[FOTO] U Rijeci održano 24-satno crtanje stripa na temu nostalgije

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 05.11.2022

strip_crtanje_24_sata__2_

Ovaj je izazov osmislio strip-autor Scott McCloud 1990. godine, kao kreativnu vježbu u kojoj sudionici imaju cilj nacrtati 24 stranice stripa unutar 24 sata.

Rijeka - Danas je u prostoru udruge DIP započelo 24-satno crtanje stripa u svom 13. izdanju. Brojni su sudionici točno u 12 sati prionuli na posao - crtanje stripa od 24 stranice na temu nostalgije.

Ovaj je izazov osmislio strip-autor Scott McCloud 1990. godine, kao kreativnu vježbu u kojoj sudionici imaju cilj nacrtati 24 stranice stripa unutar 24 sata. Crtajući tom brzinom ne dobivaju se uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako dobro umije raditi pod pritiskom. Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što se održava diljem svijeta.

strip_crtanje_24_sata__3_

U Hrvatskoj je akciju pokrenuo 2010. Darko Macan u Zagrebu, a kasnije su se priključili Split i Osijek, a potom 2021. i Rijeka. U Hrvatskoj izvedbi 24-satnog crtanja stripa postoji jedna mala razlika u odnosu na izvornu zamisao Scotta McClouda – tema ostaje nepoznata sve do samog početka maratona. To čini stvari još zanimljivijom, pogotovo iz razloga što onda sudionici mogu i usporediti kako je tko došao do određenih rješenja.

Kako je izgledao ovogodišnji crtački maraton uvjerite se i sami u fotogaleriji u nastavku.

pocket icon

13. izdanje 24-satnog crtanja stripa

Više sa portala torpedo.media ...