[FOTO] Uređenje Gradske knjižnice primiče se završnoj fazi - Izazov je sada kako preseliti 150.000 knjiga u Benčić

Objavio: Srđan Brajčić 09.01.2022

Nova Gradska knjiznica kompleks Bencic  1

Nakon dječjeg odjela Gradske knjižnice, uskoro se očekuje i veliko preseljenje središnjih odjela u Benčić.

Rijeka - Nova Gradska knjižnica koja se gradi u kompleksu Benčić uskoro bi trebala biti pod krovom. Nakon što je početkom prosinca postavljena nova čelična konstrukcija krova, izvode se završni radovi na “pokrivanju” zgrade nekadašnjeg T-objekta, kao jednog od najstarijih industrijskih kompleksa Rijeke i Hrvatske.

Osim krovišta u završnoj je fasadi kompleksni postupak uređenja interijera. Zgrada dobiva nove prozore, provode se instalacije, na zidove su postavljene gipsane ploče… Završne obrise dobivaju brojne prostorije u kojima će raditi nova Gradska knjižnica Rijeka.

Podsjetimo, projekt “Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt” obuhvaća revitalizaciju bivšeg industrijskog kompleksa „Rikard Benčić“ i prenamjenu objekata u sklopu kompleksa u javnu kulturnu i obrazovnu svrhu. Zgrada ex Rikard Benčić zvana T-objekt bit će dakle rekonstruirana i opremljena kao sjedište Gradske knjižnice Rijeka. Zgrada ex Rikard Benčić zvana Ciglena zgrada je rekonstruirana i opremljena kao Dječja kuća.

Nova Gradska knjiznica kompleks Bencic  2

Na trećem katu Dječje kuće svoj je novi dom, raskošniji i kvadraturom trostruko veći, već pronašao Stribor, odjel Gradske knjižnice za djecu. Stribor je naime preseljen u Benčić pred nešto manje od godinu dana.

Nakon dječjeg odjela Gradske knjižnice, uskoro se očekuje i veliko preseljenje središnjih odjela u Benčić.

“Mi smo u fazi pripremanja preseljenja cijelog fonda u nove prostorije. Radi se o 150 tisuća svezaka koje je potrebno preseliti. To sve treba pripremiti, a potom i preseliti u Benčić. Osim toga, potrebno je obaviti još puno drugih prilagodbi”, kaže u izjavi za medije ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i podsjeća da se prilikom preseljenja dječjeg odjela Stribor radilo o 30.000 svezaka knjiga.

U preseljenju su, uz zaposlenike Gradske knjižnice, sudjelovali i brojni volonteri i studenti. No, kod preseljenja središnjih odjela riječke knjižnice, radi se o pet puta većem broju svezaka knjiga, što ovaj zahvat čini daleko kompleksnijim.

Uređenje Gradske knjižnice primiče se završnoj fazi - Izazov je sada kako preseliti 150.000 knjiga u Benčić