[FOTO/VIDEO] CESTA D403 Prošli smo novim tunelom ispod Rijeke, od Mlake do Škurinja

Autor: Anto Ravlić 10.05.2022

tunel_podmurvice_mlaka_d403__7_

Najatraktivniji i najzahtjevniji dio najskuplje ceste u Hrvatskoj je 3,1 kilometara dug tunel

Društvo za ceste Rijeka “Via Vita” organiziralo je stručni obilazak ceste D403. U obilazak gradilišta najskuplja ceste u Hrvatskoj predsjednik društva “Via Vita” Robert Maršanić, inače ravnatelj Županijske uprave za ceste, poveo je predstavnike Primorsko-goranske županije, Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, GP Krka, GPZ Rijeka, Građevinara Čabar, Rijeka projekta, Goran Graditeljstva Delnice, Grada Kastva i Herman projekta. Društvo broji dvadesetak članova, no nisu se svi mogli odazvati obilasku.

tunel_podmurvice_mlaka_d403__3_

Cesta D403 duga je tri kilometra, stajat će više od 450 milijuna kuna, a izgradit će se za godinu dana, u lipnju 2023. Spajat će Zagrebačku obalu s čvorom Škurinje. Stručni obilazak ceste D403 obuhvatio je posjet gradilištu spojne cestu DC403 – Zvonimirova ulice, vijadukta Mlaka i vijadukta Piopi, prolazak kroz tunel Podmurvice dug 1,2 kilometara te obilazak trase na lokaciji Škurinje, od tunela do spoja s riječkom obilaznicom odnosno čvorom Škurinje. Cestu gradi zajednica izvođača koju čine Kolektor CPG iz Slovenije, GP Krk iz Hrvatske i Euro-Asfalt iz BiH.

tunel_podmurvice_mlaka_d403__1_

Vijadukt Mlaka je u fazi montaže bočnih maski i pripreme za izvedbu elemenata u razini kolničke konstrukcije. Na trasi se mogla vidjeti gradnja potpornih zidova, zaštita pokosa, priprema za zaštitu od buke te premještanje raznih instalacija. Tunel Podmurvice je u fazi izvedbe hidroizolacije, armiranja i betoniranja sekundarne obloge. Istovremeno se izvodi iskop cijevi interventnih izlaza. Na spoju s čvorom Škurinje počela je izgradnja kružnog raskrižja.

tunel_podmurvice_mlaka_d403__6_

Prometne stručnjake trasom najskuplje ceste u Hrvatskoj vodio je Martin Abramović iz predstavnik Hrvatskih cesta na izgradnji ceste D403. I nizao zanimljive podatke, objašnjavao tehnologiju gradnje, precizirao gdje je dolazilo do komplikacija, na što se posebno pazi pri izvođenju radova. Na spojnoj cesti DC403 – Zvonimirova ulica, koja vodi od zgrade Novog lista do ulaza u južni portal tunela ispod ZTC-a građevinari su našli jako puno aktivnih i neaktivnih instalacija, neke uopće nisu bile upisane u dokumente. Zanimljivo da spojna cesta prolazi iznad skloništa, kojih je Rijeka puna. Baš su to područje pred kraj Drugog svjetskog rata intenzivno bombardirali engleski i američki avioni. Naime, u blizini je rafinerija. Na trasi se moralo srušiti 70 objekata. Kuća je opak manji broj, a uglavnom se radi o pomoćnim prostorijama. Čim se uđe u tunel, obilazak postaje zanimljiviji. A još je zanimljivija priča o interventnom tunelu koji je nešto kraći od samog tunela, a širine je četiri metra. Zlu ne trebalo. Jedan izlaz iz interventnog tunela vodi u parku Mlaka, a drugi izlazi negdje na sjevernoj strani.

tunel_podmurvice_mlaka_d403__5_

Miniranje je bilo poseban izazov, obzirom da se iznad tunela nalaze stambeni blokovi, a tunel prolazi 20 do 40 metara ispod površine. Pokušavalo se što manje minirati, eksplozije su rušile metar i pol do dva, nije se moglo šest, što bi znatno ubrzalo probijanje tunela. Pratila se seizmika kod miniranja. I kad se miniralo, tunel se probijao u više eksplozija kako bi se udarna moć oslabila. Kod gradnje se naišlo na deset kaverni dubine nekoliko metara. Sve su se morale zaštiti. U jednoj se naišlo na tragove života.

tunel_podmurvice_mlaka_d403__4_

VIDEO

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...