[FOTO] Udruga antifašista i Židovska općina zajednički obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 27.01.2023

HOLOKAUST_05

Dan je obilježen u ulici Blaža Polića gdje su postavljena tri Kamena spoticanja

HOLOKAUST_01

Rijeka – U Ulici Blaža Polića kod kućnog broja 6 postavljena su tri Kamena spoticanja koji nose uspomenu na članove obitelji sastara Bucci koji su stradali u holokaustu: Silvio Perlow, Aaron Perlow i Carola Braun Perlow. Upravo su na ovom mjestu predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke te Židovske općine Rijeka obilježili međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta, dan koji nosi uspomenu na sve žrtve genocida koji je nacistička Njemačka provodila nad europskim Židovima između 1939. i 1945. godine tijekom Drugog svjetskog rata.

HOLOKAUST_04

Projekt Kamen spoticanja ili izvorno na njemačkom jeziku Stolpersteine pokrenuli su 1996. godine njemački umjetnik Günter Demnig i berlinsko Novo udruženje za slikarsku umjetnost. Projekt se provodi diljem Europe i predstavlja postavljanje spomen-obilježja Židovima stradalim u holokaustu. Spomen na stradale Židove postavlja se na pločnik ispred vrata kuće u kojoj su živjeli. U Rijeci je prvi kamen spoticanja postavljen 2013. godine, a do sada ih je postavljeno ukupno 15 u spomen na Riječane stradale u holokaustu.

HOLOKAUST_03

“Prisjećajući se patnji i stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu, odajući poštovanje žrtvama i suosjećanje obiteljima stradalih te podučavajući mlade generacije o besmislu i surovosti tog sramotnog dijela ljudske povijesti, nastojimo stvarati svijet budućnosti u kojem se takvo što neće više nikada ponoviti. Prihvaćanje različitosti i njegovanje ideje o važnosti slobode svakog čovjeka, temelj su mira među ljudima”, rekao je Vojko Obersnel predsjednik UABA Rijeka.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...