivači voća i lokalne proizvodnje i prerade mesa sastavni su dio jela s menija Vintagea koji nudi i jela inspirirana, za riječku povijest važnom, obitelji Frankopan. Restoran je smješten na Trsatskoj gradini iz koje se pruža predivan pogled na Rijeku.

Konoba Girica priprema jela od riba iz vlastitog ulova, a u suradnji s lokalnim proizvođačima nabavlja namirnice za priloge koji se serviraju uz različita riblja jela. Osoblje restorana samo proizvodi lokalnu tjesteninu šurlice.

rijecke_gastronomske_luke_2022_najava__7_

Riječke gastronomske ribarske luke
Od kada je stanovnika Rijeke, u ovom kraju postoji i tradicija ribarstva. Na Riječkoj tržnici ribarnica je smještena u veličanstvenom paviljonu s ophodnom galerijom i ukrašena kiparskim dekoracijama. Svježa riba, škampi i školjke dostupni su u mnogim riječkim restoranima, a titula Riječkih gastronomskih ribarskih luka pripala je onima koji imaju i vlastite ribarske brodice ili posebne ugovore s pojedinim riječkim ribarima.

U konobi Ugor dugogodišnja tradicija ribarskog poduzeća pretvorena je u jedan oblik ribarske konobe. Od ulova iz vlastite ribarske flote spravljaju se po tradicionalnim receptima primorske i dalmatinske kuhinje jela od riba, rakova i školjki. Smještena je na gornjem Zametu, uređena u primorskom stilu i oplemenjena starim predmetima.

Konoba i ribarnica Girica ima brod ribaricu koja lovi samo za njih. Riblja jela spremaju od dnevno svježeg ulova. Ponose se i vlastitom proizvodnjom tjestenine šurlica, kombinacijama sa svježim namirnicama s riječke tržnice, vinima lokalnih sorti Kvarnera i Istre te tradicijom od 1990. g.

Restoran Nautica svojim položajem uz more dočarava riblju priču. Lokalni ribari s kojima imaju ugovore svaki im dan donose svježe ulovljenu ribu i druge namirnice iz mora.
Konobu Ribica ribama, škampima, rakovima i školjkama snabdijeva nekoliko ugovornih partnera ribara, a oni njihove ulove pretaču u kreativne i tradicionalne delicije.

rijecke_gastronomske_luke_2022_najava__5_

Riječke gastronomske veganske luke
Ako ste vi ili netko od vaših gostiju vegan, u Rijeci možete računati na posebno razrađenu ponudu za vegane u restoranima koji nose titule Riječkih gastronomskih veganskih luka. Restorani koje vam predlažemo nude barem po sedam jela pripravljenih prema veganskim standardima s isključivo veganskim namirnicama.

Sabai je tajlandski restoran smješten u staroj riječkoj jezgri. U ponudi ima 10-ak veganskih jela pripravljenih na autentični tajlandski način. Kokosovo mlijeko, rižini stakleni rezanci, egzotične gljive i bilje, jela s papajom, korabom i ananasom sastavni su dio ponude specijaliteta koje prati i do detalja razrađena vinska karta.

Rica se nalazi preko puta riječkog kazališta, u blizini tržnice. Glavni su im aduti jela s bezglutenskim žitaricama (riža, proso, amarant, kvinoja, heljda) koje sami melju na kamene mlinove te od kojih proizvode sve pekarske i slastičarske proizvode, pizze, hamburgere i tjestenine. U sklopu lokala nalazi se i trgovina s njihovim proizvodima bez laktoze, jaja i svega životinjskog podrijetla. Naziv RICA dolazi od RI – Rijeka i C – celijakija.

rijecke_gastronomske_luke_2022_najava__6_

Riječke gastronomske poslovne luke
Poslovni sastanci još su uspješniji kada su prožeti finim okusima u restoranima koji poslovnim ljudima pružaju mogućnost za rad, druženje i zajedničko objedovanje. Riječke gastronomske poslovne luke pružaju mogućnosti održavanja sastanaka te nastavka druženja uz delicije. Raspolažu s brzim internetom, odvojenim salama, separeima ili dovoljno razmaknutim stolovima kako bi dogovori ostali u zatvorenom krugu, prilagođavaju menije potrebama i mogućnostima organizatora sastanka te omogućavaju različite načine plaćanja računa.

