[FOTO] U 3. maju porinut ponton za Brodogradilište Viktor Lenac

Autor: Marina Pauletić 08.06.2024

porinuce_treci_maj-82579

Radi se o prvome od dva doka.

Rijeka – Danas točno u podne iz Brodogradilišta 3. maj porinut je Novogradnja 735, ponton za „Dok 11“, Brodogradilišta Viktor Lenac. Dug je 78 metara, širok 24 metra i visok 8 metara. Sastoji se od 800 tona čelika, a radi se o prvome od dva doka koji odlaze u navedeno brodogradilište. Izgradnja pontona bila je specifična, s obzirom da se ponton morao uklopiti u postojeći „Dok 11“.

Porinuću novogradnje 735 prisustvovao je župan Zlatko Komadina uz potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, gradonačelnika grada Rijeke Marka Filipovića, direktora Brodogradilišta 3. maj Edija Kučana, predsjednicu Uprave Viktor Lenac Sandru Uzelac i brojne druge uzvanike.

porinuce_treci_maj

Župan Zlatko Komadina u svom je prigodnom obraćanju izrazio zadovoljstvo i istaknuo važnost suradnje dvaju brodogradilišta. „Drago mi je biti u brodogradilištu gdje sam započeo svoj radni vijek da prisustvujem, po ne znam koji put, porinuću naših brodova i proizvoda 3. maja jer ovo je dokaz da se može. Vrlo je važno da je domaći naručitelj naručio kod domaćeg brodograditelja, to je nešto novo, ne tako davno viđeno u Republici Hrvatskoj“, izjavio je župan nadovaši kako je 3. maj simbol i Rijeke i brodogradnje u Hrvatskoj.

Ministar Butković naglasio je važnost ovog porinuća i čestitao svim uključenima u proces izgradnje, složivši se sa županom Komadinom da je rijedak slučaj da dva brodogradilišta u istom gradu surađuju na jednom projektu. „Ovo nije samo veliki događaj za 3. maj, ovo je veliki događaj za Rijeku i Hrvatsku jer industrija je to koja je prošla uspone i padove kroz svoju prošlost, ali je pokazala žilavost i otpornost i to je nešto na što možemo biti ponosni”.

Gradonačelnik Filipović gleda pozitivno na razvoj brodogradilišta. „3. maj utkan je u identitet ovoga grada i siguran sam da ima svoju budućnost u Rijeci.“ Direktor brodogradilišta Kučan zahvalio se županu na kontinuiranoj potpori, dok je predsjednica uprave Uzelac istaknula snažnu sinergiju dvaju brodogradilišta.

porinuce_treci_maj-02917
porinuce_treci_maj-67258
porinuce_treci_maj-96843
pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...