[FOTO] Tvrtko Jakovina održao predavanje povodom 80. obljetnice Rujanske odluke ZAVNOH-a

Autor: Marina Pauletić 28.09.2023

tvrtko_jakovina_rijeka_predavanje_antifa__3_

Predavanje je organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

Rijeka – Poznati hrvatski povjesničar, Tvrtko Jakovina održao je danas u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti predavanje o važnosti povijesne odluke Izvršnog odbora ZAVNOH-a o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i ostalih okupiranih krajeva matici zemlji Hrvatskoj. Predavanje je održano povodom 80. obljetnice Rujanske odluke ZAVNOH-a.

Navedena je odluka objavljena proglasom, a u njoj piše sljedeće:

Narod Istre, Hrvatskog Primorja, Dalmacije i svih Jadranskih otoka u zajednici s junačkom Narodnooslobodilačkom vojskom Hrvatske, oslobodio je svoje krajeve ispod jarma talijanskih tlačitelja. Vlast u tim krajevima prešla je u ruke Narodnooslobodilačkih odbora - jedinih organa demokratske narodne vlasti, koju naš narod priznaje. Na osnovu tih činjenica, kao i na osnovu načela o samoodređenju naroda, što su ga proklamirali naši veliki saveznici Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donijelo je slijedeće zaključke:

1. Proglašuju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, s kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji.

2. Proglašuju se ništetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda Pavelića i talijanske vlade, kojima su dijelovi Gorskog Kotara, Hrvatskog Primorja, Dalmacije i dalmatinski otoci predani Italiji.

tvrtko_jakovina_rijeka_predavanje_antifa__4_

3. Svi spomenuti hrvatski krajevi, tj. Istra, Rijeka, Zadar, anektirani dijelovi Hrvatskog Primorja, Gorskog Kotara, Dalmacije i svi Jadranski otoci (uključivši ovamo i Lastovo, Cres, Lošinj i druge), priključuju se matici zemlji - Hrvatskoj, a preko nje novoj demokratskoj, bratskoj zajednici naroda Jugoslavije, za koju se naši narodi bore.

4. Talijanskoj nacionalnoj manjini, koja obitava u ovim krajevima, zajamčuje se autonomija.

5. O gornjoj odluci obavještavaju se vlade savezničkih zemalja: Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i čitava svjetska javnost.

ZAVNOH je ovu Odluku potvrdio na drugom zasjedanju u listopadu 1943. Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Hrvatske, 20. rujna 1943. godine donijelo je Odluku o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj.

Predavanje je organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

pocket icon

Tvrtko Jakovina održao predavanje u povodu 80. obljetnice Rujanske odluke ZAVNOH-a

Više sa portala torpedo.media ...