Restoran Kamov hotela Bonavia Plava Laguna nalazi se u centru Rijeke, u sklopu hotela Bonavia, prilagođenog potrebama poslovnih gostiju. Uz gastronomske delicije, nudi elegantno ozračje, diskretan razmak među stolovima, mogućnost korištenja kongresnih dvorana i ponude za poslovne sastanke ili prezentacije, wellness i fitness centar te visoku profesionalnost i kvalitetu usluge.

rijecke_gastronomske_luke_2022_najava__4_

Botel Marina poznat je po održavanju raznih domjenaka, svečanih i poslovnih ručkova i večera. Salon restorana može primit 50 osoba, lounge salon za privatna događanja do 20 osoba, a za organizaciju događanja za veći broj sudionika (100), klijetima su na raspolaganju natkrivene palube koja su u zimskim mjesecima grijane. Restoran se ponosi nizom primorskih jela popraćenih lokalnim vinima, a nosi i titulu Bezglutenske luke.
Nautica se nalazi uz more, na Kantridi, a nosi i titule Ribarske i Romantične luke. Poslovnim gostima na raspolaganju su dva separea za sastanke te mogućnost organizacije raznih događanja za do 120 osoba.

U Ribici, na Kantridi, poštuju diskretnost stolovima koji su razdvojeni oko 1,5 m. Grupe se odvajaju jedna od drugih, meniji se slažu po zahtjevima gostiju, parking je besplatan, a platiti se može i kripto valutom. Ribica nosi i titule Ribarske i Vinske luke.

rijecke_gastronomske_luke_2022_najava__3_

Riječke gastronomske romantične luke
Igre refleksija boja sunca, neba i mora, koje priroda kreira u riječkom zaljevu, fotografiraju se i dijele kao primjeri ljepote i romantičnih pogleda. Kada se prirodnoj ljepoti pridruže i romantična okružja, suptilna ozračja i fini okusi koje nude Riječke gastronomske romantične luke, stvaraju se trenutci za sjećanja.

Restoran Nautica smješten je na romantičnoj poziciji, uz samo more, s predivnim pogledom na Kvarner. Salom dominiraju blagi tonovi boja te elegantno ukomponirani kamen i drvo. U ponudi jela nalaze se i delicije od namirnica kojima se pridaju afrodizijačka svojstva – tartufi, školjke i čokolade.

Restoran Vintage proteže se na tri etaže Trsatske gradine. Na romantičnom meniju nalaze se jela inspirirana povijesti Frankopana, a u ponudi su i jela s namirnicama kojima se pridaju posebna svojstva – tartufima i školjkama. Veličanstveni pogled na Kvarner i Rijeku uz retro uređen prostor, svijeće, dekoracije i odabranu glazbu doprinos osjećaju ugode. Cijeli je prostor i prekrasna kulisa za romantična vjenčanja.

rijecke_gastronomske_luke_2022_najava__2_

Riječke gastronomske obiteljske luke
Kako bi i djeca mogla uživati u svakom trenutku boravka u restoranima te se zabavljati veselim aktivnostima i izvan stola za kojim obitelj blaguje, za obiteljska druženja, posebno preporučujemo Riječke gastronomske obiteljske luke. One imaju mogućnosti organiziranja obiteljskih proslava i druženja, prilagođene dječje menije, opremljene kutke i igre koje mogu okupirati pažnju djeteta te kutak za presvlačenje beba.

