[VIDEO] Gradska knjižnica Rijeka obilježila je 60 godina rada stručnim skupom „Knjižnice – motor (ne)idealnog grada“

Autor: Marina Pauletić 02.12.2022

60_godina_gradska_knjiznica_rijeka_2022_niko_cvjetkovic__1_

Gradonačelnik je kazao kako se nada da će knjižnica svoj trajni dom pronaći u art kvartu Benčić.

Rijeka - Povodom obilježavanja 60 godina rada Gradske knjižnice Rijeka te izgradnje nove zgrade knjižnice, u Dječjoj kući održan je stručni skup „Knjižnice – motor (ne)idealnog grada“.

Skup je okupio sociologe, urbaniste, poduzetnike i ravnatelje knjižnica koji će tijekom dana kroz predavanja i panel raspravu govoriti o dubinskom značenju kulture i knjižnica te o ulozi knjižnica u stvaranju idealnog grada.

Gradonačelnik Filipović koji se na samom početku uvodno obratio sudionicima, čestitao je Gradskoj knjižnici Rijeka 60 godina postojanja istaknuvši kako je, tada Narodna biblioteka u Rijeci osnovana 1962. godine, rasla zajedno s gradom.

gradska_knjiznica_rijeka_bencic_2022__5_

„Danas, 60 godina kasnije pred otvaranjem smo nove zgrade knjižnice koja će svoj, nadam se, trajni dom pronaći u našem art kvartu, vrijednom naslijeđu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i najvećoj investiciji u kulturu od hrvatske samostalnosti“, rekao je gradonačelnik i dodao kako o vrijednom radu zaposlenika govore i brojne nagrade koje su tijekom godina osvojene, od onih recentnih može se izdvojiti nagrada Hrvatskog knjižničarskog društva za najbolju knjižnicu, kao i Grb Grada Rijeke za promociju kulture i knjižničarstva na području grada Rijeke.

„Gradska knjižnica Rijeka ima i svoje ispostave u drugim jedinicama lokalne samouprave na širem području, prometuju i gradski i županijski bibliobusi i na taj način se širi dostupnost, ali i ljubav prema knjizi i na tome vam čestitam i zahvaljujem“, zaključio je gradonačelnik i poželio knjižnici uspješnu budućnost.

gradska_knjiznica_rijeka_bencic_2022__3_

Kao domaćin, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković zahvalio je svima na dolasku i sudjelovanju i istaknuo zašto su se upravo stručnim skupom odlučili obilježiti ovaj okrugli rođendan.

„Trenutno se nalazimo na prekretnici, uskoro bismo se trebali preseliti u našu novu zgradu, što će logistički biti zahtjevan posao, ali vjerujem i da je upravo to prilika da sagledamo našu poziciju, da razgovaramo i propitujemo što u budućnosti možemo još bolje napraviti. Nedavno sam negdje pročitao jednu misao, kako je kroz teška vremena lakše proći s knjižnicom, nego li u lagodnim vremenima živjeti bez knjižnice. U tu misao i sam čvrsto vjerujem“, završio je Cvjetković.

60_godina_gradska_knjiznica_rijeka_2022_niko_cvjetkovic__3_

U programu stručnog skupa o arhitekturi knjižnice u širem razvoju grada govorio je prof. dipl. ing. Arh. Janez Koželj, dok je predavanje „Svakodnevni grad – knjižnica kao treće mjesto“, održala sociologinja dr.sc. Sara Ursić.

Program se nastavlja predavanjem „Razumijevanje knjižnice u kontekstu urbanosti: utjecaj kulturno-socioloških paradigmi na promišljanja suvremenih knjižničnih prostora“ dr.sc. Tatjane Aparac-Jelušić, predavanjem „Promjene koje su potakle pomake ili Kako je Knjižnica postala Moja knjižnica“, ravnateljice Gradske knjižnice Požega Aleksandre Šutalo.

Za sudionike stručnog skupa organizirana je i vođena šetnja dijelom nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka, a dio programa je i panel rasprava „Kraj puta je početak puta: Što narodne knjižnice doista znače i mogu značiti lokalnoj zajednici, ekonomiji i razvoju“ uz sudjelovanje sociologinje dr. sc. Sara Ursić, arhitekta prof. Janez Koželj, dr. sc. Tatjanu Aparac-Jelušić, ravnateljice Gradske knjižnice Požega Aleksandre Šutalo, stručnjakinje za rad s mladima Mirele Pašić, poduzetnika Vedrana Jakominića, pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara, arhitekta nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće mr. sc. Saše Randića, dok je moderator panela dr. sc. Srećko Jelušić.

VIDEO

Više sa portala torpedo.media ...