Restoran The Kitchen by Miljenko nalazi se u sklopu hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa. Kulinarsko je središte resorta, svježe i suvremeno gastronomsko odredište koje predstavlja hrvatsku kulinarsku tradiciju kreativnim i ukusnim jelima koja priprema Executive Chef resorta Miljenko Kosanović. The Kitchen restoran ima na raspolaganju i igraonicu Bella’s Kids Club u kojoj najmlađi mogu uživati u brojnim dječjim aktivnostima. Posebno su popularni obiteljski ručkovi nedjeljom, za vrijeme kojih se za fiksnu svotu može uživati bez ograničenja u desetcima delicija pripremljenih od proizvoda s hrvatskih OPG-ova, zabavama za djecu i pjenušcima za odrasle.

U Tarsi, popularnom restoranu na Trsatu, koji ima i titulu Riječke povijesne gastronomske luke, djecu čeka dječje igralište, dječje stolice, dječji meniji, obiteljski ovali i niz detalja u funkciji ugodnih obiteljskih okupljanja.

Riječke gastronomske luke za vinske entuzijaste
Poznavateljima vina i onima koji to žele postati preporučujemo posjet Riječkim gastronomskim lukama za vinske entuzijaste. Svaka od njih ima u vinskim kartama opisano najmanje 30 vrsta vina i nudi mogućnosti da ih se proba uz jela koja najbolje uz njih pristaju.

Orijentacija Wine & dine “Kod Zajca“ cijela je sazdana oko vina. Sezonski se osmišljavaju tapasi koji najbolje pristaju uz pojedina vina, vinska karta pokriva vina iz cijele Hrvatske s opisima i gastronomskim preporukama, a u restoranu se često organiziraju vinske večeri s predstavljanjima pojedinih vinara.

Ribica raspolaže s 50-ak vinskih etiketa skladištenih u svojoj vinoteci pod kontroliranim temperaturama i vlažnosti. Uz uobičajene podjele, vinska karta pokriva i organska i desertna vina iz cijele Hrvatske te pojedine pjenušce iz Francuske. Osoblje je educirano da uz svoje kreativne i tradicionalne, pretežito riblje specijalitete i slastice, preporuči gostima vino koje najbolje paše uz pojedino jelo.

Sabai je tajlandski restoran. Jedan od suvlasnika ima bogato iskustvo osmišljavanja programa za agencije na temu „Hrvatska kroz osam vinskih regija“. Vinsku su kartu skrojili prema vlastitim najboljim iskustvima s detaljnim opisima vina iz cijele Hrvatske i šest pjenušaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Mnoge vrhunske kapljice u ponudi su i na čaše.

Riječke gastronomske pivske luke
Znalcima i ljubiteljima piva predlažemo da posjete Riječku gastronomsku pivsku luku u kojoj uz bogatu ponudu piva osoblje zna predložiti pivo koje najbolje paše uz pojedina jela.

King's Caffe Food pub nalazi se uz kazališni park i riječku tržnicu. Uz široku ponudu od 30-ak piva craft pivovara te poznatih domaćih i stranih brendova, King's nudi i pivo iz vlastite proizvodnje. Lager, porter i amber ale samo su dio ponude piva iza kojih King's stoji od fermentacije do iznošenja gostima za stol. Iz gastronomske ponude izdvajamo burgere sa 100 % domaćom junetinom te club sandwiche.

Riječke gastronomske luke posebnosti
Riječke gastronomske luke posebnosti imaju specijalizirane ponude i svaka priča svoju tematsku gastronomsku priču.

Fine-dining luka – Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč – Živahno i profinjeno odredište na posljednjem katu hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koje ponosno spaja okuse Hrvatske s prekrasnim pogledom na Jadran. Specijalitete visoke hrvatske gastronomije kreira najmlađi hrvatski chef nagrađen čak dvjema MICHELINOVIM zvjezdicama, Deni Srdoč. Nebo je prvi riječki restoran s MICHELINOVOM zvjezdicom.

Frankopanska luka – Vintage – Smješten u kuli Trsatske gradine, u ostavštini povijesti. U čast povijesnoj ulozi obitelji Frankopan, osmišljen je meni Bokun s autohtonim namirnicama kvarnerskog kraja. Na meniju se može pronaći i savur od srdela, domaća maneštra od graha i hobotnice, Frankopanska maneštra sa suhim mesom, domaća marinirana plava riba, kvarnerske kozice u želatini, palenta krumpirica s ovčjim sirom te razna jela sa sezonskim namirnicama. U ponudi su i deserti inspirirani Frankopanima.

Povijesna luka – Tarsa – Jelovnik restorana isprepleten je s povijesnim činjenicama i legendama Trsata koje su i inspiracija za specijalitete kuće. Restoran je uređen u stilu primorske konobe s mnoštvom povijesnih detalja i otvorenim ognjištem te se ponosi tradicijom dužom od 20 godina.

Luka tapasa – Wine&dine Kod Zajca - Svaki tapas ima svoje vino, a normativi su prilagođeni dugotrajnom uživanju u različitim zalogajima i gutljajima. Bruschette s tatarskim, „rupice“ na briošu, marinirane kozice na bagetu, ovčji sir s pečenim maslinama i niz drugih ukusnih zalogajčića sljubljuju se s kvalitetnim i vrhunskim vinima iz cijele Hrvatske.

Bezglutenska luka – Rica – Specijalizirani lokal koji se sastoji od prostora za konzumaciju i dućana bezglutenskih proizvoda iz proizvodnje Rice. Sami u kamenim mlinovima melju bezglutenske žitarice (rižu, proso, amarant, kvinoju, heljdu) od kojih proizvode pekarske i slastičarske proizvode te s njima pripremaju pizze, hamburgere i tjestenine. Naziv RICA dolazi od RI – Rijeka i C – celijakija.

Bezglutenska luka – Botel Marina – Na botelu Marina, usidrenom u riječkoj luci, uz niz primorskih jela, u ponudi je i 10-ak bezglutenskih. Na posebnom meniju nudi se 4 predjela, 5 glavnih jela te dvije vrste bezglutenskih kolača.

Luka kobasica – Crobasa – U ponudi je sedam vrsta kobasica spravljenih po vlastitoj recepturi, u vlastitoj proizvodniji, u suradnji s hrvatskim farmama. Među njima su i janjeća basa, istarska basa s tartufima, ljuta basa, burrito basa, ekstra sir basa, juneća basa i roštilj basa. Među prilozima su i palenta s pancetom ili gorgonzolom, pohani kolutići luka…

Barbecue luka – Bodega – Specijalitete s roštilja – njih 15-ak priprema majstor roštilja Bojan Cvetković s mesom iz vlastite proizvodnje i prerade. Višestruki je pobjednik međunarodnog festivala roštilja „Pljeskavica za Guinnessa“ koji se održava svake godine u Leskovcu. Uz pljeskavice, na koje su domaćini naročito ponosni, čest su izbor gostiju i mesne plate te obročne salate.

Barbecue luka – Lovorka – Roštilj na drveni ugljen, pomno odabrano meso i recepture koje vuku korijene iz kolijevke roštilja, Leskovca neki su od razloga zašto otići u Lovorku. Dodatni aduti su: meze, vješalica, kajmak, gravče na tavče, baklava i ugodan ambijent koji podsjeća na vremena u kojima se manje žurilo, a više uživalo u životu, druženju, opuštanju i hrani.

Dnevna luka – Bistro Mezanin – Ponuda je isključivo dnevna – svakodnevno se priprema 10-ak jela, većinom od domaćih namirnica. Raštika je iz vrta vlasnika, riba iz riječke ribarnice, a samoniklo bilje, koprive, šparoge također se znaju naći u dnevnoj ponudi maneštra, juha, tjestenina, rižota i salata. Svaki je dan u dnevnoj ponudi i neki od mesnih specijaliteta.

Luka za poslovne doručke

Restaurant&pizzeria Porto-O’Hara – Omleti, kroasani, tortilje, lazanje, salate i napolitanske pizze poslužuju se u prostoru u centru grada, a veličina prostora omogućuje i privatnost razgovora tijekom poslovnih doručaka.

Degustacijska luka s pogledom – Trsatica – Veličanstven pogled na grad Rijeku pruža se s terase Trsatike, a iz šarolike gastronomske ponude izdvajaju se degustacijski tanjuri u kojima uz svaku porciju možete doživjeti više različitih jela ili namirnica.
Dnevna korčulanska luka – Blato – Blato je poznati korčulanski proizvođač vina i maslinova ulja, a korčulanski specijaliteti sastavni su dio ponude njihove konobe u Rijeci. Od blatske popare, preko vare, pašticade i hobotnice, do korčulanskih slastica, dnevno se nudi 10-ak svježe pripremljenih jela.
Napolitanska luka - Restaurant&pizzeria Porto-O’Hara - VPN (vera pizza napoletana) strogo je zaštićen tradicionalni napolitanski proizvod po načinu izrade, namirnicama kontroliranog podrijetla iz regije Campania, propisanim napolitanskim pećima i ostalom opremom kao i ukupnom filozofijom napolitanske pizze. Nedavno je i UNESCO zaštitio ovaj proizvod. U Hrvatskoj trenutačno jedino O'Hara zadovoljava sve uvjete za VPN.
Španjolska luka - Capote y Olé – Šarmantni mali restoran u blizini riječke tržnice nudi niz španjolskih specijaliteta, među kojima su i paelle, tortilje te niz mesnih i ribljih jela pripravljenih na španjolski način. Vlasnici su uvoznici španjolskih vina, sireva i iberijskog pršuta Pate negre koje se može kupiti u trgovini uz salu restorana.

Tajlandska luka – Sabai – Prvi tajlandski restoran u Rijeci prožet je ozračjem Tajlanda te originalnim okusima 40-ak specijaliteta koje s egzotičnim namirnicama priprema osoblje s Tajlanda. Gosti mogu na skali od 0 do 4 sami izabrati ljutinu svakog jela. Restoran ima u ponudi i niz jela za vegane te impozantnu vinsku kartu, ponudu craft piva i prirodnih čajeva.

Azijatska luka sušija – Taiyo – Brodovi sušija – nigiri, temaki, hossomaki, uramaki, futomaki; sashimi i teppanyakia, dio su ponude od preko 100 vrsta azijskih specijaliteta jela koja se nude u Taiyou, smještenom pored riječke tržnice. Restoran je prožet azijskim ozračjem, a pojedini stolovi dizajnirani su tako da daju privid sjedenja na podu jer je za noge izdubljen poseban prostor.
Kineska luka – Peking – Restoran odiše kineskim ozračjem – od uređenja do pozadinske glazbe. U ponudi je stotinjak kineskih specijaliteta, kiselih, ljutih i slatkih kombinacija okusa. Jedan je od specijaliteta i hrskava patka sa slatko-kiselim umakom, a bambus i gljive sastavni su dio mnogih jela. Nudi se i nekoliko jela pod nazivom „Tei-pan“ mongolsko meso te pohane banane, jabuke i ananas.

Azijska street food luka – Koya Asian Noodles – Restoran je koncipiran kao street food s otvorenom kuhinjom vidljivom s ulice i nizom azijskih specijaliteta koje možete konzumirati za jednim od visokih stolova ili ponijeti sa sobom. Noodle i Bao kuhari svaki dan pripremaju sami, a okusi svih jela prožeti su okusima originalnih azijskih namirnica i začina.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...